JEVGEŅIJS GRIŠKOVECS izrādē KĀ ES APĒDU SUNI

Jevgeņijs Griškovecs atkal Rīgā!

Leģendārā izrāde „Kā es apēdu suni” 18.decembrī „Dailes” teātrī.

Pirmā šīs izrādes videoversija tika ierakstīta pirms vienpadsmit gadiem, un nav tā, ka izrāde būtu novecojusi… Dokuments nevar novecot… Vienkārši izrāde un es esam ļoti izmainījušies. Bet galvenais, ļoti izmainījies iemesls, kura dēļ es turpinu uzvest šo pašu pirmo izrādi. Šo vienpadsmit gadu laikā, kamēr pastāv izrāde, ir ļoti mainījušies skatītāji. Salīdzinājumā ar mani skatītāju auditorija ir kļuvusi stipri jaunāka. Jaunajiem šīs izrādes skatītājiem nav skaidras un tuvas tās padomju laiku reālijas, kas bija tik dabiskas nedaudz vairāk kā pirms desmit gadiem.

Kad es 1998.gada beigās uzvedu izrādi „Kā es apēdu suni” un sāku to izrādīt, mani aizrāva un priecēja pati iespēja uz diega savērt neskaitāmi daudz precīzu dzīves atmiņu krellīšu. Tobrīd neviens to tā nedarīja. Es redzēju skatītājos pārsteigumu un prieku, un mūsu abpusējai apmierinātībai nebija ne gala, ne malas… Tagad šim izteiksmes paņēmienam parādījās daudzi sekotāji, kuri mūsdienās dažreiz pat nevar iedomāties par pirmavota dabu. To ir diezgan smieklīgi vērot. Dažreiz pat ir patīkami.

Tomēr ir pagājuši vienpadsmit gadi, bet kopš izrādes radīšanas jau vairāk nekā piecpadsmit, un es saprotu, ka mani vairs tik ļoti neinteresē un neiepriecina vienkārši precīzi dzīves sīkumi… Esmu iekšēji un ārēji mainījies, ja ne līdz nepazīšanai, tad dziļi un nopietni… Bet izrāde turpina savu dzīvi ar to pašu nosaukumu, bet tā ir piepildīta un tiek spēlēta ar mani – citādu.

Tagad „Kā es apēdu suni” – tas ir ļoti precīzi uzbūvēts un kompozicionāli izlīdzināts darbs, ko caurstrāvo viena spēcīga tēma – pieaugšanas tēma, ko pavada cilvēka tikšanās ar valsti, tādējādi radot brīvības apziņu, kā dzīves būtību.

Jevgeņijs Griškovecs

„Kā es apēdu suni” – pirmā Griškovca izrāde. Jevgeņijs raksturo šo izrādi kā „universālo pieaugšanas vēsturi”. Viņš dalās ar Klusā okeāna flotes matrožu dienesta pieredzi tā, it kā, šo pieredzi būtu ieguvis katrs no skatītājiem. Pirmizrāde notika 1999.gadā.

 

 
Nav gaidāmo pasākumu