Pasaules mūzikas festivāls PORTA 2017

Karina Gomes (Gvineja Bisava)

Karina Gomesa ir pasaules mūzikas žanra dziedātāja un komponiste no Gvinejas-Bisavas. Dziedāšanu viņa uzsāka baznīcas korī Sanpaulu, Brazīlijā, divdesmit viena gada vecumā, žurnālistikas studiju laikā. Karinas aizraušanās ar mūziku nāk no mazotnes, - viņa uzauga mūziķiem bagātā vidē Gvinejā-Bisavā, klausoties gan tradicionālo, gan savas valsts urbānā stila mūziku, gan arī ritmus no visas pasaules.
2007.gadā viņa saņēma ielūgumu muzicēt vēsturiskajā un revolucionārajā grupā "Super Mama Džombo" un piedalīties viņu pēdējā albuma ierakstīšanā tajā pašā gadā "Sigur Ros" studijā Īslandē. Koncertējot ar grupu, viņa apceļoja visu pasauli, bet pēc šīs turnejas uzsāka solo karjeru.

2011. gadā viņa nolēma pilnībā sekot savam sapnim par mūziku un pārcēlās uz Portugāli, kur 2014. gada oktobrī izdeva savu debijas solo albumu "Mindjer" ("Sieviete"), kas Portugālē saņēma augstu novērtējumu. Karinas mūzikas stilu ietekmējusi viņas dzīves un mūzikas pieredze trijos kontinentos - Āfrikā, Amerikā un Eiropā.

Līdzās citiem instrumentālistiem, Karinas Gomesas vokālu uz skatuves pavada talantīgā trompetiste Džesika Pina. "Es neizvēlējos trompeti, trompete izvēlējās mani, jo es mēģināju spēlēt dažādus instrumentus, bet man izdevās tikai trompetes spēle," saka Džesika, kura šo instrumentu spēlē no 8 gadu vecuma. Jau 15.gadu vecumā viņa izpildīja pirmo trompetes solo filharmonijā. Džesika ir apguvusi improvizāciju, viņa ir sava instrumenta virtuozs. Viņas saspēle ar Karinas samtaino vokālu piedod grupas skanējumam jaunu dimensiju un rada reti sastopamu muzikālo buķeti.

 

Aboss Kosimovs (Uzbekistāna)

Aboss Kosimovs ir starptautiski atzīts austrumnieku rāmja bungu - doiras virtuozs. Viņš izceļas ar ārkārtīgi dinamisku uzstāšanās stilu un inovatīvu spēles tehniku. Viens no viņa spēles elementiem ir triju rāmja bungu spēlēšana vienlaicīgi, kas ir gan ļoti meistarīgi , gan aizraujoši. Aboss dzimis Taškentā, Uzbekistānā,  muzikālā ģimenē. Doiras spēli viņš sāka praktizēt 10 gadu vecumā, mācoties seno uzbeku mākslu no atzītiem doiras meistariem un vēlāk arī Taškentas Kultūras un mūzikas koledžā.
Abosa Kosimova  muzikālā darbība ir veltīta uzbeku perkusiju mākslas saglabāšanai un attīstīšanai, un viņš ir pazīstams gan kā izcils tradīcijas pārzinātājs un skolotājs, gan kā mūsdienu kompozīciju radītājs.
Doiras virtuozs ir uzstājies daudzos starptautiskos festivālos un koncertos,  un sadarbojies ar citiem atzītiem  māksliniekiem, tostarp, ar perkusiju  meistariem Randiju Glosu un Zakiru Husseinu. Abbosa skaņu  ierakstu klāstā ir skaņu celiņa ieskaņošana kopā ar  tablas virtuozu Zakiru Husseinu un dziedātāju Stīviju Vonderu Alonzo Kinga baletam Tūkstots  un viena nakts. Kopš 2005. gada, Aboss dzīvo Amerikas Savienotajās Valstīs, un viņš pašlaik strādā pie vairāku jaunu aizraujošu projektu radīšanas.

 
Nav gaidāmo pasākumu