Dziesminieku festivāls "Trubadūrs". Dziesminieku lielkoncerts. Grupas "Rikši" koncerts

Jūlija pēdējā nedēļas nogalē, no 28. līdz 30. jūlijam, Kuldīgas novada Rendā notiks pirmais ceļojošais dziesminieku festivāls “Trubadūrs”. Dziesminieku mūzikas cienītājiem būs iespēja dzirdēt divus dziesminieku lielkoncertus un grupas “Rikši” koncertu Rendas estrādē, baudīt nakts sadziedāšanos pie ugunskura Abavas krastā, iepazīt jaunos dziesminiekus, ar īpašu koncertu atzīmēt “Ziedonim – 90” un nesteidzīgi atklāt sev Rendas pagasta šarmu. Dienas koncerti pieejami bez maksas, vakara lielkoncerti – par simbolisku samaksu. 

Dziesminieku lielkoncertā piektdienas, 28. jūlija, vakarā, no pulksten 19.00 Rendas estrādē festivālu atklās dziesminieki: Ēriks Loks, Jana Egle, Jānis Rūcis un Simona Rača-Rūce, Maija Kalniņa, Melisa Debora Kaškura, Arnis Miltiņš un Laima Miltiņa, Rūta Ķergalve, Lukas Norkūnas (viesmākslinieks no Lietuvas), Uldis Ozols, Lauma Kazaka, Matīss Pavītols, Aigars Burģelis un koncerta noslēgumā – Ievas Akurateres, Raimondas Vazdikas un Ilzes Gruntes veidotā koncertprogramma kopā ar Austrasbērniem jeb Austras Pumpures audzēkņiem, draugiem un domubiedriem. Koncertu vadīs Maija Kalniņa. Pēc lielkoncerta sekos nakts sadziedāšanās pie ugunskura Abavas krastā, dodot iespēju dziesminieku brīvajai skatuvei. Ieejas maksa lielkoncertā – 5 EUR, nakts sadziedāšanās – atvērta ikvienam. Rīkotāji aicina: “Piesakies muzicēt ugunskuru dziesmu naktī un apmeklē festivālu bez maksas!

Sestdien, 29. jūlijā, notikumi Rendas estrādē sāksies jau no pulksten 14.00, kad uz skatuves kāps šā gada dziesminieku konkursa “Tīrradnis” finālisti – Aigars Kručs, Emīls Dzelzkalējs, Evija Burka, Jānis Uplejs, Māris Mednis, Nora Ķibilda-Kinna, Signe Baltere, Vilkapuķe, Zigurds Šusters, Aldis Kolosovs, Dainis Michelis un Ingvars Leitis. Dziesminieki izpildīs dziesmas pašu sacerētā melodijā ar saviem vai cita dzejnieka vārdiem. Vienai no dziesmām šogad, sekojot konkursa noteikumiem, jābūt ar Imanta Ziedoņa tekstu, atzīmējot dižgara 90. gadadienu. Pēc konkursa finālistu koncerta uz skatuves ar Imanta Ziedoņa tekstiem dažādu autoru mūzikā kāps dziesminiece Zanda Štrausa. Pēc tam – konkursa rezultātu paziņošana un veiksmīgāko dalībnieku sumināšana.

Sestdienas vakarā, no pulksten 19.00, Rendas estrādē notiks otrais dziesminieku lielkoncerts, kurā klausītājus priecēs dziesminieki: Helēna Kozlova, Edgars Šubrovskis, Zanda Štrausa, Kristīne Sudmale-Locika, Reinis Jaunais, Manu Mikus Straume, Elīna Līce, Guna Grote-Majore, Gunārs Rūtenbergs, Ēriks Zeps, Jonas Lindberg (viesmākslinieks no Zviedrijas), Kārlis Kazāks, Emīls Dreiblats un Silvestrs Sīlis. Koncertu vadīs Maija Kalniņa.  Pēc dziesminieku koncerta gan dalībniekiem, gan apmeklētājiem dāvana: festivāla viesu, postfolkloras grupas “Rikši” koncerts. Naktī – ugunskurs, kopā būšana dziesmās un sarunās. Dienas norises no pulksten 14.00 līdz 19.00 atvērtas ikvienam bez maksas, bet no pulksten 19.00 Rendas estrādē ieejas maksa: 5 EUR. Nakts sadziedāšanās – atvērta ikvienam. 

Festivāla noslēguma dienā, svētdien, 30. jūlijā, pulksten 13.00 baudīsim izcilā ģitārista Reiņa Jaunā un čellistes Ernas Daugavietes koncertu Rendas evaņģēliski luteriskajā baznīcā. Ieeja par ziedojumiem. 

Apmeklētājiem būs iespēja nakšņot telšu pilsētiņā savā līdzi paņemtajā teltī, kā arī gardi paēst kafejnīcā “Abavas pagrabiņš” un SIA “Bukstiņš” izbraukuma kafejnīcā.

Festivālu rīko “Austras biedrība” sadarbībā ar Rendas pagasta pārvaldi, atbalsta Latvijas Republikas Kultūras ministrija, Latvijas Nacionālais kultūras centrs, Valsts Kultūrkapitāla fonds, Kurzemes plānošanas reģions un www.ps.lv.  

 

Uzziņai: 

Trubadūrs – ceļojošs dziesminieks. “Trobar” (provansiešu val.) – “sacerēt, izgudrot, atrast”. Tātad cilvēki, kuri spēj atrast īstos vārdus kā toreiz 12. – 13. gadsimtā Dienvidfrancijā, tā arī tagad mūsdienu Eiropā. Dziesminiekiem allaž bijis svarīgs vēstījums, dziesmās ieliktais vārds, saturs – jēga, ko izcelt ar pašsacerētu un tekstam atbilstošu melodiju. Kādu laiku padzīvojis vienā vietā, savu vēsti ļaudīm izstāstījis, trubadūrs dodas tālāk, tādējādi apceļojot tuvas un tālas zemes. Pirmoreiz notiekošais festivāls “Trubadūrs” Rendā, Kurzemes viducī, pulcinās latviešu dziesminiekus, kā arī aicinās iepazīt dažus ārvalstu viesus. Festivāls gan uzņems ceļotājus – dziesminiekus un apmeklētājus, gan pats ceļos pa dažādām Latvijas vietām, īpašu uzmanību veltot mazpilsētām. 

Plašāka informācija:
www.austrasbiedriba.lv
www.trubadurs.lv
 
FB lapas: 
Trubadūrs (https://www.facebook.com/TrubadursFestivals
Dziesminieku konkurss “Tīrradnis” (https://www.facebook.com/KonkurssTirradnis
Austras biedrība (https://www.facebook.com/Austrasbiedriba
Austras istaba (https://www.facebook.com/IstabaAustras
 
FB pasākums: https://www.facebook.com/events/6060901440674316

 

Biļetes pieejamas SIA "Biļešu Paradīze" kasēs un internetā. Ieejas maksa ir tikai uz festivāla 28. un 29. jūlija vakara lielkoncertiem:

28. jūlijā pl. 19.00 Dziesminieku lielkoncerts (5 EUR)

29. jūlijā pl. 19.00 Dziesminieku lielkoncerts un pl. 23.00 grupas "Rikši" koncerts (5 EUR - par šo cenu abi notikumi kopā)

Pirmsskolas vecuma bērniem ieeja brīva.

 
Nav gaidāmo pasākumu