Intima la Musica | senās mūzikas koncerts Bauskas pils tornī

Bauskas pils tornī koncerts “Intima la Musica”

Sestdien, 17. jūnijā plkst.19:00 Bauskas pils tornī koncerts “Intima la Musica”, kurā skanēs 16. gadsimta itāļu komponistes Magdalēnas Kasulanas (Maddalena Casulana 1544 – 1590) mūzika Dārtas Paldiņas un igauņu mūziķa Kristo Keo (Kristo Käo) izpildījumā.

Koncerta programmā 16. gadsimta itāļu komponistes Magdalēnas Kasulanas madrigāli, kuru teksti stāsta par baudām un poētiski atklātām jūtām starp vīrieti un sievieti. Dārtas Paldiņas balss un Kristo Keo lautas stīgu saskaņas torņa akustikā veidos intīmu noskaņu un ieskandinās pils torni.

Komponistes Magdalēnas personība ir īpaša. 16. gadsimta itāliete muzikālo izglītību ieguvusi Florencē. Bijusi pazīstama ar Mediči dzimtu un atzīta arī starp tā laika spilgtākajiem itāļu komponistiem un dzejniekiem; viņa nostādīja sevi vienlīdz spējīgu vīriešiem. Bijusi profesionāla komponiste, lautiste, dziedātāja, un zināma kā pirmā Rietumu kultūras komponiste sieviete, kuras muzikālās kompozīcijas tika iespiestas un publicētas grāmatā. 

Mūzikas vēsturnieki periodu starp 1450. un 1600. gadiem parasti dēvē par renesanses laikmetu Eiropas mūzikas kultūras evolūcijā. 16.gs. viens no galvenajiem mūzikas žanriem ir madrigāls. Tulkojumā no latīņu valodas  matricale  ir dziesma dzimtajā valodā. Madrigāla žanra izcelsmes sākumi meklējami tautas dzejā, vienbalsīgā renesanses ganu dziesmā.

Dārta Paldiņa ir dziedātāja, kura interesējas visvairāk par senās mūzikas repertuāru – gan viduslaiku dziedājumiem, gan renesanses daudzbalsību, jo īpaši renesanses lautas dziesmām. Veidojusi vairākas renesanses un viduslaiku mūzikas programmas, kas gadu gaitā atskaņotas arī Bauskas pilī. Dārtas balss tembrs lieliski saskan ar lautas maigo skanējumu, retā izdevībā Latvijā veidojot šādu dueta saskaņu 16. gadsimta mūzikas atskaņojumā. 

Kristo Keo (Kristo Käo) ir igauņu ģitārists, lautists, teorbists, instrumentu spēles pasniedzējs un pētnieks. Regulāri piedalās senās mūzikas projektos visā Eiropā. Ir dalībnieks igauņu baroka mūzikas ansamblī Ensemble Floridante, ar ko ierakstījuši mūzikas albumu "Amarilli mia bella. Pop of early modern" (2019). Izdevis arī solo albumu “The Dance Album” (2008), kas regulāri tiek atskaņots klasiskās mūzikas raidstacijās visā Eiropā. 


Koncerta dalībnieki: Dārta Paldiņa – balss, Kristo Keo (Kristo Käo) – renesanses lauta. Programma: Magdalēna Kasulana (Maddalena Casulana 1544 – 1590), Otrā Madrigālu grāmata (1570). 

Biļetes Bauskas pils muzeja kasē un SIA “Biļešu paradīze” kasēs.
Biļetes cena 15 EUR
Koncerta ilgums 1 h

Rezervēt biļetes var pa tālr. 63922280, 20011880 vai e-pastu: [email protected]. Rezervētās biļetes jāizpērk ne vēlāk kā 30 min. pirms pasākuma. 

 
Nav gaidāmo pasākumu