The Great Gatsby - baleta izrāde

13. un 14. novembrī Rīgā, uz Latvijas Nacionālās operas skatuves viesosies  

Ukrainian Classical Ballet un Complexions Contemporary Ballet (ASV) sadarbības projekts – baleta šovs pēc “Lieliskā Getsbija” motīviem.

Baleta izrāde “The Great Gatsby” ir amerikāņu rakstnieka Frānsisa Skota Ficdžeralda slavenā darba skatuves iestudējums – romāns, kas izstāstīts dejas valodā.  

“The Great Gatsby” ir stāsts par mīlestību un sapņiem, nodevību un nāvi, par dārgo cenu, kas maksājama, ja pārāk ilgi esi bijis uzticīgs vienam sapnim. Dejas plastikā un mūzikā pārcelts stāsts.

Romāns “Lieliskais Getsbijs” ir tulkots vairāk nekā 30 valodās, taču laikmetīgā baleta valodā – pirmoreiz. Turklāt to paveikuši pasaules laikmetīgās dejas korifeji – Deniss Matvijenko, Dvaits Rodens un Klifords Viljamss.  

Balets “The Great Gatsby” tapis, sadarbojoties divām ievērojamām laikmetīgās dejas kompānijām - Ukrainian Classical Ballet no Kijevas un Ņujorkas “Complexions Contemporary Ballet”.  Šis ambiciozais un ļoti veiksmīgais projekts, kurš pirmizrādi pieredzēja 2014. gada oktobrī, jau ir viesojies Berlīnē, Frankfurtē, Kannās, Parīzē, Ženēvā, Vīnē un citās Eiropas pilsētās, krāšņo izrādi baudījuši simtiem tūkstošu skatītāju. Tagad tas ir atjaunots, pateicoties pašu mākslinieku centieniem un atbalstam, ko sniedz viņu draugi daudzās pasaules valstīs.  

Deniss Matvijenko nemainīgi ir bijis šīs izrādes solists un mākslinieciskais vadītājs, bet šobrīd no organizatora neatkarīgu iemeslu dēļ notikušas izmaiņas Getsbija baleta trupas sastāvā. Denisa Matvienko vietā uz LNO skatuves kāps Vsevolods Majevskis. Izrādē piedalīsies arī Katerina Floria, Artjoms Šošins, Dmitrijs Čebotars, Olga Timošiva, Ivans Žuravļevs, Migels de Sousa Juniors.

Izrādes tapšanā tika iesaistīts viens no šobrīd vispieprasītākajiem laikmetīgā baleta horeogrāfiem Dvaits Rodens. “Dvaits Rodens horeogrāfijā ieviesa ielu kultūras asumu. Viņš ņēma baleta tehniku – un pārkāpa tās noteikumus. Viņš padarīja baletu seksīgu, aizraujošu un līksmu. Viņa pas-de-deux var redzēt tādas attiecības starp vīrieti un sievieti, no kurām tiek austi sapņi…” par Rodenu teicis aktieris, romantiskā grāvēja “Netīrās dejas” zvaigzne Patriks Sveizijs. 

“Mēs gribējām atkāpties no 20. gadsimta 20. gadiem, Lielā Getsbija laika, cik tālu vien iespējams, – tomēr tā, lai joprojām varam just šā laikmeta un tā neatkārtojamās burvības pieskārienu,” projektu komentē Rodens, “Šajā projektā mēs esam ieguldījuši vairāk nekā gadu ilgu darbu. Man bija svarīgi atrast dejotājus, kam vienlaikus jūtams laikmetīgās horeogrāfijas nervs un spēcīga klasiskās dejas skola.” 

Baleta mūzika, ko sacerējis Konstantīns Meladze, mūsdienīgā interpretācijā pārspēlē 20. gadu Amerikas džeza un brīvības noskaņu.  

 
Nav gaidāmo pasākumu