Koncerts ZIEMASSVĒTKU ORATORIJA

2022. gada 15. decembrī plkst. 19.00 savā mājvietā, koncertzālē “Ave Sol”, Rīgas kamerkoris “Ave Sol” aicina uz koncertu “Ziemassvētku oratorija”.
Gada sirsnīgākajiem svētkiem par godu kamerkoris tā mākslinieciskā vadītāja Andra Veismaņa gādībā sagatavojis koncertprogrammu, kurā apskata svētku muzikālo rotu Eiropā 19. un 20.gadsimta komponistu attēlē.
Programmas centrālais darbs, no kura smelts arī koncerta nosaukums, ir franču romantiķa Kamila Sensānsa (1835-1921) “Oratorio de Noël” jeb “Ziemassvētku oratorija”, kas, sacerēta pirms vairāk kā 160 gadiem un joprojām nav zaudējusi savu aktualitāti visā pasaulē. Oratorijas atskaņojumā līdzās Rīgas kamerkorim “Ave Sol” un tā diriģentiem Andrim Veismanim un Jurģim Cābulim uz skatuves kāps pianiste Agnese Egliņa, arfiste Elizabeta Lāce, kā arī stīgu kvintets: Kristiāna Krūskopa, Otto Trapāns, Arigo Štrāls, Inga Ozola un Toms Timofejevs. Savas balsis ar spožiem solo numuriem demonstrēs arī dziedātāji no kora vidus.
Koncertam izvēlēti arī 20. gadsimta britu nozīmīgāko komponistu darbi. Bendžamins Britens (1913-1976) Otrā pasaules kara laikā, dodoties mājup no ASV, uz kuģa sacer Ziemassvētku dziesmu virkni viduslaiku angļu valodā, ko, papildinot ar gregoriskiem dziedājumiem latīņu valodā, apvieno kantātē “Ceremony of Carols” (“Saulgriežu dziesmas”, 1942). Skaņdarbs sākotnēji veltīts sieviešu vai bērnu korim, taču uzreiz pēc publikācijas kļuvis tik populārs, ka veikli radīts tā pārlikums arī jauktam korim.
Vēl viens britu komponists, kura skaņdarbs tiks atskaņots koncertā ir baltvācu izcelsmes skaņradis Gustavs Holsts (1874-1934), kurš pazīstams ar slaveno simfonisko poēmu ciklu “Planētas”, mantojumā atstājis daudz kormūzikas tieši sieviešu korim. Rīgas kamerkora “Ave Sol” mākslinieciskais vadītājs Andris Veismanis izvēlējies programmā iekļaut Gustava Holsta “Himnu Venam” (1910), ko atskaņos kamerkora sieviešu grupa un arfiste Elizabeta Lāce. Šī himna ir autora intereses par senindiešu mitoloģiju auglis, ko Ziemassvētku kontekstā var traktēt arī kā stāstījumu par Kristus dzimšanu.
Pretstatā sieviešu kora balsīm būs dzirdama arī kora vīru grupa, kura ielūkosies vācu komponista Franca Šūberta kormūzikas lappusēs.
Rīgas kamerkoris “Ave Sol” nes saules vārdu, tādēļ jaunākajā koncertprogrammā “Ziemassvētku oratorija” ar mūzikas palīdzību koris daudzinās un klausītājiem nesīs siltās gaismas, kad tās mums ir vismazāk – ziemas saulgriežos, kad tumsai atkāpjoties saule atkal uzsāk savu ceļu kalnā.

 
Nav gaidāmo pasākumu