Klavierkoncerts. Jan Lisiecki

“Tīrs, lirisks un inteliģents” - The New York Times

Debitējis deviņu gadu vecumā, klasiskās mūzikas pianists Jans Lisieckis kopš tā laika ir apceļojis pasauli, pārsteidzot klausītājus ar savu agrīno talantu un ievērojamo meistarību. Dzimis 
1995. gada 23. martā Kalgari, Kanādā, dēvēts par klasiskās mūzikas “negribīgo brīnumbērnu”, Jans Lisieckis
ir jaunietis, kura stāja un apņēmība liecina par briedumu, kas krietni pārsniedz viņa gadus, tomēr pamanāmais mirdzums acīs un enerģiskais galvas mājiens atklāj jaunības prieku, ko viņš ienes klasiskajā mūzikā. Neraugoties uz jaunību, viņu jau salīdzina ar Mauricio Pollīni, Arturo Benedeti Mikelandželi un Kristianu Cimermanu. Viņu pat ir dēvējuši par mūslaiku Mocartu.

Lisieckis atvaira "ģēnija" vai "brīnumbērna" birkas, atzīstot, ka šāda kategorizācija uzliek lielu slogu jaunajam māksliniekam, jo pasaule vēro, “ko viņš darīs, par ko viņš kļūs?”. Un tāds spiediens noteikti “nenāk par labu bērnam”. Viņa pieeja mūzikai ir atsvaidzinoša kombinācija, kas apvieno centību, prasmi, entuziasmu un reālistisku skatījumu uz mūziķa karjeru.

Lai gan varētu šķist, ka Mocarts un Šopēns jaunajam pianistam ir sava veida apsēstība, kas aizņem salīdzinoši lielu daļu no viņa interešu loka, Lisieckis uzsver, ka viņa intereses ir daudzveidīgas un dažādos laikos viņš ķeras pie dažādiem komponistiem. Tieši salīdzinājums ar jauno Mocartu vai Šopēnu ir radījis publikas apziņā asociāciju, ka viņš šos meistarus iekļauj mūsdienu klavierspēlē. Runājot par savu pieeju stilam, Lisieckis apgalvo, ka viņa mērķis vienmēr ir izpildīt mūziku tā, lai turpinātu oriģinālā skaņdarba skaistumu un spožumu, nevis 
izcelt kādas īpašas dīvainības vai efektus, kas piešķirtu viņam atpazīstamu stilu. Šādā veidā viņš ir pierādījis, ka spēj atskaņot oriģinālu skaņdarbu ļoti tuvu tam, kā to bija iecerējis atskaņot pats komponists.

Jana Lisiecka interpretācijas un tehnika liecina par briedumu, kas ir neraksturīga viņa vecumam. 27 gadus vecais kanādietis ik gadu sniedz vairāk nekā simts koncertus visā pasaulē un ir cieši sadarbojies ar tādiem diriģentiem kā Antonio Pappano, Janiks Nezē-Segēns, Daniels Hardings, Manfrēds Honeks un Klaudio Abado.

Jans Lisieckis. Atcerieties šo vārdu.” - The Financial Times

Programma:

Frederic Chopin
“Poems of the Night”

Étude in C major Op. 10 No. 1
Nocturne in C minor Op. Posth.
Étude in A minor Op. 10 No. 2
Nocturne in E major Op. 62 No. 2
Étude in E major Op. 10 No. 3
Étude in C-sharp minor Op. 10 No. 4
Nocturne in C-sharp minor Op. 27 No. 1
Nocturne in D-flat major Op. 27 No. 2
Étude in G-flat major Op. 10 No. 5
Étude in E-flat minor Op. 10 No. 6
Nocturne in E-flat major Op. 9 No. 2
Nocturne in C minor Op. 48 No. 1

Nocturne in G minor Op. 15 No. 3
Étude in C major Op. 10 No. 7
Nocturne in F major Op. 15 No. 1
Étude in F major Op. 10 No. 8
Étude in F minor Op. 10 No. 9
Nocturne in B-flat minor Op. 9 No. 1
Étude in A-flat major Op. 10 No. 10
Nocturne in A-flat major Op. 32 No. 2
Étude in E-flat major Op. 10 No. 11
Nocturne in C-sharp minor Op. Posth.
Étude in C minor Op. 10 No. 12

 
Nav gaidāmo pasākumu