Latvijas Radio koris. Gaisma

Ieva Šablovska, arfa
Latvijas Radio koris
Diriģents Sigvards Kļava

Programmā:
Vensāns Gedimī
Juris Karlsons
Edgars Mākens
Alfrēds Momotenko
Santa Ratniece
Renāte Stivriņa
Ramons Umets
Pēteris Vasks

Koncertprogramma ‘‘Gaisma’’ veidojusies ap katalāņu komponista Ramona Umeta jaundarbu ‘‘Gaisma’’. Kompozīcijas pamatā ir Monseratas klostera mūka Visenta Santamarijas vārsmas par septiņiem nozīmīgiem soļiem viņa garīgajā pieredzē. Mierpilns dvēseļu saieta apdziedājums pāraug stāstā par dzīves līkločiem un likstām, kas nav svešas nevienam... Un pretstatā raizēm likts ticības un cerības piepildīts Dieva slavinājums un vēstījums par mieru, kas iemājojis sirdī. 

Barselonā dzimušā Ramona Umeta (Ramon Humet, 1968) mūzika nereti tiek raksturota kā ārpus laika esoša, mirguļojoša, krāsām piepildīta, ļoti meditatīva un dabiski plūstoša.

Koncertā skanēs arī Jura Karlsona skaņdarbs ‘‘Gaisma’’ ar Kristus vārdiem ‘‘Es esmu pasaules gaisma’’ un fragmenti no Santas Ratnieces komponētās mūzikas filmai ‘‘Dabiskā gaismā’’. Filma tika apbalvota ar Berlināles ‘‘Sudraba lāci’’, bet Santa Ratniece ieguva ‘‘Lielo Kristapu’’ kā labākā komponiste.

Latvijas pirmatskaņojumu piedzīvos Pētera Vaska ‘‘Actus caritatis’’, bet šūpuļdziesmu būs darinājis Alfrēds Momotenko-Levickis, mūsdienu krievu komponists, kura rokrakstam piemīt cilvēcisks siltums un iejūtība. Pirmatskaņojumi korim un arfai gaidāmi no talantīgā teātra mūzikas komponista Edgara Mākena un Polijā dzīvojošās latviešu komponistes un ērģelnieces Renātes Stivriņas, kuras daiļradē liela loma atvēlēta sakrālajiem skaņdarbiem.

 
Nav gaidāmo pasākumu