Tiešsaistes lekciju cikls ZELTA LAIKMETS. FLANDRIJAS UN HOLANDES MĀKSLA

Nīderlande, kas renesanses laikā deva pasaulei lielus māksliniekus, XVII gadsimtā, kas kļuva par "zelta laikmetu", palika mākslas centrs. Nīderlandes revolūcijas rezultātā kādreiz apvienotie cilvēki tika sadalīti divās valstīs - Flandrijā un Holandē. No šī brīža viņu mākslas attīstība noritēja dažādos veidos, un atšķirības kļuva spēcīgākas par līdzībām.
Flāmu mākslas pasauli radīja Pīters Pols Rubenss, kura milzu figūra noteica visa laikmeta virzienu. Rubensa mākslas gūstā gan tautieši, gan ārzemnieki bija spēcīgi, gaiši, priecīgi, sitot pāri malai, bet vienmēr pakļaujoties saprātam.
Jaunajā Holandē, kas ieguva savu neatkarību, māksla piedzima ar pilnīgi īpašu attieksmi pret apkārtējās pasaules lietām. Jaunie žanri, kas radās Holandē - ainava, klusā daba, ikdienas ainas - tikai no pirmā acu uzmetiena, šķiet, ir tikai ikdienas dzīves realitātes attēlojums. Slēptā nozīme, kas vienmēr ir sastopama vissarežģītākajos sižetos, liek uz tiem paskatīties citādi.
Rembrants, slavenākais no holandiešu māksliniekiem un tajā pašā laikā atšķirībā no saviem tautiešiem, radīja īpašu pasauli, kas bija pilna ar spēcīgām jūtām un caururbjošām emocijām. Mirdzot dūmakā, Bībeles vai mitoloģiskās vēstures varoņi, kurus gadsimtiem ilgi atdala no mūsdienu skatītāja, pēkšņi kļūst neticami tuvi un saprotami tam, kurš uz viņiem skatās šodien.
Lekciju sērija tiks veltīta dzīvīgajai, spēcīgajai un neticami daudzveidīgajai XVII gadsimta flāmu un holandiešu mākslai.

Cikls "Flandrijas un Holandes mākslas zelta laikmets" sastāv no 14 lekcijām:

1. 12.10. Jan Bruegel Velvet un "kabineta" glezniecības mākslinieki
2. 3.10. Pīters Pauls Rubenss. 1. daļa
3. 17.10. Pīters Pauls Rubenss. 2. daļa
4. 31.10. Entonijs van Diks
5. 14.11. Jordaens, Sneijders, Teniers
6. 28.11. Holandiešu sadzīves žanrs
7. 12.12. Jans Vermērs
8. 26.12. Holandiešu portrets
9. 9.01. Franss Halss
10. 23.01. Nīderlandes klusā daba
11. 6.02. Nīderlandes ainava
12. 20.02. Rembrants. 1. daļa
13. 6.03. Rembrants. 2. daļa
14. 20.03. Rembranta skola
 
Tradicionāli pēc katras lekcijas un praktiskās nodarbības būs otrā daļa, kad neformālā sarunā tie, kas vēlas, varēs uzdot jautājumus lektoram. Vai arī iesaistīties diskusijā, apmainoties viedokļiem...
Katras lekcijas ilgums ir 2 stundas
Mēs ar nepacietību gaidām jūs!

 
Nav gaidāmo pasākumu