Daniils Bulajevs. Liepājas Simfoniskais orķestris.

Liepājas Simfoniskā orķestra koncerts

Koncerta programma:

1.daļa

V.A.Mocarts: Uvertīra operai “Figaro kāzas”

F.Mendelszons – Bartoldi : Vijoļkoncerts eminor, op.64

Solists: Daņila Bulajevs/ vijole

2.daļa

P.Čaikovskis: 1.simfonija gminor, op.13

Diriģents: Andris Veismanis

Liepājas Simfoniskais orķestris dodas koncerttūrē ar vijolnieku Daniilu Bulajevu

23. septembrī Liepājas Simfoniskais orķestris dosies piecu koncertu tūrē pa Latviju, kas 14. oktobrī pulksten 19 noslēgsies Liepājas koncertzālē “Lielais dzintars”. Kopā ar vijolnieku Daniilu Bulajevu diriģenta Andra Veismaņa vadībā orķestris koncertēs arī Limbažos, Balvos, Jelgavā un Talsos.

Talantīgā, 18 gadus vecā vijolnieka Daniila Bulajeva un Liepājas Simfoniskā orķestra satikšanās uz vienas skatuves ir sen gaidīts notikums. Pēdējā kopīgā muzicēšanas reize bija Liepājā 2018. gadā, taču vijolnieka meistarība aug ar katru dienu, un kopš šīs tikšanās viņš 2020. gadā tika nominēts Lielajai mūzikas balvai kategorijā “Gada jaunais mākslinieks”, kā arī piedalījies dažādos mūzikas festivālos daudzās pasaules vietās, iegūstot augstākos novērtējumus arī starptautiskos konkursos.

Daniils Bulajevs vijoļspēli ir apguvis Nellijas Sarkisjanas klasē Emīla Dārziņa mūzikas vidusskolā. Instrumentu izvēlējies četru gadu vecumā, Gidona Krēmera uzstāšanās iedvesmots, un jau piecu gadu vecumā pirmo reizi kā solists koncertējis kopā ar kamerorķestri. Plašāku rezonansi sabiedrībā izpelnījās Bulajeva uzstāšanās kopā ar orķestri “Kremerata Baltica” 2014. gadā, kur tika atskaņots Georga Pelēča skaņdarbs “Plaukstošais jasmīns”.

Diriģenta Andra Veismaņa vadībā Liepājas Simfoniskais orķestris un Daniils Bulajevs atskaņos Fēliksa Mendelszona vijolkoncertu. 

Tā kā ģeniālais vācu komponists bija harmonisks un gaišs cilvēks, un tāda ir arī  viņa mūzika, tad izmisuma un pasaules sāpju tajā neatrast. Viņš neslēpa, ka komponējot domā par plašu klausītāju loku, kura gaumi vēlējās audzināt – novērst no jūsmošanas par ārišķīgu virtuozitāti. Kritizējot šādus skaņdarbus, kuri, viņa vārdiem, “pakļauj riskam mūsu nabaga ausis”, Mendelszons bija kategorisks – “lai man nestāsta, ka to vēlas publika. Arī es esmu publika un gribu pretējo”.

Koncerts vijolei un orķestrim miminorā to apliecina jo spilgti un ir pretpols tiem 19. gadsimtā daudz tapušajiem tukšas spozmes opusiem, par kuriem Šūmanis savulaik ironizēja, ka to autori vispirms sacerējuši virtuozās pasāžas un tikai tad domājuši, kā lai aizpilda pārējo.

Koncerta programmā iekļauta arī uvertīra vienai no populārākajām Volfganga Amadeja Mocarta operām – “Figaro kāzas” un pirmais Pētera Čaikovska simfoniskais darbs – simfonija “Ziemas sapņi”.

Liepājas Simfoniskā orķestra Latvijas tūre iesāksies ar koncertu 23. septembrī pulksten 19 Limbažu Kultūras namā, turpināsies ar koncertiem 24. septembrī pulksten 17 Balvu Kultūras un atpūtas centrā, 5. oktobrī pulksten 19 Jelgavas Kultūras namā un 13. oktobrī pulksten 19 Talsu Tautas namā, bet noslēgsies 14. oktobrī Liepājā.

Biļetes uz Liepājas Simfoniskā orķestra koncertiem ar Daniilu Bulajevu pieejamas “Biļešu Paradīzes” tīklā.  

 
Nav gaidāmo pasākumu