Rudens darbi. Kameransambļa Synaesthesis koncerts Ventspilī

Svētdien, 18. septembrī, koncertzālē “Latvija” Ventspilī jaunās sezonas ieskaņas koncertā “Rudens darbi” ar Baltijas kamermūzikas programmu viesosies pazīstamais ansamblis “Synaesthesis” no Viļņas.

Kopš 2019. gada marta, velkot robežas laikā un, iespējams, pat laikmetā jau notikuši gan “Vasaras”, gan “Rudens darbi”. Ar pirmajiem pēc vairāk nekā trīs mēnešus ieilguša šoka – distancētības, aizslēgtības un norobežotības no mūzikas – koncertzāle “Latvija” 2020. gada 20. jūnijā atkal uzņēma klausītājus koncertā “Vasaras darbi” ar Reini Zariņu, Vestardu Šimku un trio “Endless Roar”. Pagājušā gada 18. septembrī koncerts “Rudens darbi” iezīmēja gaidāmās tādas kā sezonas tādu kā ieskaņu, kad divkāršā klaviermūzikas koncertā muzicēja pianisti Reinis Zariņš un Vikija Čova (Vicky Chow) no ASV. Arī šogad septembra vidū koncertzāle “Latvija” uzsāk rudens cēlienu ar darbiem – Baltijas komponistu kamermūzikas opusiem spilgtā kameransambļa “Synaesthesis” sniegumā.

Divdaļīgajā koncertā, kuru tiklab varētu apzīmēt arī kā “Baltijas skaņu”, diriģenta Karoļa Variakoja (Karolis Variakojis) vadītais ansamblis “Synaesthesis” atskaņos gan Arvo Perta (Arvo Pärt) “Fratres” klavierēm un altam un Pētera Vaska “Kontrabasa ceļojumu”, gan spilgtu starptautisku karjeru strauji veidojošās lietuviešu komponistes Žibokles Martinaitītes (Žibuoklė Martinaitytė) darbu “Solastalgia” klarnetei, klavierēm, vijolei, altam un čellam. Jo īpašs audiovizuāls piedzīvojums būs koncerta otrā daļa, kad pirmatskaņojumu Latvijā piedzīvos komponista Dominika Digima (Dominykas Digimas) un režisora Kristijoņa Diršes (Kristijonas Dirsė) radītais darbs “Why Does This Appear?” jeb “Kāpēc tas parādās?”.

Audiovizuālais darbs “Why Does This Appear?” ir muzikāla mēmā filma, kurā saplūst inscenējums un dokumentalitāte, performance un stāstniecība, muzikālie un kinematogrāfam raksturīgie izteiksmes līdzekļi. Radot šo starpžanru darbu, autoru vēlme un galvenais uzdevums bijis atrast zelta griezumu starp medijiem – mūziku, attēlu un stāstu, kura pamatā ir deviņas visspilgtākās filmas septiņu varoņu atmiņas. Tiesa, darba stāstījums veidots bez runātiem vārdiem, izmantojot vienīgi kino un mūzikai piemītošo valodu. Stāstot un pārstāstot šīs atmiņas, katrreiz kā būtisko izceļot ko citu, cilvēkiem piemītošās atminēšanās īpatnības izgaismojas pašas no sevis. Zinām taču, ka ar laiku viena un tā paša gadījuma atcerēšanās mums katram kļūs citāda. Izpušķojas, būtisko izlaiž, vēlamo uzdod par patiešām notikušo, un otrādi. Darbā “Why Does This Appear?” robeža starp siluetiem sirreālajā un dokumentētajā pasaulē zūd un galvenie varoņi jaunradītajā ilūzijā ir Viļņas kameransambļa mūziķi.

Kameransamblis “Synaesthesis” ir salīdzinoši jauns gados jaunu mākslinieku kolektīvs, kas jau paspējis iekarot gan klausītāju cieņu, gan profesionāļu atzinību, kļūstot par spilgtāko pēdējo gadu muzikālo parādību Lietuvā. Ansamblī, kurš īpaši interesējas par jauno mūziku, bet ne tikai, pulcējušies ambiciozi, talantīgi un drosmīgi mūziķi, kuri absolvējuši vai šobrīd vēl turpina studijas labākajās Eiropas skolās. Viņus visus vieno vīzija par skaņas saplūsmi ar citiem raksturlielumiem, piemēram, telpu, gaismu, kustību, stāstījumu, tādējādi profesionāli augstvērtīgi radītai un izpildītai mūzikai kļūstot par daļu kā lielāka, plašāka, par daļu spilgta starpžanru piedzīvojuma kā publikai, tā arī pašiem māksliniekiem. To apliecina pastāvīgā sadarbība ar dažādu mākslas nozaru profesionāļiem un tīklošanās ar izcilākajiem domubiedriem mūzikā – ansambļiem “Ictus”, “Klangforum Wien”, “Quator Tana” un citiem. Regulāri koncertējot Eiropā, ansamblis “Synaesthesis” pēdējo gadu laikā izpelnījies arī nacionāli nozīmīgu, praktisku novērtējumu. Tas ticis Lietuvas Republikas Kultūras ministrijas un Lietuvas Komponistu savienības godalgots, kļuvis par Viļņas pilsētas māksliniecisko kolektīvu un 2020. gadā saņēmis Ernsta fon Sīmensa Ansambļu balvu (Ernst von Siemens Ensemble Prize).

 
Nav gaidāmo pasākumu