DACE RUKŠĀNE. Literārās sarunas Lūznavas muižā

Lūznavas muižā uz atkal satikšanos aicina sarunu cikls “Literārās sarunas Lūznavas muižā”, kurā 2022. gadā iecerētas četras sarunas ar pazīstamiem literātiem.

Pirmā satikšanās 15. maijā plkst. 17.00 būs ar rakstnieci Daci Rukšāni, kura, debitējot gadsimtu mijā, lasītāju sākotnēji pārsteidza ar intimitātes un seksualitātes pieteikumu literatūrā, atklāti runājot par sievišķajām izjūtu tēmām, tāpat ar milzīgo produktivitāti, piedāvājot katru gadu pa jaunam literāram darbam. Tajā pašā laikā “zooloģisko noveļu” (R. Ezera) līnijas turpināšana stāstu krājumā “Ķīpsalas putni” (2009) un romāns “Krieva āda” (2020) varētu šķist pievilcīga lasāmviela kā jaunietim, tā multikulturālajā ikdienā dzīvojošajam Latgales lasītājam. Savukārt autores iesaistīšanās aktīvajā politikā piesaista tos lasītājus, kuri paši ir aktīvas pozīcijas paudēji.

Sarunā ar rakstnieci Daci Rukšāni klausītāji aicināti piedalīties kā klātienē, tā pievienoties tiešraidē. Sarunas virzītāja – literatūrzinātniece Ilga Šuplinska.

2022. gada sarunu cikla satikšanās reizes vēl paredzētas ar rakstnieci Gundegu Repši (12. jūnijā) un rudens pusē ar literāti un tekstilmākslinieci Anneli Slišāni, kā arī ar dzejnieku, publicistu Valentīnu Lukaševiču.

Sarunu cikls “Literārās sarunas Lūznavas muižā” aizsākās 2017. gada rudenī. Šajā laikā satikšanās bijušas ar vairāk nekā desmit dažādus žanrus pārstāvošiem literātiem, iepazīstot viņu daiļradi tuvāk, ļaujot lasītājiem klātienē satikt iecienīto literāro darbu autorus un reizē arī bagātinot pasākumu dažādību Latgales reģionā.

Literāro sarunu ciklam attālināti pieslēdzas arī viesi no Čikāgas latviešu literātu kopas un Minsteres lasītāju kluba “Minsteres grāmatmīļi”. Gan lasītājus Latvijā, gan diasporās ASV un Vācijā vienojošais ir interese par jaunāko latviešu literatūru. Visas cikla „Literārās sarunas Lūznavas muižā” tikšanās reizes tiks iemūžinātas un pēc tam būs brīvi pieejamas ikvienam interesentam (tajā skaitā arī skolu pedagogiem) zināšanu paplašināšanai par rakstniekiem, izmantošanai interešu izglītībā, kā arī mūsdienu latviešu literatūras procesu izziņā.

Literāro sarunu norisi atbalsta Valsts kultūrkapitāla fonds un Rēzeknes novada pašvaldība. 

 
Nav gaidāmo pasākumu