BALZAMS - alķīmisks koncerts.

Informējam, ka mākslinieku slimības dēļ, koncertā BALZAMS uzstāsies TIKAI vokāli instrumentālais ansamblis “Zefiro Torna”! 

Ziedu, garšvielu un ārstniecības augu smarža ir kā viduslaiku farmācijas pudelītē ietverta emocija, kas atmodina apslēptas vēlēšanās, reizēm arī halucinogēnu ceļošanu laikā un telpā vai pilnīgu iznīcību. Smaržu spēks un iedarbība ir daudz aprakstīta literāros darbos, atspoguļota vizuālajā mākslā un mūzikā dažādos laikmetos. Kompozīcijas, kas iekļautas šajā programmā, nes šo īpašo augu vārdus kā Rasaskrēsliņš, Saadi rozes, Vērmeles u.c.

Šie darbi tiks atskaņoti kopā ar portugāļu un grieķu tautas mūziku, vācu mūķenes Bingenes Hildegardes garīgajām kompozīcijām un 15.gs. polifoniķa  Gijoma Difē (Guillaume Dufay) darbiem, kā arī Vergīlija un Horācija vārsmām, Šarla Bodlēra dzeju un flāmu dzejnieka Emīla Verhērena (Emile Verhaeren) tekstiem.

Koncertā apmeklētājiem būs iespēja ne tikai baudīt mūziku, bet arī izaicināt savas garšas kārpiņas, nobaudot pēc viduslaiku receptēm gatavotas uzkodas.

BALZAMS liks jums sapņot un doties vienlaikus garīgā un jutekliskā ceļojumā, skandējot odu pilnasinīgas dzīves mistērijai.

Starptautisku atpazīstamību guvušais vokāli instrumentālais ansamblis “Zefiro Torna” kopš tā izveides 1996. gadā ir pazīstams ar savām novatoriskajām un konceptuālajām koncertprogrammām. Ansamblī kopā muzicē izcili profesionāļi - vokālisti un instrumentālisti no visas Eiropas, unikālā veidā atdzīvinot viduslaiku, renesanses un baroka kultūras mantojumu. Viņi spēlē uz autentiskiem vēsturiskajiem instrumentiem un viņu interpretācijas pilnībā balstās uz vēsturiski izpētītām dziedāšanas, spēlēšanas un improvizācijas tehnikām. Tomēr savos koncertos  “Zefiro Torna” neaprobežojas tikai ar vēsturisku pieeju, bet gan apvieno to ar citām muzikālām tradīcijām un mūsdienu mākslas izpausmēm, tai skaitā literatūru, vizuālo  mākslu, multimediālām instalācijām, deju, teātri, tautas un mūsdienu mūziku. Ansamblis ir atzinīgi novērtēts un gaidīts viesis prestižās koncertzālēs un festivālos. Latvijas klausītājus pirmo reizi “Zefiro Torna” priecēja pirms 5 gadiem, atskaņojot koncertprogrammu “Orlando di Lasso vīna tūre”, 2021.gada rudenī Kultūras pilī “Ziemeļblāzma” izskanēja koncertā ALEGORIJA.

Programma BALZAMS tapusi kopā ar teātra kompāniju LAIKA.

Zefiro Torna:

Elija Ērdena (Elly Aerden) balss, chatkan-– stīgu instruments

Filips Lalojs (Philippe Laloy) flautas, soprāna saksofons, kompozīcijas

Džovans Mercks (Jowan Merckx) blokflautas, Franču dūdas, flīgelhorns, perkusijas, ukulele, kompozīcijas

Rafaēls D Koks (Raphaël De Cock) uilleann stabules, bawu - ķīniešu pūšamais instruments, chatkan – stīgu instruments, kaval – kalnu ganu flauta, Hardangera vijole, harmoniskās flautas, vargans, duduks, virstoņu dziedāšana, vokāls

Žans Filips Poncins (Jean-Philippe Poncin) bassklarnete

Jurgens Debruins (Jurgen De bruyn) lauta, baroka ģitāra, chitarrone - basa flauta, vokāls, muzikālā vadība

 

Laika:

Peters De Bī (Peter De Bie), sajūtu koncepts

Peters De Bī (Peter De Bie), Sāra Sampeleijo (Sara Sampelayo), alķīmiķi

 
Nav gaidāmo pasākumu