AETERNUM | Komponista Jēkaba Jančevska albuma prezentācijas koncerts

2020. gada 28. februārī Lielbritānijas klasiskās mūzikas ierakstu izdevniecība “Hyperion Records” laida klajā komponista Jēkaba Jančevska pirmo kormūzikas autoralbumu “Aeternum”. Nepilnus divus gadus vēlāk komponists un viņa domubiedrs diriģents Jurģis Cābulis aicina uz albuma prezentācijas koncertu 2021. gada 18. septembrī plkst. 18.00 Dzintaru koncertzāles Mazajā zālē.

"Jančevska mūzikā ir visas nepieciešamās sastāvdaļas, ko ļoti izbauda jauktie kori visā pasaulē – brīnišķīgi siltas un bagātīgas kora faktūras, plaša atmosfēras izjūta, dzidri klasteri, spēcīgs muzikālais tēls, kā arī vesela virkne vokālu un instrumentālu efektu, kas aizrautu pat visnopietnākos koru dziedātājus. Izcils kormūzikas šedevrs, ko teicami papildina izjusts ieraksta skanējums" - mūziķis, pedagogs un mūzikas kritiķis Marks Ročesters (Marc Rochester) par albumu "Aeternum".

Albuma “Aeternum” tapšanā piedalījās Rīgas Doma kora skolas jauktais koris, kas ieguvis starptautisku atzinību, izcīnot Grand Prix un vairākas specbalvas starptautiskajā koru konkursā “Praga Cantat” 2017. gadā un III Starptautiskajā Baltijas jūras koru konkursā 2018. gadā. Ieraksta skanējumu kuplinājuši izcili Latvijas mūziķi – čellists Kristaps Bergs, ērģelniece Kristīne Adamaite, Rīgas Saksofonu kvarteta dalībnieki Katrīna Kivleniece-Cābule, Artis Sīmanis un Ainars Šablovskis, koklētājs Ansis Jansons un perkusionisti Marta Kauliņa un Ernests Mediņš. 

Koncertā piedalīsies Rīgas Doma kora skolas jauktais koris un diriģents Jurģis Cābulis, Rīgas Saksofonu kvartets, perkusionisti Elīna Endzele un Mikus Bāliņš, ērģelniece Kristīne Adamaite, čellists Ēriks Kiršfelds un koklētājs Ansis Jansons, koncertu vadīs muzikoloģe Liene Jakovļeva. Mūziķiem uz skatuves pievienosies arī pats komponists – Jēkabs Jančevskis.

Koncertu organizē Rīgas Doma kora skola, tā tapšanu atbalsta Valsts Kultūrkapitāla fonds, Jūrmalas dome, Dzintaru koncertzāle un PIKC Nacionālā Mākslu vidusskola. Koncerta ieraksts top Eiropas Reģionālās attīstības fonda (ERAF) līdzfinansētā projekta “Kultūras mantojuma satura digitalizācija (2.kārta)” un Valsts Kultūrkapitāla fonda mērķprogrammas “Kultūrelpa” ietvaros, ar Kultūras informācijas sistēmu centra atbalstu.

Ņemot vērā pasākumu rīkošanas ierobežojumus, ieeja koncerta norises vietā būs iespējama tikai ar derīgu Covid-19 sertifikātu, kas apliecina, ka apmeklētājs (tai skaitā bērns) ir pabeidzis pilnu vakcinācijas kursu pret Covid-19 vai pārslimojis Covid-19 pēdējo 6 mēnešu laikā. Apmeklējot pasākumu, kopā ar derīgu sertifikātu jāuzrāda arī personu apliecinošs dokuments.

 
Nav gaidāmo pasākumu