Festivāls ARĒNA 2021 / Vein - Our Roots

PIEDALĀS: Trio VEIN (Šveice)
PROGRAMMĀ: Laikmetīgais džezs

"Viens no Eiropas aizraujošākajiem ansambļiem”, tā par ekspresīvo džeza mūzikas ansambli trio VEIN (Šveice) raksta The Guardian. Tikšanos ar Šveicē bāzēto, azartisko ansambli piedāvā Jaunās mūzikas festivāls ARĒNA, kas 2021. gadā svinēja 20 gadu jubileju.

Trio VEIN spēlē Mihaels Arbencs (Michael Arbenz, klavieres), Tomass Lēnss (Thomas Lähns, kontrabass) un Florians Arbencs (Florian Arbenz, sitaminstrumenti), kuri visi savulaik ieguvuši klasiskās mūzikas izglītību un šobrīd ansamblim raksta arī oriģinālkompozīcijas. Kopš grupas izveidošanas 2006. gadā nostiprināta sadarbība ar tādām džeza zvaigznēm kā Gregs Osbijs (Greg Osby) un Deivs Lībmans (Dave Liebman) un gandrīz katru gadu tiek izdots jauns albums, starp tiem arī klausītāju augsti vērtētais VEIN Plays Ravel (2017) un jaunākais, pērn iznākušais Our Roots. Šī kritiķu slavinātā un klausītāju iemīļotā kolektīva īpašajā skanējumā džeza improvizācija saplūst ar Rietumu kamermuzicēšanas tradīcijām, būtiska te ir arī mūziķu pieredze akadēmiskās mūzikas lauciņā, kā arī patiesa interese par laikmetīgo mūziku pārstāvošo komponistu oriģinālo pasaules redzējumu...

Koncertprogrammā OUR ROOTS trio VEIN aizraujoši pievērsies savu muzikālo sakņu radošai izpētei. Kompozīcijā Restless Bird atbalsojas fragmenti no revolucionārā krievu meistara Igora Stravinska 1910. gadā sensacionāli pirmizrādītā baleta Ugunsputns, bet Betting Angel sakņojas vācu stilistiskā hameleona Hansa Vernera Hences 1966. gadā tapušajā Kontrabasa koncertā, vienā no salīdzinoši nedaudzajiem šī žanra paraugiem mūzikas vēsturē. Miniatūrā Luce saklausāmas atbalsis no izsmalcinātās Aleksandra Skrjabina vēlīnā romantisma un impresionisma cauraustās skaņumākslas, bet This is Beat-O-VEIN piedāvā jaunu skatījumu uz Vīnes klasiķa Ludviga van Bēthovena Piektās simfonijas ikonisko ievadtēmu.

Turpat līdzās pavīd motīvi no viņa laikabiedra Volfganga Amadeja Mocarta operas Burvju flauta ārijām un amerikāņu džeza leģendas Djūka Elingtona daiļrades. Un tad vēl ar skaņdarbu Dal trio mūziķi cieņpilni paklanās ungāru 20. gadsimta klasiķa Bēlas Bartoka priekšā un ar kompozīciju On the underground road piedāvā svaigu skatījumu uz krievu klasiķa Modesta Musorgska izcilo klavierciklu Izstādes gleznas, bet opuss Le Tombeau de Couperin met tiltu uz franču dižo skaņražu Fransuā Kuperēna un Morisa Ravela mūziku.

Trio VEIN pianists Mihaels Arbencs vienlīdz ērti jūtas muzicējot kopā gan ar džeza mūziķiem, gan sastrādājoties ar tādiem laikmetīgās mūzikas grandiem kā Pjērs Bulēzs un Pauls Zahers. Bāzelē studējušais kontrabasists Tomass Lēnss uz skatuves kāpj gan kā solists, gan simfonisko orķestru un dažādu džeza apvienību mūziķis. Savukārt savulaik Eiropas Kultūras balvu par ieguldījumu džeza un klasiskās mūzikas attīstībā saņēmušais Florians Arbencs tiek dēvēts par vienu no spožākajiem mūslaiku sitaminstrumentālistiem. Un katrs no viņiem ir arī lielisks improvizētājs un komponists, ko apliecinās arī koncertprogramma OUR ROOTS un tajā iekļautie skaņdarbi.

///
Jaunās mūzikas festivāls ARĒNA 2021. gadā svinēja 20 gadu jubileju. Kopš 2002. gada ARĒNA ik rudeni Latvijas koncertzālēs pulcē jaunās mūzikas komponistus, atskaņotājmāksliniekus un klausītājus no daudzām pasaules valstīm. Festivāla moto SAKLAUSI NĀKOTNI! ietver sevī galveno festivāla ideju un mērķi – rādīt mūsdienu mūzikas dažādību visā tās krāšņumā, veicinot jaunas mūzikas tapšanu, atskaņošanu un dokumentēšanu. 2021. gadā ARĒNĀ piedzīvojām Mārtiņa VIĻUMA, Santas RATNIECES, Evijas SKUĶES, Platona BURAVICKA un Uģa PRAULIŅA jaundarbu pirmatskaņojumus. Jaunums ARĒNĀ arī - raidierakstu cikls ARĒNA RUNĀ, kurā komponists Andris DZENĪTIS par jauno mūziku sarunājas ar mūzikas profesionāļiem un citu profesiju pārstāvjiem: http://www.arenafest.lv/arena-runa/

Festivāls notiek ar Valsts Kultūrkapitāla fonda, Rīgas domes Izglītības, kultūras un sporta departamenta, Latvijas Nacionālās bibliotēkas un Latvijas Radio atbalstu. 

 
Nav gaidāmo pasākumu