KRĀŠŅĀS SKAŅRADES. Vijolniece Magdalēna Geka un pianiste Iveta Cālīte

Svētdien, 17. oktobrī, plkst. 15.00 Lūznavas muiža aicina uz vijolnieces Magdalēnas Gekas un pianistes Ivetas Cālītes koncertprogrammu “Krāšņās skaņrades”. Tā ir veltīta dažādu žanru Latvijas un Eiropas sieviešu komponistu skaņdarbiem, kas tapuši vairāk nekā pusotra gadsimta garumā.

Mūziķes atzīst, ka pēdējos gados visā pasaulē sevišķi aktuāla klasiskās mūzikas koncertu tendence ir iepazīstināt publiku ar dažādu laikmetu komponistēm, kuras gadsimtiem ilgi dažādu tradīciju un sabiedrības aizspriedumu dēļ nav novērtētas un atzītas atbilstoši viņu talantam un muzikālajiem sasniegumiem. Šobrīd Latvijas sabiedrībā, mūsu vēsturiskā un sociālā mantojuma rezultātā, klasiskās mūzikas komponistu iespējās vērojama daudz lielāka vienlīdzība, nekā tas joprojām ir Rietumeiropā. Savukārt 19. gadsimta un 20. gadsimta sākuma sieviešu komponistu mūziku, kuru daudzviet pasaulē iepazīst un spēlē arvien vairāk un biežāk, savā ziņā atdodot senu parādu, uz koncertskatuvēm Latvijā tikpat kā nedzird.

Koncerta programma:

 

Klāra Šūmane. Trīs Romances vijolei un klavierēm op.22: Andante molto, Allegretto, Leidenschaftlich schnell
Maija Einfelde. Trešā sonāte vijolei un klavierēm (1990–1995): Lēni, Adagio
Ruta Paidere. "Līnijas. Krustpunkti" vijolei un klavierēm
Amanda Maiere. Sonāte vijolei un klavierēm si minorā: Allegro, Andantino, Allegro molto vivace
 

Vijolniece Magdalēna Geka plaši koncertē visā Eiropā gan kā soliste, gan kā kamermūziķe, uzstājoties tādās vietās kā Vigmora zāle Londonā, Parīzes Filharmonija vai Herkules zāle Minhenē. Latvijas publikai viņas vārds ir zināms kopš spožās debijas ar Latvijas Nacionālo Simfonisko orķestri 2014. gada rudenī, kam sekoja nominācija Lielajai Mūzikas Balvai (LMB), kategorijā "Gada jaunais mākslinieks". Savukārt par latviešu mūzikai veltīto koncertu "Pēteris Vasks ielūdz. Vasara. Mežotne" 2020. gada vasarā viņa izvirzīta LMB nominācijā "Par izcilu interpretāciju", kā arī balvas "Kilograms kultūras" 2. balsojumā kategorijā "Mūzika".

Magdalēna Geka ir daudzu starptautisku konkursu laureāte un kā soliste atskaņojusi tikpat kā visu nozīmīgāko vijoļmūzikas repertuāru ar dažādiem orķestriem Francijā, Vācijā, Ukrainā. 2015. gadā dibināja klavieru trio "Sōra", kura sastāvā ar lieliem panākumiem piedalījās Eiropas nozīmīgākajos kamermūzikas festivālos – kā Verbjē festivāls Šveicē, Kuhmo kamermūzikas festivāls Somijā vai "Trakās dienas" Francijā. 2013. gadā viņa dibinājusi festivālu "Jaunie Latvijas kamermūziķi-Saulkrastiem", bet 2015. gadā – "Ventspils kamermūzikas dienas" ar mērķi dot iespēju ārzemēs studējošajiem jaunajiem latviešu mūziķiem uzstāties augsta līmeņa koncertos Latvijā.

Magdalēna Geka ieguvusi maģistra grādu Parīzes Nacionālajā augstākajā mūzikas un dejas konservatorijā (CNSMDP) vijoles un kameransambļa specialitātē, kur šobrīd turpina studijas prestižajā "Mākslinieka diploma" (Artist Diploma) programmā. Kā orķestra mūziķe spēlējusi Kremerata Baltica, Francijas Radio Filharmoniskajā orķestrī un citos Francijas nacionālajos orķestros, tāpat viņa ir Orchestre Hexagone, Orchestre de Chambre Nouvelle Europe un Ensemble Appassionato koncertmeistare. Īpaši nozīmīgi viņai ir spēlēt mūsdienu komponistu mūziku: viņa pirmatskaņojusi ap 30 jaundarbu, cieši sadarbojoties ar jaunajiem komponistiem kā Platons Buravickis, Santa Bušs, Asija Ahmetžanova, Gabriels Sivaks (Argentīna), Camille Pépin (Francija) un citiem. Kopš 2020. gada rudens viņa spēlē izcilu Alessandro Gagliano 1734. gadā darinātu instrumentu, ko viņai laipni aizdevis fonds Anima Musica Parīzē.

Pianiste Iveta Cālīte aktīvi koncertē solo un ir pieprasīta kamermūziķe dažādos kameransambļu sastāvos Zviedrijā, Francijā, Latvijā, Lietuvā, Norvēģijā. Spēlējusi Mocarta klavierkoncertu ar Stokholmas Karaliskās Mūzikas akadēmijas stīgu orķestri, ko diriģēja Stokholmas Radio orķestra pirmais čellists Ola Karlsson, kā arī izcīnījusi iespēju spēlēt M. Ravēla Sol mažora klavierkoncertu ar akadēmijas simfonisko orķestri un Danielu Blendulfu pie diriģenta pults.

Iveta Cālīte ir piedalījusies arī dažādos mūzikas festivālos projektos – Stokholmas klavieru festivālā (Stockholm Piano Festival, 2015), festivālā Debisi 100, 2018, Musik vid Siljan, 2018, Stockholm New Opera Project modernās mūzikas ansambļa sastāvā, V. A. Mocarta operas "Teātra direktors" uzvedumos Zviedrijas ziemeļos. Sniegusi koncertus ar "Latvijas Jaunajiem kamermūziķiem", ar ko kopā arī ieskaņoja D. Šostakoviča klavieru kvintetu Latvijas Radio 1. studijā.

Iveta Cālīte mācījusies Jāzepa Mediņa Rīgas mūzikas vidusskolā un Em. Dārziņa mūzikas vidusskolā. No 2009. līdz 2012.gadam studējusi Alfrēda Korto mūzikas augstskolā Parīzē, Francijā pie profesora Jean-Marc Luisada. Pēc tam studijas turpinājusi Stokholmas Karaliskajā mūzikas augstskolā, Zviedrijā pie profesora Stefan Bojsten un Mats Widlund, kur ieguvusi maģistra grādu un solista diplomu. Iveta ir Stokholmas Karaliskās mūzikas akadēmijas, kā arī Zviedrijas brīvmūrnieku ordeņa stipendiāte. Aktuālie projekti ir koncerti un koncertsērijas ar Morisa Ravēla mūziku Only Ravel Lietuvā, Zviedrijā un Vācijā.

Koncerta norisi atbalsta Valsts kultūrkapitāla fonds un Rēzeknes novada pašvaldība. Biļetes no 5,00 līdz 9,00 eiro, tās nopērkamas “Biļešu Paradīze” kasēs, internetā un uz vietas Lūznavas muižā. Koncerts plānots zaļajā (drošajā) pasākumu norises režīmā, tā apmeklēšana iespējama, uzrādot derīgu Covid-19 sertifikātu. Pirms, koncerta laikā un pēc apmeklētājiem jālieto sejas aizsargmaskas.

 
Nav gaidāmo pasākumu