Brīvdabas kinoseanss. ČETRI BALTI KREKLI

Brīvdabas kinoseanss. Četri balti krekli (Elpojiet dziļi...) (1967)

Restaurēta 2017
Filmas apraksts
Režisors Rolands Kalniņš, operators Miks Zvirbulis, mākslinieks Uldis Pauzers, 77'

Lomās: Uldis Pūcītis, Līga Liepiņa, Dina Kuple, Pauls Butkēvičs, Arnolds Liniņš

Telefonu montieris Cēzars Kalniņš no darba brīvajā laikā sacer dziesmas, muzicēdams kopā ar draugiem izveidotajā ansamblī. Tomēr, lai ansamblis nonāktu līdz publikai, jāiziet garš atļauju saņemšanas ceļš. Kultūras komisijas locekle Anita Sondore pavirši noklausās Cēzara dziesmas un nokritizē tās, bet vēlāk vairs gribēdama nevar apstādināt dažādu sabiedrisko apspriešanu dzirnakmeni, kuru pati iekustinājusi.

Sešdesmito gadu brīvības alku kinematogrāfiska kvintesence, jauneklīgs maksimālisms un sirdsapziņas balss, kas Rolanda Kalniņa filmas dumpīgajiem varoņiem ļauj nostāties blakus pasaules kino jauno viļņu parādībām. Autori gandrīz pravietiski pareģojuši paši savas filmas likteni (publiskas izrādīšanas aizliegumu), kadrā ironizējot par slēptās cenzūras darbību padomju sistēmā. Latvijas kinovēsturē pirmā filma, kas par patstāvīgu un līdzvērtīgu spēlētāju uzskata filmas mūziku un montēta, ieklausoties Imanta Kalniņa mūzikas dramaturģijā.

50 gadus pēc filmas uzņemšanas Četri balti krekli saņem pasaules mēroga atzinību, nonākot 2018. gada Kannu starptautiskā kinofestivāla sadaļā Kannu klasika, un režisors Rolands Kalniņš (1922) 96 gadu vecumā brauca uz Kannām, lai piedalītos filmas godināšanā.

 

*Ieeja, uzrādot derīgu digitālo Covid-19 sertifikātu, kurš apliecina vakcināciju pret covid-19 vai tā pārslimošanu. 

Šis nosacījums attiecas uz ikvienu pasākuma apmeklētāju - arī uz bērniem! Tādējādi šādu pasākumu, uzrādot atbilstošu digitālo sertifikātu, var apmeklēt TIKAI bērni, kuri ir vakcinēti (no 12 gadu vecuma) vai pārslimojuši Covid- 19 infekciju.

Pasākumā nav jāievēro distance un nav jālieto sejas maskas.


Biļetes nopērkamas bilesuparadize.lv un biļešu kasēs, kā arī pasākuma norises vietā pirms kino seansa.

 
Nav gaidāmo pasākumu