SARTORIO operas ORFEJS (1672) uzvedums Latvijas Nacionālajā operā un baletā

Baroka orķestra instrumentu niansētās melodijas un ritmi, vēsturiski žesti un kostīmi, dejas un 17. gadsimta itāļu teātra noskaņa. Neatkarīgais baroka operteātris COLLEGIUM MUSICUM RIGA aicina izbaudīt operas ORFEJS uzvedumu - aizraujošu ceļojumu uz Venēciju pirms vairāk nekā 300 gadiem - laiku, kad opera bija savā viskrāšņākajā plaukumā.
Gadsimtiem dzīvo mītu par Orfeju, kurš ar dziedāšanu un liras skaņām atbrīvo mīļoto Eiridīki no pazemes valstības, ierasti zinām Klaudio Monteverdi daiļradē. Ar pavisam citu vērienu stāstam ķēries klāt itāļu komponists Antonio Sartorio (1630 – 1680), kurš par izrādes iedarbīgumu parūpējies ar savdabīgi interesantiem un arī komiskiem personāžiem, kā piemēram, čigānieti Grieķijā, mācītu kentauru Hīronu, veco aukli Erindu. Pirmoreiz opera tika izrādīta Teatro San Salvatore, Venēcijā 1672. gadā. Šis ir laiks, kad, teātriem arvien vairāk kļūstot pieejamākiem plašākai publikai, tiek nojauktas robežas starp aristokrātiju un zemāku slāņu publiku.
Īss libreta izklāsts: Aristejs ir Orfeja brālis, un arī viņš ir iemīlējies Eiridīkē, kas padara Orfeju greizsirdīgu. Tā kā Aristejs ir noraidījis Autonojas, Tēbu karaļa Kadma meitas, mīlestību, viņa spiesta maskēties par čigānieti un lūdz Ahileja un Herkulesa palīdzību. Greizsirdīgais Orfejs plāno Eiridīki noslepkavot mežā, bet, mēģinot bēgt no Aristeja, Eiridīke uzkāpj uz čūskas un mirst. Orfejs dodas pazemes pasaulē, lai atdzīvinātu Eiridīki. Pazemes pasaules valdnieku Plūtonu uzvar viņa dziedāšana un viņš atbrīvo Eiridīki ar nosacījumu, ka Orfejs neatskatīsies uz viņu, pirms viņi nav sasnieguši dzīvo zemi. Bet Orfejs apgriežas un Eiridīke atkal tiek zaudēta. 
Neatkarīgais baroka operteātris COLLEGIUM MUSICUM RIGA:
Solisti - Ilze Grēvele-Skaraine (soprāns), Monta Martinsone (soprāns), Rūta Vosyliūtė (soprāns, Lietuva), Ieva Pļaviņa (soprāns), Anete Viļuma (soprāns), Simona Jocevičiūtė (soprāns, Lietuva), Silvija Sūna (mecosoprāns), Ansis Bētiņš (tenors), Edgars Skarbulis (bass), Krišs Pozemkovskis (bass). Baroka orķestris COLLEGIUM MUSICUM RIGA, baroka deju grupa horeogrāfes Gunas Ezermales vadībā, vēsturisko žestu speciāliste Katerina Antonenko (Apvienotā Karaliste/Krievija), kostīmu māksliniece Jeļena Forste, scenogrāfs Artūrs Arnis.
Diriģents un mākslinieciskais vadītājs - MĀRIS KUPČS.

Operas uzvedums 2 cēlienos ar pauzi (līdz plkst. 21.30).
Operas izrādi atbalsta VKKF (“Atbalsts muzikālā teātra žanra attīstībai”)
Biļetes cena 15eur - pirmajām 50 biļetēm.

Lūdzam vērst uzmanību, ka pasākumu iespējams apmeklēt skatītājiem, kuri ir vakcinējušies pret Covid-19 vai to ir pārslimojuši. Apliecinājumu par to būs nepieciešams uzrādīt pirms pasākuma ar derīgu sertifikātu un personu apliecinošu dokumentu.

 
Nav gaidāmo pasākumu