Gunārs Upatnieks un Lauma Skride. Romantisma atspulgi

KONCERTSĒRIJA PERSONĪGI

Kontrabass un klavieres ir duets, ko negadās dzirdēt bieži. Pirmoreiz savu muzikālo karjeru laikā uz skatuves vienosies divi spoži latviešu atskaņotājmākslinieki, kuri augstu novērtēti ārpus robežām —  Berlīnes filharmoniķu kontrabasu grupas mūziķis Gunārs Upatnieks un ECHO klassik laureāte, pianiste Lauma Skride, izpildot romantisma laikmeta iedvesmotu koncertprogrammu.

Šāds instrumentālais duets ir retums vispirms jau tamdēļ, ka virtuozu kontrabasistu pasaulē nav pārpārēm. Taču latvietis Gunārs Upatnieks ne tikai sasniedzis šī instrumenta spēles virsotnes, iegūstot godalgas starptautiskos konkursos, bet par savu meistarību spējis pārliecināt arī vienu no pašiem spicākajiem Eiropas orķestriem – “Berlīnes filharmoniķus”, kur spēlē jau kopš 2011. gada. Karjeras laikā uzstājies visā Eiropā un ASV, muzicējis ar Latvijas Nacionālo simfonisko orķestri, Nordic Symphony Orchestra, Schweriner Staatskapelle, Brno filharmonijas orķestri, Bavārijas Radio simfonisko orķestri, Minhenes kamerorķestri u. c. Spēlējis Marisa Jansona, Andra Nelsona, Lorensa Renesa, Olari Eltsa, Anu Tali, Mstislava Rostropoviča un citu meistaru vadībā. Bieži koncertē ar klavieru kvartetu RIX un pianisti Agnesi Egliņu, kā arī meistarīgi pārsteidz klausītājus virtuozās soloprogrammās.

Pianistes Laumas Skrides klavierspēle tiek raksturota kā vienreizēji jūtīga un tai raksturīgs noteikts pieskāriens un apbrīnojams tonis. Ar savu enerģiski uzlādēto sniegumu, koncertējot uz pasaules ievērojamākajām skatuvēm, viņa spējusi aizraut klausītājus gan kā soliste, gan arī kā kamermūzikas partnere. Savukārt par spilgtu lasījumu Bēthovena festivālā Bonnā Lauma Skride 2008. gadā saņēmusi Bēthovena biedrības ikgadējo balvu – piemiņas gredzenu, kā arī guvusi iespēju sniegt solokoncertu slavenajā Bēthovena namā. Lauma Skride ir brīvmāksliniece, un zem viņas pirkstiem visspilgtāk uzplaukst vācu klasiskais un romantiskais repertuārs. Jāpiebilst, ka par 2007. gadā veikto Fanijas Mendelszones klaviercikla “Gadalaiki” ieskaņojumu, kas daudziem atklāja līdz šim mazpazīstamu komponisti un vienreizēju pianisti, Lauma Skride ieguva Vācijas klasiskās mūzikas ECHO klassik balvu.

Dueta izraudzītajā programmā būs vācu lirika, ar Roberta Šūmaņa izteikti dziedošo melodismu čellam komponētajās miniatūrās “tautiskā stilā”, īstens  itāļu kontrabasa repertuārs, ko radījis lombardietis, par itāļu kontrabasa spēles Paganīni dēvētais Džovanni Botezīni, kā arī vijīgi romantiskā franču kamermūzika labi atpazīstamajā Sezāra Franka Lamažora sonātē, kas oriģināli komponēta vijolei, bet koncertā skanēs stīgu grupas gruntīgākā un zemākā instrumenta solo sniegumā paša Upatnieka veidotā pārlikumā.

Programma:

R. Šūmanis Adadžo un Allegro labemolmažorā op. 70

R. Šūmanis Pieci skaņdarbi tautiskā stilā op. 102

Dž. Botezīni Capriccio di Bravura

Dž. Botezīni Melodija miminorā

Dž. Botezīni Fantāzijas par Bellīni operas La Sonnambula tēmām

S. Franks Sonāte vijolei un klavierēm Lamažorā


Piedalās:

Gunārs Upatnieks (kontrabass)

Lauma Skride (klavieres) 

 

Norises vieta: Kamerzāle

Norises ilgums: 2 stundas

Organizē: Lielais dzintars 

Atbalsta: Liepājas pašvaldība un Valsts kultūrkapitāla fonds

 

INFORMĀCIJA APMEKLĒTĀJIEM:

Apmeklējot pasākumu, pie ieejas lūgsim uzrādīt covid-19 sertifikātu, kas apstiprina personas vakcināciju pret covid-19 vai minētās infekcijas pārslimošanu. Tāpat lūgsim uzrādīt arī personu apliecinošu dokumentu un pasākuma ieejas biļeti. Pasākuma laikā sejas aizsargmaskas nav jālieto.

 

Biļetes:  sākot no 10.00 eiro. Pasākumam tuvojoties biļešu cena var tikt mainīta.

Pasākums paredzēts pieaugušo auditorijai. Uz pasākumiem, kas paredzēti pieaugušo auditorijai, bērni līdz 5 gadu vecumam var netikt ielaisti.


Atlaides:

  • Skolēniem, studentiem, pasniedzējiem, pensionāriem – 25%
  • Personām ar I un II grupas invaliditāti, kā arī viņu pavadoņiem – 50%
  • Ģimenes biļetes 1 vai 2 pieaugušie + 2 bērni (vai vairāk) – 25%

NB.  Apmeklējot koncertu,  apmeklētājam ir jāuzrāda atlaidi apliecinošs dokuments.

Grupu biļetes:

  • 10-29 personas – 20%
  • 30 un vairāk personas -25%
 
Nav gaidāmo pasākumu