KINO /Ditas Rietumas kino izlase Dzimis 60. gados |Fotopalielinājums/

Pirms filmas kino kritiķes Ditas Rietumas ievadvārdi.

FOTOPALIELINĀJUMS (1966 / Lielbritānija, Itālija)

Režisors Mikelandželo Antonioni; galvenajās lomās: Deivids Hemingss, Vanesa Redgreiva, Sāra Mailsa, Džeina Birkina
Veiksmīgā Londonas modes fotogrāfa Tomasa greznā un nesarežģītā dzīve viņam pašam šķiet garlaicīga un bezjēdzīga. Reiz parkā viņš nejauši ar kameru fiksē kādu pāri – vecāku vīrieti un jaunu sievieti. Sieviete, pamanījusi ka Tomass viņu fotografē, par katru cenu vēlas atgūt negatīvus. Atdevis viņai neīsto filmiņu, Tomass attīsta īsto, cenšoties saprast sievietes lielo interesi par šīm bildēm. Arvien vairāk palielinot fotogrāfijas, pamazām atklājas, ka Tomass, iespējams, fiksējis slepkavību.

Filmu ieguvusi galveno balvu “Zelta palmas zars” Kannu kinofestivālā.

KINO PROGRAMMA

Dzimis 60. gados

 

20. gs. 60. gadu izskaņa ir nozīmīgs, satraucošs laiks pasaules kino pieredzē, kad klajā nāca desmitiem pārsteidzošu, nereti modernisma estētikā veidotu filmu. Eiropā plauka autorkino, ko konceptualizēja gan Francijas Jaunā viļņa, gan Itālijā strādājošie režisori. Šis ir laiks, kad radikāli mainījās ASV kino kultūra – beidza pastāvēt cenzūra jeb tā saucamais Heisa kodekss, ekrānu piepildīja šokējošas tēmas un elementi, ienāca pārsteidzoša brīvības izjūta ne tikai filmu tematikā, bet arī estētikā. Arī Latvijā, par spīti tās atrautībai no pasaules kino strāvojumiem, tapa Rolanda Kalniņa Četri balti krekli – izcila, modernisma estētikā veidota filma.

Jau kādu laiku esmu gribējusi uzrakstīt par savām gluži personiskajām attiecībām ar 60. gadu, īpaši 1967. gada, filmām. Raksts tā arī nav tapis, bet, lūk, ir iespēja veidot nelielu programmu no filmām, kas pilntiesīgi ir kļuvušas par pasaules kino klasiku un trāpīgi raksturo tās kinovalodas un pasaules izjūtas izmaiņas, kas pasaules kinematogrāfā notika 60. gadu nogalē.

 

Filmas: 

23. jūlijs / 20.00
ČETRI BALTI KREKLI (1967; rež. Rolands Kalniņš)

30. jūlijs / 20.00
BONIJA UN KLAIDS / Bonnie and Clyde (1967; rež. Arturs Penns) 

13. augusts / 20.00
FOTOPALIELINĀJUMS / Blow-Up (1966; rež. Mikelandželo Antonioni) 

20.augusts / 19:00

NICINĀJUMS (1963 / Francija, Itālija)/ LE MÉPRIS (1963 / France, Italy, Režisors Žans Liks Godārs)

 
Nav gaidāmo pasākumu