WINDSTREAM festivāls / KAZANOVA UZ PLANĒTAS ZEME, Ādamsons, Kiršfelds, Orķestris RĪGA

Festivāla "Windstream 2021" rudens cēliena atklāšanas koncerts notiks diriģenta Kaspara Ādamsona vadībā. Programma kā retrospektīvs ceļojums iepazīstinās klausītājus ar nīderlandiešu komponista un diriģenta Johana de Meija iztēli rosinošajām oriģinālkompozīcijām simfoniskajam pūtēju orķestrim. 

Piedalās:

Orķestris "Rīga"

Diriģents - Kaspars Ādamsons

Čells - Ēriks Kiršfelds

Sieviešu vokālais ansamblis Ineses Romancānes vadībā

Programmā:

  • "Holandiešu meistaru svītas" III daļa "Prinča diena"
  •  Koncerts čellam un orķestrim "Kazanova" 
  • Trešā simfonija "Planēta Zeme" 

Ņujorkas štatā, ASV, dzīvojošais komponists, aranžētājs un diriģents Johans de Meijs (1953) ar ievērojamu trombonista un eifonista pieredzi ir viens no pasaulē pieprasītākajiem oriģinālmūzikas un aranžējumu autoriem pūtēju orķestrim. Koncertā Kazanova uz planētas zeme diriģenta Kaspara Ādamsona vadībā izskanēs trīs muzikāli krāšņi komponista skaņdarbi.

No Holandiešu meistaru svītas, kurai iedvesma gūta trīs Holandes zelta laikmeta gleznotāju darbos, Orķestris Rīga atskaņos trešo daļu – Prinča diena. Tā nodēvēta arī Jana Stēna 17. gadsimtā radītā glezna, kurā attēlota tautas līksmošana krogū, atzīmējot Prinča Viljama III nākšanu pasaulē.

Ērika Kiršfelda čella balss atklās pasaulslavenā sieviešu valdzinātāja dēkas skaņdarbā Kazanova čellam ar orķestri. Skatītāji varēs sekot līdzi Kazanovas piedzīvojumu pilnās dzīves spraigākajām epizodēm: arestam un nokļūšanai bēdīgi slavenajā Pjombi cietumā Venēcijā, dzīvei ieslodzījumā un bēgšanai no cietuma.

Savukārt Trešā simfonija Planēta Zeme, kurā orķestrim pievienosies sieviešu kora balsis Ineses Romancānes vadībā, izskanēs kā oda dzīvības enerģijai uz mūsu planētas. Simfonija savulaik tika iecerēta kā savdabīgs Gustava Holsta slavenās orķestra svītas Planētas turpinājums.

Lai arī de Meija mūzikā patiesi var dzirdēt, kā Kazanova mūķē vaļā cietuma jumtu un ļaudis uzdzīvo krogū, komponists savā daiļradē cenšas norobežoties no tieša ilustratīvisma. Diriģents Kaspars Ādamsons: “Abstrakcija un domas lidojums šī komponista mūzikā ir daudz plašāks. Viņam ir svarīga matemātiska, strukturāla virzība, tomēr pāri visam ir šī dvēseliskā, jūtīgā sirds, kas atklājas viņa melodijās un valdzina klausītāju.”

Par komponistu

Johans de Meijs (1953) ir  mūsdienu komponists, aranžētājs un diriģents. Trombona spēli un diriģēšanu apguvis Hāgas Karaliskajā konservatorijā. De Meija daiļrade ir krāšņa, tēlaina un bagāta. Viņa radītās oriģinālkompozīcijas, simfoniskās transkripcijas un filmu skaņu celiņu aranžējumi guvuši starptautisku atzinību.

Pirmā simfonija “Gredzenu pavēlnieks” saņēmusi prestižo Sadlera kompozīcijas balvu, un to ierakstījuši pulka ievērojamāko orķestru, tai skaitā Londonas simfoniskais orķestris un Ziemeļnīderlandes orķestris. Viņa Otrā simfonija “Lielais ābols”, Trešā simfonija “Planēta Zeme”, Ceturtā simfonija, kā arī solo koncerti (T-Bone koncerts trombonam, UFO koncerts eifonijam un “Kazanova” čellam) entuziastiski uzņemti pasaules nozīmīgākajās koncertzālēs.

De Meijs ilgu laiku profesionāli darbojies kā trombonists un eifonists, uzstājoties ar dažādiem orķestriem un mūzikas ansambļiem Nīderlandē. Pašlaik ir galvenais viesdiriģents Ņujorkas simfoniskajā pūtēju orķestrī un Kyushu pūtēju orķestrī Japānā.

Par festivālu

Festivāls Windstream tradicionāli ieskandina astronomisko pavasari Rīgā. Šogad, pielāgojoties apstākļiem valstī, tā norises tika sadalītas divos – pavasara un rudens – cēlienos. Festivāls piedāvā gan akadēmiskas, gan arī neakadēmiskas latviešu un ārvalstu komponistu mūzikas koncertprogrammas orķestra Rīga un citu mūziķu sniegumā.

Koncerta norisi festivāla “Windstream 2021” ietvaros atbalsta Rīgas dome, Rīgas domes Izglītības, kultūras un sporta departaments un Valsts Kultūrkapitāla fonds.

ATLAIDES

Pensionāriem, mācībspēkiem un studentiem - 20% atlaide biļešu iegādei

NB. Apmeklējot koncertu, apmeklētājam ir jāuzrāda atlaidi apliecinošs dokuments.

CIENĪJAMIE PASĀKUMA APMEKLĒTĀJI!

! Apmeklētājiem (ieskaitot bērnus) koncerta norises vietā būs jāuzrāda derīgs digitālais Covid-19 sertifikāts, kas apliecina veikto vakcināciju vai Covid-19 pārslimošanu.

Līdzi jāņem personu apliecinošs dokuments – pase vai ID karte.

Digitālais Covid-19 sertifikāts ir derīgs verifikācijai kā papīra izdruka vai mobilajā tālrunī lejuplādēts fails. To var uzrādīt arī tīmekļvietnē www.covid19sertifikats.lv (jāpārliecinās par piekļuvi internetam).
Aicinām savlaicīgi pārliecināties par Covid-19 sertifikāta derīgumu! Bez derīga sertifikāta pasākumu apmeklēt nebūs iespējams.

Paldies par sapratni!

 
Nav gaidāmo pasākumu