BAHS, BRUKNERS, BRITENS, Liepiņš / BACH, BRUCKNER, BRITTEN

Ik vasaru augustā Orķestris “Rīga” kopā ar ērģeļspēles meistariem aicina ļauties klasiskās mūzikas vilinājumam Rīgas Domā. Koncertā “Bahs, Brukners, Britens” – Orķestra “Rīga” sen gaidīta atkalredzēšanās ar diriģentu, Manheimas Nacionālā teātra pirmo kapelmeistaru Jāni Liepiņu. Viņa vadībā simfoniskā pūtēju orķestra “stabules” atsauksies Aigara Reiņa pārvaldītajam Rīgas Doma ērģeļu stabuļu arsenālam. Ar medību obojas pēcteča – angļu raga – maigo, plūstošo skanējumu valdzinās koncerta soliste Elīna Kuduma.

Plašāk par koncertu

Jānis Liepiņš ar Orķestri “Rīga” sadarbojas jau otrreiz. 2017. gadā kopā tika iestudēta latviešu komponistu mūzikas programma valsts simtgadei veltītajā festivālā “Trīs zvaigznes”. Šajā reizē Jānis Liepiņš pauž prieku par iespēju diriģēt pasaules klasiķu opusu pārlikumus pūtēju orķestrim. Ar Johana Sebastiāna Baha, Antona Bruknera un Bendžamina Britena mūziku diriģents lielākoties saskāries, vēl strādājot kormūzikas laukā.

“Vienmēr esmu apbrīnojis Baha spēju komponēt tik pārdomāti, aprēķināti un reizē tik emocionāli aizkustinoši – pārpasaulīgi,” teic Jānis Liepiņš. Orķestris “Rīga” interpretēs vienu no vētrainākajiem un virtuozākajiem baroka laika meistara J. S. Baha skaņdarbiem – Fantāziju un fūgu solminorā. Angļu raga solo Latvijas Nacionālās operas orķestra mūziķes Elīnas Kudumas sniegumā būs klausāms J. S. Baha oriģināli obojai d’amore rakstītā Koncerta Lamažorā otrās daļas atskaņojumā ar orķestri.

Koncertā izskanēs vēlīnā romantisma pārstāvja, reliģiozā austriešu komponista Antona Bruknera kora motešu Ave Maria un Os justi pārlikumi, kā arī majestātiskā Slavas dziesma aranžējumā pūtēju orķestrim.

Savukārt no 20. gadsimta klasiķa B. Britena daiļrades koncertā tiks izceltas Variācijas un fūga par Henrija Pērsela tēmu, op. 34. “Šis, manurpāt, ģeniāli uzrakstītais skaņdarbs iepazīstina ar visu plašo simfoniskā orķestra spektru, taču šoreiz tas būs kā ceļvedis pūtēju orķestra instrumentu grupu un to iespēju izzināšanā,” saka diriģents.

Orķestra “Rīga” vasaras klasikas koncertos allaž klātesoša ir ērģeļmūzika. Katedrāles ērģeļspēles meistara Aigara Reiņa sniegumā klausītāji dzirdēs J. S. Baha Prelūdiju Mibemolmažorā no Vācu ērģeļu mesas. Prelūdija ar Svētās Trīsvienības tematiku ir viens no izvērstākajiem komponista darbiem – tas ietver gan franču uvertīru, gan itāļu concerto, kā arī vācu fūgas konstrukcijas.

Lai arī pats būdams ērģelnieks un improvizators, A. Brukners ērģeļu literatūrā nav atstājis daudz paliekošas mūzikas. Tamdēļ koncertam izvēlēta Fantāzija Solmažorā klavierēm pārlikumā ērģelēm.“Lidojoši skaistā melodija un graciozi dejiskā otrā daļa lieliski saskan ar Doma ērģeļu daudzveidīgo dabu – blakus grandiozitātei šīs ērģeles spēj būt arī maigas un filigrāni gaisīgas,” stāsta Aigars Reinis.

Koncertā viņš atskaņos arī vienīgo B. Britena solo skaņdarbu ērģelēm – 1946.gadā sarakstīto Prelūdiju un fūgu par Vitorijas tēmu, kurā izmantotas divas tēmas no 17.gadsimta spāņu komponista Tomasa Luisa de Vitorijas motetes Ecce saceredos magnus.

 

CIENĪJAMIE PASĀKUMA APMEKLĒTĀJI!

 

Atbilstoši valstī noteiktajām epidemioloģiskās drošības prasībām apmeklētājiem koncertu norises vietā būs jāuzrāda derīgs digitālais Covid-19 sertifikāts, kas apliecina veikto vakcināciju, Covid-19 izslimošanu vai laboratorisko analīžu rezultātus (negatīvu testu). Līdzi jāņem personu apliecinošs dokuments – pase vai ID karte.

  • Digitālais Covid-19 sertifikāts ir derīgs verifikācijai kā papīra izdruka vai mobilajā tālrunī lejuplādēts fails. To var uzrādīt arī tīmekļvietnē www.covid19sertifikats.lv (jāpārliecinās par piekļuvi internetam).
  • Aicinām savlaicīgi pārliecināties par Covid-19 sertifikāta derīgumu! Bez derīga sertifikāta pasākumu apmeklēt nebūs iespējams, un nauda par iegādātajām biļetēm diemžēl netiks atgriezta.
  • Pasākuma laikā nepieciešams mutes un deguna aizsegs.

Lūdzam uz koncertu ierasties vismaz 30 minūtes pirms pasākuma.

 

Paldies par sapratni!

 
Nav gaidāmo pasākumu