Festivāls PORTA 2022

2022. gada 20. augustā Latvijas Etnogrāfiskajā brīvdabas muzejā uz festivāla skatuves kāps somu apvienība Wimme & Rinne, kas savu mūziku ietērps neparastās skaņās, sāmu joikošanas stilu savijot ar elektronisko un eksperimentālo džezu. Savukārt seši vīri no franču-itāļu grupas Lalala Napoli ļaus iejusties gan tarantellas ritmos, gan dvēseliskos mūzikas stāstos, ar nevaldāmu enerģiju un muzikālu dāsnumu ieraujot klausītājus draudzības un dzīves svinēšanas pilnos svētkos. Mūziķi no Izraēlas Yemen Blues sola klausītājus iepazīstināt ar jaunā laikmeta kultūras mūziku, kurā apvienojas jemeniešu, Rietumāfrikas, blūza, fanka un džeza ritmi, bet vokāls atgādina senos arābu dziedājumus. 

Festivāla biļetes līdz 20.jūnijam – 40 eiro, no 21. jūnija līdz 19. augustam – 45 eiro, koncerta dienā - 50 eiro. 

Bērniem un jauniešiem no 12 līdz 18 gadu vecumam ieeja festivālā – 20 eiro, savukārt no 7 līdz 12 gadiem – 5 eiro. Bērniem līdz 7 gadiem ieeja bez maksas.

Īpašs piedāvājums pasaules mūzikas festivāla “PORTA” draugiem – iespēja iegādāties par 70 eiro kopbiļeti, kas derīga uz pasaules mūzikas festivāla “PORTA” koncertiem 20. augustā Latvijas Etnogrāfiskais brīvdabas muzejā un grupas “DakhaBrakha” koncertu 25. augustā Mežaparka Lielajā estrādē.

Biļetes, kas tika iegādātas uz pagājušā gada rudens koncertiem būs derīgas uz šīs vasaras festivālu! 

 

 

YEMEN BLUES / Izraēla

2010. gadā dziedātājs un komponists Ravids Kahalani nodibināja retu, īpaši izmeklētu mūziķu apvienību, ko līdz pat šai dienai sauc par Yemen Blues. Jau no paša sākuma Jemenas blūza radītais oriģinālais skanējums kļuva par mūsdienu mūzikas jaunu valodu, ko veido grupas mūziķi no Ņujorkas, Urugvajas un Telavivas.

Katrs Yemen Blues dalībnieks nāk no citas muzikālas vides un tā piešķir Ravida veidotajām kompozīcijām dažādus skanējumus un aranžējumus. Šīs neatkārtojamās grupas veiksmes rezultāts ir spēcīga enerģija, kas sevī apvieno Jemenas, Rietumāfrikas, Latīņamerikas un džeza ietekmi un to, ko Ravidam patīk dēvēt par “Jaunās kultūras mūziku”.

Mambo un Ziemeļāfrikas ritmi rada patiesi priekpilnu un dažādās kultūrās sakņotu instrumentālo pamatu, savukārt vokāla daļa klausītājiem atgādina senus arābu dziedājumus, kas apvienoti ar funk un blūzu.

Savā pirmajā albumā, grupa sadarbojās ar labi zināmo maestro Omeru Avitālu, kurš šajā projektā iesaistījās ne tikai kā muzikālais vadītājs, bet arī producents. Kopš tā laika Jemenas blūzs uztur pašu uzliktos augstos standartus un pastāvīgi turpina radīt jaunu dziesmu straumi un sniegt pasaulē atzinību guvušās, elpu aizraujošās uzstāšanās!

Wimme & Rinne / Somija

Jau gandrīz trīs gadu desmitus Wimme un Rinne ir pavadījuši ceļā, kas ved caur skaņu un laiku. Seno sāmu joikošanas tradīcija, piesaucot dabas, augu, dzīvnieku un cilvēku garus, saskarsmē ar mūsdienu elektroniskajām skaņu ainavām, ir tā, kas ļāvusi šajā ceļā izdot vairākus nozīmīgus mūzikas albumus.

Vietējais sāms no Somijas ziemeļrietumiem Wimme Saari mēģināt joikot sāka jaunībā, bet tikai 1986. gadā, strādājot Somijas radio arhīvos, viņš atklāja sava tēvoča joikošanas ierakstus, kas izrādījās izšķirošs impulss tālākai darbībai. 1990. gadā viņš iepazinās ar Tapani Rinne un kopā ar viņa grupu RinneRadio sāka eksperimentēt ar mūsdienu joikošanas paņēmieniem, radot veiksmīgu un līdz šai dienai nepārtrauktu sadarbību.

Mūziķu pašreizējais projekts ir viņu otrais dueta albums, ku-ru žurnāls Songlines nodēvējis šādi: “Žanru izaicinošs veltījums cilvēka būtības neapstrādātajam skaistumam un neregulārajam ikdienas trakumam”.

Lalala Napoli /Francija-Itālija

2015.gadā, pēc 40 aktīvas muzikālās darbības gadiem, franču tautas supergrupa Bratsch nolika savus labi nēsātos ceļojuma apavus malā un paziņoja par karjeras izskaņu. Tomēr nepagāja nemaz tik ilgs laiks līdz akordeonists un dziedātājs Fransuā Kastiello atbildēja aicinājumam atgriezties pie savām saknēm un ar jaunatklātu enerģiju izveidoja jaunu projektu - Lala-la Napoli. Grupa savā skanējumā atgriežas pie Neapoliešu mūzikas saknēm un attīsta to laika ritumam līdzi, savos priekšnesumos iekļaujot arī Neapoliešiem tik raksturīgo deju “Tarantella”.

Ar Cavalluccio, Lalala Napoli jaunāko un trešo albumu, grupa ir izvēlējusies pārbaudīt transa dziļumu, sākot no galopiem bagātās tarantellas līdz pat senās Neapoles tehno mūzikas rituālajām parādēm. Priekpilns un mežonīgs, pikaresks un skarbs, kā milzīgas, bezgalīgas sirds plūdi, Lalala Napoli piedāvā akustisku un elektrisku notikumu, kas aizvedīs ārpus Itālijas robežām, no laika miglas līdz rītdienai.

Cavalluccio ir tilts, kas aizsākts nākotnes mūzikas tradīciju virzienā, apliecinot Lalala Napoli identitāti un simbolisko vietu Eiropas mūzikas ainavā.

 
Nav gaidāmo pasākumu