Festivāls PORTA 2021 | EIVOR / RAXTU RAXTI

! Jāņem vērā, ka publiskos pasākumus var apmeklēt, uzrādot digitālo sertifikātu, kas apliecina vakcinācijas pret Covid-19 vai infekcijas pārslimošanas faktu, vai negatīvu Covid-19 testa rezultātu. Sertifikātus var lejuplādēt tīmekļvietnē www.covid19sertifikats.lv. Atgādinām, ka uz pasākumu obligāti jāņem līdzi arī personu apliecinošs dokuments, lai varētu apliecināt sertifikāta un testa rezultātu atbilstību.

20. augustā Brīvdabas muzejā nevakcinētām personām pirms koncerta E. Gulbja laboratorija var nodrošināt Antigēna eksprestestu, cena 24 EUR, izmaksas sedz koncerta apmeklētājs uz vietas, veicot testu. Ja jūms tas ir nepieciešams, lūgums reģistrēties ŠEIT:

https://forms.gle/odib7ueZZNQVfGK88

Berniem līdz 12 gadu vecumam testi nav nepieciešani.

Eivør /Fēru salas

Dziedātāja un dziesmu autore Eivør (Eivora) dzimusi un augusi pavisam nelielā pilsētā, vienā no ziemeļu Fēru salām ar tik vien kā 453 iedzīvotājiem. Skarbā, vēju pārņemtā un Ziemeļatlantijas okeāna ieskautā ainava nenoliedzami ietekmējusi mūziķes mākslinieciskumu un radošās ekspresijas attīstību. Eivora ieguvusi izglītību klasiskā vokāla dziedāšanā un līdz šim sadarbojusies ar vairākiem ievērojamiem orķestriem – Fēru salu simfonisko orķestri, kā arī Dānijas Radio bigbendu, vienu no labākajiem džeza orķestriem pasaulē. 2016. gada novembrī Eivora ieguva Dānijas Mūzikas balvu kā labākā džeza vokāliste par albumu „At the Heart of a Selkie” („Selkijas sirdī” tulk. no angļu val.), kas radīts kopā ar Dānijas Radio bigbendu un Dānijas Radio vokālo ansambli. 2016. gadā Eivora, sadarbojoties ar simfonisko orķestri, piedalījusies videospēles „God of War” („Kara Dievs” tulk.no angļu val.) skaņu celiņa veidošanā. 2017.gadā video dokumentālo sēriju cikla “Skaņusaite” ietvaros, etnomuzikoloģe Laima Jansone devās uz Fēru salām, kur kopā ar Eivoru aizsāka netverami maģisku muzikālu sadarbību, kas tā paša gada nogalē tika atklāta arī Pasaules mūzikas festivālā PORTA.

2020.gada septembrī Eivora izdevusi jau savu devīto mūzikas albumu „Segl”, kurā iekļautas 12 jaunas kompozīcijas. Pati mūziķe savu darbības stilu raksturo šādi: “Mans radošais process var būt ļoti haotisks un abstrakts, tāpēc man nepieciešams atrast telpu, kurā „ienirt” un „slīpēt” jau radīto. Pēc vairāk kā viena gada, kurā sadzīvoju ar jaunradītām dziesmām, es atradu šo telpu un sāku tās rediģēt – melodiju, tekstu, pārvietoju vienu niansi turp, citu – šurp. Un patiesībā viss albums ir par pārmaiņām, tādā ziņā šim laikam ļoti piemērots”.

2021.gada Portas koncertā, Eivora sadarbībā ar Saulkrastu jaukto kori ANIMA klausītājiem atskaņos vēl iepriekš nedzirdētus skaņdarbus un aranžijas, veidotas speciāli šim pasaules mūzikas notikumam.

Raxtu Raxti /Latvija

Pasaules mūzikas grupa "Raxtu Raxti" savu radošo sadarbību uzsāka 2012. gada vasarā. Sākotnēji grupas repertuāru veidoja patiesi unikāla latviešu tautas dziesmu pasaules mūzikas versija, tomēr, sava radošuma attīstības ceļā, tas tika papildināts oriģinālkompozīcijām. Šeit katrs mūziķis iemieso izcilu personību, kas labi pazīstama kā Latvijas mūzikas vidē, tā arī ārpus tās. "Raxtu Raxti" muzikālajai apvienībai ir izdevies apvienot brīnišķīgus solistus, kur katrs ir vienlīdz integrāla un savā īpašā veidā neaizstājama mākslinieciskā sastāvdaļa.

Grupas virzītājspēks ir iekšējais aicinājums nodot latviešu tikumu nākamajām paaudzēm neatkarīgi no vietas vai laika, ārējiem vai katra paša iekšējiem apstākļiem.

Lai arī tradicionālie un akadēmiskie žanri varētu tikt piedēvēti grupas radošajam fundamentam, kopdarba gadu laikā grupas skanējums ir attīstījies gandrīz vai pats par sevi, līdz šim brīdim, kur vairs nav iespējams kļūdīties un “Raxtu Raxtu” skanējumu sajaukt ar kādu citu. Mūziķu repertuārā ir plašs skaņdarbu klāsts ar skaistām, instrumentālām tēmām un ļoti īpašu latviešu mūzikas instrumentu skanējumu, kas līdz mūzikas jaunradīšanā ārpus ierastajām žanru robežām.

Pēdējā gada laikā "Raxtu Raxti" veltījuši laiku, lai pārdomātu un jaunatklātu sevi, pakāpeniski radot savu jauno albumu VIDŪ SAULE, kas iznāks šī gada augustā, atgādinot gan klausītājiem, gan pašiem par savu sakņu nozīmi, kuras atklātas pavisam jaunās kompozīcijās.

 

 
Nav gaidāmo pasākumu