Simfonija TUVĀK. Koncertu cikls un sarunas TIEŠSAISTĒ / SIBĒLIUSA 3. SIMFONIJA

Normunds ŠNĒ / diriģents

Orests SILABRIEDIS / mūzikas apskatnieks

Liepājas Simfoniskais orķestris

Programmā:

Sibēliusa 3. simfonija

Sarunas ar diriģentu un viesiem pirms un pēc koncerta

Piedāvājam noskatīties tiešraides ierakstu, kas tapis Liepājas koncertzālē LIELAIS DZINTARS 2021. gada 19. februārī.  Iegādājoties biļeti, e-pastā saņemsiet saiti uz koncerta ierakstu un pieejas kodu. Ierakstu būs iespējams skatīties 30 dienas neierobežotu reižu skaitu.

Liepājas Simfoniskais orķestris ir aizsācis jaunu koncertu ciklu Simfonija TUVĀK, kas klausītājus iepazīstina ar skaistām, klasiskām simfonijām, kas būtu jāzina ikvienam.

Simfonija ir viena no koncentrētākajām, ietilpīgākajām un skaistākajām cilvēces vēstījuma formām. Debesu kārtība, laikmeta gars, sabiedrības virzība un vienlaikus dziļi personiskas atklāsmes brīnumainā veidā manifestējas šedevros, kas pārdzīvojuši savu laiku un kļuvuši par pasaules kultūras mantojuma daļu.

Mainās paaudzes, un simfonija, ko Eiropas sabiedrība pazina un mīlēja jau vairāk nekā divsimt gadu, palēnām apvelkas ar aizmirstības putekļu kārtiņu. Aizvien mazāk ir cilvēku, kas uz koncertiem nāk ar partitūru. Arvien mazāk ir to, kas spēj salīdzināt vienas simfonijas desmitiem dažādu interpretāciju un kuriem mūzikas, vēstures, literatūras, filozofijas, glezniecības un arhitektūras vēstījums savijas bagātā un viedā pasaules izjūtā.

Iesim skolā! Apgūsim no jauna noslēpumaino simfonisko valodu, lai atjaunotu piekļuvi gara bagātībām, kas ir aizvien dzīvas un ik jaunā laikmetā iegūst jaunus apveidus!

Šoreiz klausītājiem būs iespēja iepazīt slavenā somu komponista ŽANA SIBĒLIUSA neparastā spēka un enerģijas pilno 3. SIMFONIJU. Pie Liepājas Simfoniskā orķestra diriģenta pults stāsies Latvijas orķestru pasaules ikona NORMUNDS ŠNĒ.

“Šī simfonija man vienmēr būs īpaša un neaizmirstama, jo tā bija pirmais simfoniskais lieldarbs, ar ko es stājos pie īsta simfoniskā orķestra diriģenta pults. Tā man ļāva saprast šīs profesijas skaistumu, nebeidzamos izaicinājumus, kļūdu un atradumu kaleidoskopu, izdzīvot bezmiega naktis un reizēm sajust ekstātiskus laimes mirkļus,” stāsta diriģents Normunds Šnē, “somu ģēnijam šis darbs bija izrāviens brīvībā – mūzikā kā fantāzijas lidojuma augstākā virsotnē, bez rāmjiem, noteikumiem, bet ar stingru un apskaidrotu prātu un nevaldāmi degošu sirdi radīta partitūra.”

Pirms simfonijas atskaņošanas Orests Silabriedis un koncertprogrammas diriģents kopīgi atklās simfonijas tapšanas, rašanās laika kontekstu un šedevra uzbūves detaļas, savukārt pēc simfonijas atskaņojuma koncertzāles “Lielais dzintars” vadītāja Timura Tomsona vadītā sarunā ar sava mūzikas piedzīvojuma iespaidiem dalīsies Liepājas Simfoniskā orķestra īpaši aicināti pastāvīgie klausītāji, kurus pazīstam kā neiztrūkstošus viesus mūsu koncertos. Šoreiz tas ir Liepājas teātra direktors, režisors un aktieris – Herberts Laukšteins.

 
Nav gaidāmo pasākumu