Artūra Virtmaņa un Danielas Vētras performance / Pret traģisko sienu/Against the Tragic Wall

Šī gada 23. oktobrī izstāžu zāles “Rīgas mākslas telpa” lielajā zālē notiks mākslinieku Artūra Virtmaņa un Danielas Vētras performance “Pret traģisko sienu / Against the Tragic Wall”, kuras rezultātā taps iespaidīga izstāde ar jaunradītiem mākslas objektiem. Performanci būs iespējams vērot klātienē nelielam skatītāju skaitam, atbilstoši valstī noteiktajiem ierobežojumiem.

Abu pasaules pieredzi un atzinību guvušo mākslinieku performance vēstīs par šķietami pretējiem impulsiem, kas veido radīšanas un destrukcijas ciklus gan indivīda dziļi personīgā, eksistenciālā līmenī, gan ārējās mijiedarbībās ar sabiedrību kopumā. Iedvesmojoties no Mārtina Lutera Kinga leģendārās runas, kas teikta verdzības atcelšanas simtagades gadskārtā 1963. gadā, šīs performances un izstādes centrālais motīvs būs tās citāts “I have a dream”, kas no vizuāli iespaidīga, dinamiska performances procesa pārtaps par grafisku, entropisku instalāciju, kas vēlāk būs vērojama izstādē ar šīs performances norises dokumentāciju.

Performance “Pret traģisko sienu / Against the Tragic Wall” būs dzīvās mākslas akts, to veidos gan šova un farsa cienīgi elementi ar labu devu ironijas, gan neprognozējama un fiziski smaga repetatīva darbība, kurā dzimuma lomas būs mainītas un objekts ar darbību kļūs par sabiedrības spoguli. Tas būs ekstātisks vēstījums par indivīda un cilvēces kolektīvajiem sapņiem, kur radīšanas impulss un iznīcība savijas vienotā elementā. Performanci veidos instalāciju mākslinieks Artūrs Virtmanis, Daniela Vētra, mūziķis Linards Kalniņš, kā arī DJ Monsta un Rīgas Doma kora skolas audzēknis Olivers Veldre.

Daniela Vētra ir māksliniece, kas nodarbojas ar performances mākslu, “live art”, instalāciju mākslu, ir laikmetīgā cirka izrāžu autore un aktrise. Dzimusi 1991. gadā. Šobrīd dzīvo un strādā Rīgā, Latvijā.
Artūrs Virtmanis ir instalāciju mākslinieks, kas pēc mācībām Latvijas Mākslas akadēmijas Tēlniecības apakšnozarē ir pārcēlies uz dzīvi Ņujorkā, darbojoties vizuālās mākslas, scenogrāfijas un dizaina nozarēs. Ir projektu autors un līdzautors neskaitāmām izstādēm, Brodvejas mūziklu izrādēm, iestudējumiem Eiropas operām un teātriem, kā arī piedalījies vairāku nozīmīgu projektu īstenošanā, piemēram, Soču Olimpisko spēļu atklāšanas ceremonijā, MTV balvas pasniegšanā Ņujorkā, “Cirque de Solei” šovos Dubaijā un citur. Savā daiļradē bieži pievēršas daudzslāņainai laika dimensijas atainošanai, to izvēršot par telpisku monohromu instalāciju.

Performances un izstādes kuratore: Luīze Lismane. Organizē Rīgas pašvaldības kultūras iestāžu apvienības izstāžu zāle “Rīgas mākslas telpa”, projekta īstenošanu atbalsta Rīgas dome.

 
Nav gaidāmo pasākumu