Kamermūzikas koncertu un sarunu cikls COME PRIMA / FRANČU BAROKS

Koncertā piedalās:
Romina Liška (Romina Lischka, viola da gamba)
Ieva Saliete (klavesīns)
Koncertu vada: muzikologs, Latvijas Radio 3 Klasika programmu vadītājs Orests Silabriedis

Mākslinieces Romina Liška un Ieva Saliete pirmo reizi apvienos savus talantus dueta saspēlē, atskaņojot speciāli koncertciklam Come Prima radītu programmu. Abas mūziķes vieno kopīga alma mater – studijas Bāzeles mūzikas akadēmijā un interese par neatklātiem franču baroka mūzikas dārgakmeņiem.

Romina Liška studējusi violu da gamba pie Paulo Pandolfo Bāzeles mūzikas akadēmijā (Schola Cantorum Basiliensis, Šveicē), ko 2006. gadā absolvēja “ar izcilību”, un studijas turpināja pie Filipa Pierlota (Philippe Pierlot) Briseles Karaliskajā konservatorijā, 2008. gadā saņēmot maģistra grādu, arī “ar izcilību”. Romina Liška strādājusi kā brīvmāksliniece kopā ar tādiem ievērojamiem ansambļiem kā Collegium Vocale (Beļģija) Filipa Herevēges (Philippe Herreweghe) vadībā, Gli Angeli Genève (Šveice) un Il Gardelino (Beļģija), koncertējot prestižākajās koncertazēlēs un festivālos visa Eiropā, Krievijā, Āzijā, Dienvid- un Ziemeļamerikā. 2012. gadā Romina festivālā Aix-en-Provence (Francija) piedalījās Džordža Bendžamina (George Benjamin) operas Rakstīts uz ādas (Written on skin) iestudējumā, vēlāk to izpildot arī Parīzes Komiskajā operā (Opéra Comique) un Maskavas Lielajā teātrī. Viņa koncertējusi arī ar Mālera kamerorķestri visā Eiropā (Madrides Teatro Real, Londonas Barbican u.c.), kā arī ar Šanhajas simfonisko orķestri Ķīnā (Pekinas mūzikas festival u.c.). 2012. / 2013. gada koncertsezonā Romina tika izvēlēta par BOZAR (Brisele) un Concertgebouw (Amsterdama) koncertzāļu senās mūzikas uzlecošo zvaigzni (ECHO Rising Star), kā rezultātā viņa sniedza solo koncertus daudzās Eiropas koncertzālēs.
Mūziķes ieskaņojumus bagātīgi izdevuši tādi ierakstu nami kā Musica Ficta, Coro, Flora, Ricercar, Christophorus, Fuga Libera en Paraty. Viņas debija albums Pieces de viole de Sietur de Machy saņēma Diapason augstāko – piecu zvaigžņu novērtējumu, savukārt albums En suite - Marin Marais, Sainte Colombe un Robert de Visée saņēma Beļģijas pazīstamā zīmola Klara balvu par labāko 2015. gada klasisko CD. Romina studējusi arī Ziemeļindijas klasisko dziedāšanu (dhrupad), iegūstot bakalaura grādu Roterdamas konservatorijas Pasaules mūzikas nodaļā (2010), kā arī papildinoties pie meistariem Ziemeļindijā. Apvienojot visas savas muzikālās intereses un dotības, 2012.gadā Romina izveidoja stīgu ansambli The Hathor Consort, lai atskaņotu ne tikai renesanses un baroka mūziku, bet arī mūsdienu darbus un pasaules mūziku. 2019. gadā Romina Liška saņēma Klara balvu kā ‘Gada soliste’ un izvirzīta kā BOZAR (Brisele) 2019-20. gada sezonas īpašā māksliniece.

Latvijas klausītājiem labi pazīstamā un iemīļotā klavesīniste Ieva Saliete ir Bernes senās mūzikas orķestra Les Passions de l’Ame (Šveice) klavesīniste. Viņa dzīvo Latvijā un kā brīvmāksliniece sadarbojas ar orķestri Sinfonietta Rīga baroka projektos, piedalās solo un kamermūzikas projektos Vācijā un Šveicē. Ieva Saliete dzimusi Rīgā, studējusi J.Vītola Latvijas mūzikas akadēmijā, ar klavesīna spēli iepazinusies Ainas Kalnciemas klasē. Tam sekoja vēsturisko taustiņinstrumentu – āmuriņklavieru, klavesīna un klavihorda studijas Freiburgas Mūzikas augstskolā pie profesora Roberta Hilla, kā arī papildināšanās kamermūzikas un basso continuo mākslā Bāzeles mūzikas akadēmijā (Schola Cantorum Basiliensis, Šveicē). Dzīvojot Freiburgā, muzicējusi Freiburgas baroka orķestrī, koncertējusi ar Bāzeles kamerorķestri, Ensemble 415 un citiem, sadarbojoties ar izciliem diriģentiem un solistiem – Lourensu Kamingsu, Polu Gudvinu, Čečīliju Bartoli, Nuriju Riālu, Angeliku Kirhšlāgeri, Serdžo Adzolīni u. c. Ievai īpaši tuva ir savulaik Rīgā dzīvojušā baltvācu komponista Johana Gotfrīda Mīteļa daiļrade, ko viņa bieži atskaņo ar Kesselberg Ensemble Latvijā, Vācijā un Šveicē. Mīteļa koncertus 2012. gadā Saliete ieskaņoja izdevniecībā Cantando. Viņa piedalījusies mūzikas ieskaņojumos, kas izdoti ierakstu namos Deutsche Harmonia Mundi un Sony, divi no tiem saņēmuši Diapason d’Or apbalvojumu. Ieva Saliete ir JVLMA docētāja. Saņēmusi Lielo mūzikas balvu 2017. gadā kategorijā ‘Par izcilu darbu ansamblī’.

 
Nav gaidāmo pasākumu