Koncertcikls MA. Anne Mueller

! ! ! Koncerts notiks k/ z LATVIJA Mazajā zālē !!!

24. oktobrī Ventspilī, koncertzālē “Latvija” laikmetīgās autormūzikas cikla “Ma” ietvaros koncertu sniegs pazīstamā vācu čelliste un komponiste Anne Millere (Anne Müller). Koncerta ievadā izskanēs saksofonista Kārļa Auziņa solo performance.

Anne Millere ir augsti vērtēta māksliniece, kura vienlīdz brīvi apdzīvo dažādas muzikālās pasaules. Dzimusi un augusi berlīniete, Anne klasisko izpildītājmākslu studējusi dzimtās pilsētas Hansa Eizlera akadēmijā un maģistra grādu ieguvusi Frankfurtes Mūzikas un izpildītājmākslas universitātē pie profesora Mihaela Zanderlinga (Michael Sanderling). Čelliste bieži iesaistās arī citu mūziķu ierakstu sesijās un muzikālā materiāla radīšanā. Būdama daļa no britu izdevniecības “Erased Tapes” ģimenes, māksliniece kopā ar pazīstamo vācu skaņradi Nilu Frāmu (Nils Frahm) ieskaņojusi gan dueta albumu “7fingers”, gan skaņu celiņu kinofilmai “Viktorija” (‘Victoria’, 2015), kas saņēmis Vācijas Kino balvu kā Gada muzikālais pavadījums.

Vairākus gadus Anne Millere koncertējusi kopā ar dāņu pianisti un dziedātāju Agnesi Obelu (Agnes Obel), bet pēdējā laikā sadarbībā ar Markusu Zīberu (Markus Sieber), Aleksu Štolci (Alex Stolze) un pianistu, konceptuālo mākslinieku Sebastianu Reinoldsu (Sebastian Reynolds) radīts kopdarbs “Solo Collective Part One” dzīvajā izpildījumā.

Aizvadītā gada nogalē, pēc tam, kad kopš aptuveni 2007. gada Annes Milleres profils vietnē “Discogs” uzkrājis vairāk nekā 60 vienību ar ierakstiem, kuros mūziķe piedalījusies, beidzot klajā nācis mākslinieces debijas solo ieraksts “Heliopause”. Albums caur un cauri ir Annes pašas sniegums – pašas komponēts, ierakstīts, aranžēts un producēts. Tam dotais vārds ir apzīmējums robežai aiz kuras saules vēji zaudē savu spēku. Citiem vārdiem sakot, tā ir mūsu Saules sistēmas mala. Vārds un tā iemiesotā ideja Annei “pielipa”, uzzinot faktu par 1977. gadā izplatījumā palaistajiem diviem “vojāžeriem” jeb kosmiskajiem aparātiem Saules sistēmas ārējo planētu un starpplanētu vides pētīšanai, kas nesen šķēršojuši heliopauzi, zaudējuši Saules spēka ietekmi un nu ceļo starpplanētu telpā. Mūziķe šobrīd jūtas līdzīgi. Ne vien tāpēc, ka pati tuvojas gadugājumam, kas kopīgs ar vojāžeru atrašanās laiku izplatījumā, bet arī tādēļ, ka, gadiem ilgi līdzdarbojoties un dodot savu pienesumu citu mūziķu radītām iniciatīvām, Anne Millere nu viena ieceļojusi iepriekš neatklātā telpā. Ieraksts “Heliopause” un tam sekojošie koncerti ir atzīme kāda ilga ceļojuma beigām un reizē sākums klejojumiem, meklējot svešas, jaunas pasaules.

Džeza un improvizētās mūzikas saksofonists Kārlis Auziņš savas muzikālās gaitas sācis Madonas Mūzikas skolā. Vēlāk turpinājis instrumenta spēli apgūt Rīgas Doma Kora skolas džeza nodaļā, bet pēc tam studējis Amsterdamā un Kopenhāgenā. Bakalaura studiju laikā, apgūstot džeza saksofona spēli, darbojies vairākos mūzikas sastāvos Nīderlandes galvaspilsētā un ārpus tās. Piemēram, ar “Keno Harriehausen quartet”, iegūstot pirmās vietas konkursos “International Zeeland Jazz Award 2013”, “Ujazz Award 2013” un “Mechelen Jazzcontest 2014”.

2018. gadā kopā ar Matīsu Čudaru un Ivaru Arutjunjanu ierakstījis albumu “Baltic”, kas gadu vēlāk ieguva balvu “Zelta mikrofons” kā labākais džeza mūzikas albums. Pērn dāņu mūzikas izdevniecības “Gotta Let It Out” paspārnē klajā nāca Kārļa Auziņa solo albums “Oneness and the Transcendent Truth”. Sava tiesa atmiņu, atsauču uz šo ierakstu sagaidāma koncerta izpildījumā šīs nedēļas nogalē Ventspilī.

“Man mūzika tās labākajos brīžos ir sevis kā personības zaudēšana. Tu zaudē savu ego un kļūsti par daļu no mūzikas. Kaut kādā ziņā tu vairs neesi tu pats, tu esi daļa no lielākas enerģijas. Man mūzika ir plūsma. Ir tāds viens stāvoklis, balanss starp smadzenēm un zemapziņu, kad tu it kā zini, kur esi, ko dari, bet tas plūst dabiski, nevis tu apzināti izdomā, ko tagad spēlēsi. Tā, manuprāt, ir īstā sajūta, īpaši džeza mūzikā, kas ir mijiedarbība – pat ja spēlē viens, tu esi kopā ar publiku, ar telpu,” kādā sarunā savas sajūtas muzicējot mēģinājis aprakstīt Kārlis Auziņš.

* * *

“Ma” ir laikmetīgās autormūzikas cikls, kura ietvaros Ventspilī viesojas dažādu žanru ārvalstu un latviešu mūziķi un komponisti. Līdz šim koncertus snieguši čehu vijolniece Iva Bitova (Iva Bittová), austrāliešu perkusionists Džims Vaits (Jim White), grieķu lautas meistars Jorgoss Ksiluris (George Xylouris) jeb duets “Xylouris White”, pianists un komponists Lūks Hovards (Luke Howard) no Austrālijas, pianists Niks Berčs (Nik Baertsch), čelliste Klarisa Džensena (Clarice Jensen) un pūšaminstrumentāliste Lia Bertuči (Lea Bertucci) no ASV, Daniels Brands (Daniel Brandt) ar apvienību “Eternal Something” no Vācijas, čellists un skaņu mākslinieks Olivers Koutss (Oliver Coates) no Lielbritānijas, kā arī perkusionists un skaņu mākslinieks Ilajs Kešlers (Eli Keszler).

* * *

Aicinām koncerta apmeklētājus izvērtēt savu veselības stāvokli un neapmeklēt to, ja Jums ir elpceļu infekcijas slimības simptomi (drudzis, klepus, elpas trūkums), kā arī ja Jums ir noteikts pienākums ievērot pašizolāciju, mājas karantīnu vai stingras izolācijas nosacījumus. Tāpat aicinām uz koncertu ierasties bez virsdrēbēm, ja vien tas iespējams (piemēroti laikapstākļi, virsdrēbes atstātas automašīnā), lai novērstu drūzmēšanos pie garderobes.

Koncertzāles "Latvija" Lielā zāle apmeklētājiem būs atvērta stundu pirms koncerta sākuma. Aicinām jo savlaicīgāk ierasties tos klausītājus, kuru sēdvietas atrodas tuvāk skatuvei.

Iegādājoties biļeti uz šo pasākumu, Jūs apliecināt, ka

- esat no vienas mājsaimniecības ar citiem apmeklētājiem gadījumā, ja esat iegādājies sēdvietas rindās, kurās tās pieejamas pa 4 viena otrai blakus;
- ievērosiet visus Covid-19 izplatības ierobežošanai ieviestos drošības pasākumus, informācija par kuriem būs pieejama arī koncerta norises vietā;

- koncerta laikā atradīsieties uz iegādātās biļetes norādītajā vietā;
- respektēsiet koncerta organizatoru norādījumus norises vietā - par apmeklētāju plūsmas organizāciju, par higiēnas prasību ievērošanu, dezinfekcijas līdzekļu pieejamību u. c.

 
Nav gaidāmo pasākumu