Pīķa Dāma mistiskā anekdote

Iestudējums “Pīķa dāma”.  A.S.Puškins                       Izrāde orģinālvalodā.

Starptautiskas radošās komandas Teatro Fabrica iestudējums, kas tapis pēc Aleksandra Puškina slavenā stāsta “Pīķa dāma” motīviem. Izrāde orģinālvalodā.


28. un 29. septembrī Rīgā, Dailes teātra mazajā zālē notiks divas Maskavas režisores Marijas de Valukofas (Maria de Valukoff) iestudētās izrādes “Pīķa dāma. Mistiskā anekdote”. Radošajā komandā, kas strādā pie projekta, darbojas talantīgi un radoši profesionāļi no Latvijas un Krievijas, un tas pārsteidz ar idejām un vērienīgumu. Iestudējums, pēc režisores iecerētā, apvieno vairākus teātra žanrus: drāmu, operu, horeogrāfiju.


Sākums plkst. 19.00, bez starpbrīža.

 

"Ideja par lugu radās pirms gada šeit, Latvijā," saka Marija de Vaļukofa. “Neatkārtojamā vietējās dzīves nostalģiskā aura izveidoja pasākuma formātu. Man ļoti tuvs ir brīvā teātra jēdziens, kuru 20. gadsimta sākumā īstenoja A. Bloks, V. Meijerholds, V. Majakovskis, F. Šaljapins un citi literārās un teātra elites pārstāvji. Tika uzvesti pilnīga avangarda iestudējumi, izmantojot novatoriskas scenogrāfijas, horeogrāfijas un drāmas tehnikas. Mūsu komanda nolēma atdzīvināt šo ideju, un izrāde "Pīķa dāma" būs debija šajā žanrā".

jaunai iztirzāšanai.

 

Izrāde "Pīķa dāma. Mistiskā anekdote” ir veltīta Krievijas aktiera Viktora Proskurina piemiņai. Viņš bija režisores Marijas de Valukofas tuvs draugs un kolēģis, bet viņa atveidotais Hermanis Puškina stāsta padomju laiku ekranizācijā bija vēl viens spilgts emocionāls stimuls šī slavenā darba jaunai iztirzāšanai.

 

Radošais centrs un projekta galvenā kuratore ir Marija de Vaļukoffa - teātra figūra, aktrise, teātra un kino režisore, mākslas vēstures kandidāte. Viņas autora projekti ir izteiksmīgi un neparasti, piepildīti ar mūziku un burvīgu darbību.

 

ielākajai daļai komandas dalībnieku ir plaša pieredze liela mēroga pasākumos teātrī, kino, televīzijā, uz skatuves, un viņus vieno kopīgi iestudējumi. Piemēram, ar aktieri Ričardu Leperu Marija strādāja pie filmas “Vienā Elpā” filmēšanas laukumā, kur viņam bija galvenā loma, un izrādē "Pīķa dāma. Mistiskā anekdote” viņš atveidos Tomski. Hermaņa lomu atveidos jauns aktieris Marats Efendijevs, kuru publika atceras ar ievērojamiem darbiem M. Čehova Rīgas Krievu Drāmas teātrī un Lizavetu Ivanovnu atveidos talantīgā Latvijas Mūzikas akadēmijas studente Jana Lute. Dēmonisko grāfienes tēlu veidos pati Marija de Vaļukofa.

 

Scenogrāfiju veido Krievijas Televīzijas akadēmijas biedrs, pirmā kanāla galvenais dizainers, TEFI balvas ieguvējs Jevgēņijs Raicess. Būtiska vieta iestudējumā ir mūzikai un mūsdienu horeogrāfijai, ko iemieso krievu komponists, aranžētājs, starptautisku konkursu laureāts, pianists Vladimirs Beluncovs un latviešu jaunā horeogrāfe Laura Gorodko.

 

Izrādes afišu veidojis Igors Gurovičs, viens no pasaules vadošajiem grafiskajiem dizaineriem, Rodčenko profesionās balvas ieguvējs, kā arī Design Innovation Award, Golden Bee Award laureāts.

Projekta izpildproducente ir Jekaterina Lanskaja-Sapožņikova - daudzu video darbu, televīzijas projektu, mūzikas festivālu, tostarp WORLD JAZZ festivāla, režisore un producente, Londonas L.I.M.P.A. galvenās balvas ieguvēja.

Turklāt pie izrādes strādāja:

Kostīmu māksliniece: Valentīna Začinajeva

Izpilddirektors: Arnis Grindbergs

Foto dizains: Svjatoslavs Pļuščs

Skaņu inženieris: Rūdolfs Bušmanis

Gaismas operators: Kaspars Jurgons

Koncertmeistare: Natālija Titova

Grimma māksliniece: Anastasija Robiška-Khaleka

Režisora asistente: Lidija Veremčuka

 

 

 

 
Nav gaidāmo pasākumu