Literārās sarunas Lūznavas muižā. Inese Zandere

2020. gada rudenī turpināsim literāro sarunu cikla satikšanās reizes Lūznavas muižā, tiekoties un sarunājoties ar Inesi Zanderi, Gundegu Repši, Noru Ikstenu un Svenu Kuzminu. Pirmā satikšanās svētdienā, 27. septembrī, plkst. 17.00 būs ar dzejnieci, publicisti un redaktori, bērnu grāmatu autori un izdevēju Inesi Zanderi.

Inese Zandere ir pazīstama ar bērniem veltītu dzeju un lugām, kas guvuši daudzveidīgu izpausmi un recepciju arī citās mākslas jomās. Ineses Zanderes teksti plaši komponēti, pēc viņas dzejas uzņemtas vairākas animācijas filmas, ar scenāristes un libretistes līdzdalību tapuši muzikāli iestudējumi un uzvedumi, raidījumi bērniem. Zandere ir vairākkārtēja Autortiesību bezgalības balvas ieguvēja, saņēmusi Literatūras gada balvu par grāmatām „Iekšiņa un āriņa“ un „Melnās čūskas maiznīca“, nominēta arī par krājumu „Putna miegā“, kurš ieguvis arī žurnāla "Latvju Teksti" balvu. Par devumu literatūrā saņēmusi augstāko valsts apbalvojumu – Triju Zvaigžņu ordeni, Latvijas Republikas Kultūras ministrijas Atzinības rakstu par spilgtu ieguldījumu Latvijas literatūrā, bērnu literatūras un ilustrācijas attīstībā Latvijā, kā arī apbalvojumu „Laiks Ziedonim“.

Gaidot tikšanos ar lasītājiem Lūznavas muižā, Inese Zandere saka: „Uz grāmatām un citiem tekstiem skatos reizē no divām pusēm – kā cilvēks, kas pats raksta, un kā redaktors, kam jāsaskata gan kopums, gan sīkumi un jāspēj iedzīvoties autora ādā. Redaktors ir vajadzīgs arī man pašai, nekādai augstprātībai šeit nav vietas, jo tāds cilvēks, kuram redaktors nāktu par ļaunu, vēl nav dzimis – ne tikai tāpēc, ka kāds ir vairāk vai mazāk prasmīgs, rīkojoties ar valodu, bet arī tāpēc, ka mēs neviens sevi neredzam no malas. Bet redaktors, turklāt vēl rakstnieks, ir bīstami vērīgs. Teksts, valoda – nav labāka, precīzāka kritērija, kas veidotu priekšstatu par otru cilvēku un to, kā viņš domā.“

 
Nav gaidāmo pasākumu