ČELLO CĒSIS| SIMFONISKĀ POĒMA DONS KIHOTS

SIMFONISKĀ POĒMA DONS KIHOTS

Pirmskoncerta saruna ar Čello Cēsis solistiem plkst. 17.00 Kino zālē.

Maksimilians Hornungs (Maximilian Hornung), čells, Vācija

Kristīne Blaumane, čells

Latvijas Nacionālais simfoniskais orķestris

Diriģents Andris Poga

Programmā: Ludvigs van Bēthovons Uvertīra Leonora, Otorīno Respigi Adagio ar variācijām čellam un orķestrim, Johans Štrauss Simfoniskā poēma “Dons Kihots”

Festivāla Gala koncertā dzirdēsim romantisma laikmeta milža - Riharda Štrausa tēlaino un orķestrāli iespaidīgo simfonisko poēmu “Dons Kihots”, ko kopā ar Latvijas Nacionālo Simfonisko orķestri diriģenta Andra Pogas vadībā izpildīs vācu jaunās paaudzes čellists Maksimilans Hornungs.

Žanriskais apzīmējums šim Strausa skaņdarbam ir “fantastiskas variācijas par bruņnieciskas iedabas tēmu”. Titulvaronis, protams, ņemts no Migela de Servantesa slavenā romāna, un savā skaņdarbā Rihards Štrauss ir neslēpti programmatisks, respektīvi, mūzika skaidri zīmē ainas no Servantesa romāna, un savā ziņā šī ir simfoniska animācijas filma. Simfoniskajā poēmā donu Kihotu iemiesos Hornunga čells.

Jaunais vācu čellists Maksimilans Hornungs strauji iekarojis starptautisko mūzikas skatuvi. Viņam raksturīga pārsteidzoša muzikalitāte, instinktīva stilistiskā noteiktība un muzikālais briedums. Mūziķi kā solomākslinieku aicina uzstāties tādi atzīti orķestri kā Londonas Filharmoniskais orķestris, Pitsburgas Simfoniskais orķestris, Francijas Nacionālais orķestris, Čehijas Fil harmoniskais orķestris, Vīnes Simfoniskais orķestris, Zviedrijas Radio simfoniskais orķestris, Bavārijas Radio simfoniskais orķestris un citi. Čellists kāpis uz Eiropas prestižāko koncertzāļu skatuvēm un spēlējis tradīcijām bagātajos Lucernas, Verbjē un Zalcburgas festivālos.

Savukārt bagātīgā un plašā čella skanējuma palete atklāsies itāļu komponista Otorīno Respigi Adagio, ko  dzirdēsim Kristīnes Blaumanes - izcilās latviešu čellistes interpretācijā.

Blaumane spēlējusi solo ar Latvijas orķestriem, Britten Sinfonia, London Soloists Chamber Orchestra, Londonas filharmonisko orķestri, Amsterdam Sinfonietta, Kremerata Baltica u. c. Kameransambļos sadarbojusies ar Īzaku Sternu, Gidonu Krēmeru, Jojo Ma, Juriju Bašmetu, Nikolaju Znaideru, Oļegu Maizenbergu u. c. Stīgu trio ASCH muzicējusi kopā ar vijolnieku Romānu Mincu un altistu Maksimu Risanovu, kā arī Trio Palladio kopā ar vijolnieci Evu Binderi un pianistu Reini Zariņu. 1999.gadā Kristīne kļuva par Amsterdam Sinfonietta čellu grupas koncertmeistari un strādāja šajā orķestrī līdz 2010. gadam. Kopš 2007. gada Kristīne ir Londonas Filharmoniskā orķestra čellu grupas koncertmeistare. Mūziķe divreiz saņēmusi Latvijas Lielo mūzikas balvu (2005 un 2007).

*Pasākums nav piemērots pirmsskolas vecuma bērniem. 

**Koncerta laikā ilustratīvi mākslinieciskiem mērķiem un nolūkā informēt sabiedrību par notikušo pasākumu var tikt veikta fotografēšana, video un/vai audio ieraksta veikšana. Minētās darbības tiek veiktas atbilstoši datu apstrādes prasībām. Iegūtais materiāls tiks apstrādāts bez atsevišķas personu izdalīšana, lai tieši vai netieši netiktu veikta fizisku personu identificēšana. Iegūtie materiāli var tikt publicēti un/vai translēti plašsaziņas līdzekļos, kā arī sociālajos tīklos internetā un izmantoti mārketinga materiālos. Jums ir tiesības lūgt neizmantot vai dzēst Jūsu personas datus – fotoattēlu, video vai audio ierakstu, kurā jūs esat fiksēts, rakstot mums uz e-pasta adresi: [email protected].

Atbalsta Valsts kultūrkapitāla fonds.

 
Nav gaidāmo pasākumu