ZELTA MASKA 2021 / DONS KIHOTS Leonīda Jākobsona vārdā nosauktais baleta teātris, Sanktpēterburga

Leonīda Jakobsona baleta teātris, Sanktpēterburga

Ludvigs Minkuss

«Dons Kihots»

 

Balets trīs cēlienos pēc Mariusa Petipā izrādes motīviem  

Iestudējums un librets: Johans Koborgs

Iestudējuma mākslinieks: Žeroms Kaplāns

Gaismu mākslinieks: Vensāns Millē

Baletdejotāji: Alla Bočarova, Sofija Matjušenska, Andrejs Sorokins, Kirils Vičužaņins, Jeļena Černova, Anna Skvorcova, Svetlana Svinko, Stepans Djomins, Deniss Kļimuks, Leonīds Hrapunskis, Artjoms Pihačevs, Sergejs Davidovs, Olga Mihailova, Nurija Kartamisova, Tasmāns Deividss, Andrejs Gudima

 

Izrāde nominēta 2019. gada Teātra balvai «Zelta Maska» kategorijās «Labākā baleta izrāde», «Labākais baletmeistara horeogrāfa darbs», «Labākais mākslinieka darbs» un «Labākais kostīmu mākslinieka darbs», «Labākā sievietes loma» (Sofija Matjušenska), «Labākā vīrieša loma» (Andrejs Sorokins, Tasmāns Deividss) 

Starp izrādēm, kas radītas par godu dižā Mariusa Petipā (1818 –1910) divsimtgadei, Johana Koborga  «Donam Kihotam» ir sava īpaša loma. Šis spilgtais, dinamiskais, izcili noformētais un izpildītais balets nespekulē ar jubilāra vārdu un necenšas precīzi sekot 1869. gada deju partitūrai, ko klāj biezs vēlāko redakciju slānis. «Nesāku eksperimentēt ar baleta tekstu – jo sevišķi tādēļ, ka man patīk tā klasiskā versija. Taču gribēju radīt izrādi, kuru ar baudu skatīsies visur,» stāsta Johans Koborgs – Dānijas Karaliskā baleta un Londonas Koventgārdena baleta ekspremjers, viens no visatzītākajiem mūsdienu horeogrāfiem. Pieķēries «Dona Kihotam», viņš savus uzdevumus formulēja šādi: skaidri izzīmēt tēlu raksturus, ar izpratni atveidot to attiecības, organiski savienot dejotāju kustības un mūziku. Taču paveica daudz vairāk. Visiem labi zināmo stāstu izklāstīja no jauna – mērķtiecīgi un loģiski, ar savu perfekcionismu un enerģiju uzlādēja teātra trupu – un radīja īstu hitu, kas iet pie sirds kā skatītājiem, tā kritiķiem.

 

 
Nav gaidāmo pasākumu