Stendapojam Liepājā! Aivas Birbeles meistarklase un stāvizrāde

8.augustā no plkst. 12.00 Liepājas Latviešu biedrības nama kamerzālē notiks vairāki stendapa un humora žanram veltīti pasākumi: lekcija un radoša nodarbība par un ar latviešu jokiem, meistarklase un praktiska vingrināšanās, un dienu noslēgs stendapa uzvedums kopā ar aktrisi, dramaturģi, scenāristi un sieviešu stendapa zvaigzni Aivu Birbeli.

Seriāla “Psihoterapeite bez grāda” scenārija autore, Zanes Daudziņas monoizrāžu un vairāku lugu autore un vienkārši asprātīgā Aiva Birbele ne tikai pati rada un smīdina, sadarbojoties ar domubiedriem apvienībā “Sieviešu Stendaps”, bet ir arī zinātniski pievērsusies komiskajam un komēdijas žanra attīstībai Latvijā, par ko šogad iegūts maģistra grāds. No plkst.12.00 sadarbībā ar nodibinājumu “Via Cultura” un Rakstnieku savienības Liepājas nodaļu paredzēta lekcija par pētījuma rezultātiem, jokošanas būtību, tradīciju, kā arī radoša nodarbība un rokas ievingrināšana Piejūras literārās akadēmijas esošajiem, bijušajiem un potenciālajiem audzēkņiem un žanra interesentiem.  

Kas ir labs joks? Vai joki spēj mainīt pasauli? Kas ir pats stendapa žanrs? Tā piekritēju loks ne vien pasaulē, bet arī Latvijā ir plašs, taču ne katrs apzinās tā sarežģītību. “Stendaps ir žanrs, kam nav latviska nosaukuma,” raksta Aiva Birbele. “Mēdz lietot apzīmējumu “stāvizrāde”. Lai gan ne jau stāvēšana kājās ir būtiskākais. Piecelties un runāt, tas gan ir svarīgi. Veiksmīga komiķa un publikas sastapšanās ir grūts darbs, tāpēc es stand-up komēdiju spītīgi uzskatu par mākslas veidu, nevis izklaides žanru. Ja kāds iebilst, lai pamēģina pats noturēt lielās zāles uzmanību vismaz stundu, turklāt liekot cilvēkiem smieties sešas reizes minūtē (ideāla standarts), ko spējīgākie pasaules komiķi arī panāk”. Lekcijas apmeklētājiem un topošajiem rakstniekiem nodarbības ietvaros būs iespēja arī pašiem uzrakstīt kādu smieklīgu stāstu.

No plkst.16.00 notiks Aivas Birbeles stendapa meistarklase un izrāde. “Meistarklases cilvēki tiks nobriedināti uzstāties ar saviem stāstiem. Un tad noslēgumā visi kopā uzstājamies ar mani finālā.” Tāpēc meistarklases dalībniekiem ieteicams veikt “mājas darbu”- padomāt par kādu piedzīvotu vai dzirdētu anekdotisku gadījumu vai tādu izdomāt, atceroties, ka “nesmejas par tēmām, smejas par labiem jokiem”. Gaidīti visi interesenti, teātru pulciņu dalībnieki un katrs, kas sevi uzskata par humora, labu joku un izsmiešanās cienītāju.

Stendapa dienu Liepājā organizē biedrība “Sabiedrības attīstības centrs”, biļetes uz meistarklasi un izrādi var iegādāties “Biļešu paradīzes” kasēs.

Publicitātes attēla autore - Elīna Brasliņa

 
Nav gaidāmo pasākumu