Mākslas festivāls CĒSIS 2020 / MĒMAIS MELNBALTAIS UN ŠOSTAKOVIČS. LNSO, REINIS ZARIŅŠ un BASTERS KĪTONS

Reinis Zariņš (klavieres)

Jānis Porietis (trompete)
Latvijas Nacionālais simfoniskais orķestris

Diriģents Andris Poga

Programmā: Bastera Kītona mēmā komēdija “Šerloks jaunākais” (1924); Artura Maskata & Andra Pogas mūzikas kompilācija simfoniskajam orķestrim; Dmitrija Šostakoviča Pirmais klavierkoncerts do minorā

8. augustā Cēsīs Festivāls piedāvās brīvdabas notikumu - “Mēmais melnbaltais un Šostakovičs”, kur vakara pirmajā daļā skanēs Dmitrija Šostakoviča 1933. gadā komponētais Pirmais klavierkoncerts, ko raksturo bagātīgs un atjautīgs muzikālu citātu un parodiju izmantojums, sākot ar Ludviga van Bēthovena “Apasionātu” un beidzot ar dziesmiņu “Ak, mans mīļais Augustiņ”. Koncerta pirmatskaņojumā klavieru solo spēlēja pats autors, bet 8. augusta vakarā dzirdēsim mūsu izcilā virtuoza Reiņa Zariņa interpretāciju.

Vakarā otrajā daļā Artura Maskata un Andra Pogas mūzikas kompilācijas LNSO orķestrim saspēlēsies ar Bastera Kītona mēmo komēdiju “Šerloks jaunākais”.

Dmitrijs Šostakovičs jaunībā – 20. gadsimta 20. gados – piepelnījās kā tapers – uz klavierēm pavadīja mēmo filmu seansus. Arī pašā filmā “Šerloks jaunākais” darbojas tapers, kurš muzikāli pavada uz ekrāna notiekošo. Viņa vietā iztēlojoties jauniņo Šostakoviču, vakara muzikālais un kinematogrāfiskais līmenis saplūdīs, kļūstot par vienotu mākslas pieredzi. Filmas muzikālo pavadījumu Arturs Maskats un Andris Poga radījuši īpaši šim vakaram, izmantojot Dmitrija Šostakoviča jaunības gadu darbus, kas gan stilistiski, gan noskaņu un asociāciju ziņā sasaucas ar Kītona filmu. Komponista 30. gadu mūzika kinofilmām, teātra izrādēm, kā arī baleti un džeza svītas ir ārkārtīgi asprātīga, vitāla, ar spožu teatralitātes nervu apveltīta, tā ir arī ļoti ekspresīva un vārda vispilnīgākajā nozīmē kinematogrāfiska. Paralēli Šostakovičam kā atgādinājums par filmas darbības vidi ieskanas arī amerikāņu komponista Skota Džoplina regtaims Original Rags.
 

Jāpiebilst, ka Bastera Kītona mēmā komēdija “Šerloks jaunākais” ir kino klasikas šedevrs, kas licis smieties jau daudzām paaudzēm. Tā stāsta par kino mehāniķi, kurš visvairāk par visu pasaulē vēlas kļūt par privātdetektīvu un atrisināt dažādus noziegumus.

 

Informācija par biļetēm:

Apmeklētāju drošības labā sēdvietu plānojums sastādīts, ievērojot noteiktos COVID-19 ierobežojumus: platība skatītāju zonā vismaz 4 m2 uz vienu personu, distance starp apmeklētājiem, kas nav no vienas mājsaimniecības, vismaz 2 m. Tādēļ sēdvietas iespējams iegādāties tikai komplektā pa divām vai četrām vienas mājsaimniecības locekļiem. Vienai personai paredzēto sēdvietu skaits ir ļoti ierobežots; tās atradīsies tikai skatītāju zonas aizmugurējā daļā. Labākai redzamībai piedāvājam iegādāties stāvvietas vai divu sēdvietu komplektu tuvāk skatuvei. 

Biļetes jāiegādājas bērniem no 7 gadu vecuma! Uz vakara izrādēm, kas paredzētas pieaugušo auditorijai, bērni līdz 7 gadu vecumam netiek ielaisti.

 
Nav gaidāmo pasākumu