Jūrmalas Festivāls. Ksenija Sidorova un Džordžs Harliono. Pjacolla un Rahmaņinovs

 

Piedalās:

Ksenija Sidorova, akardeons

Džordžs Harliono (George Harliono, Lielbritānija), klavieres

Latvijas Nacionālais simfoniskais orķestris

Diriģents  Andrejs Jurkevičs (Andriy Yurkevych, Ukraina)

 

Programmā:

Astora Pjacollas (Astor Piazzolla) tango

Sergeja Rahmaņinova (Sergei Rachmaninoff) 2. klavierkoncerts

Ksenija Sidorova, akordeons

Par “akordeona princesi” kronētā Ksenija Sidorova ar savu meistarību un personības šarmu ir kļuvusi par akordeona vēstnesi pasaulē. 2016. gadā viņa parakstīja ekskluzīvu līgumu ar vienu prestižākajām mūzikas ierakstu izdevniecībām “Deutsche Grammophon”. K. Sidorova izpelnījusies daudz apbalvojumu, tostarp Mūziķu ģildes (Worshipful Company of Musicians) Sudraba medaļu, Meizijas Luisas balvu, turklāt viņa bija pirmā akordeoniste, kura saņēmusi godpilno Mūziķu ģildes Prinča balvu. 2012. gada maijā Ksenija pirmā tikusi pie Brīna Tervela fonda starptautiskās godalgas. Akordeonista ir sadarbojusies ar tādiem komponistiem kā Karls Dženkinss (Karl Jenkins), Hanss Abrahamsens (Hans Abrahamsen), Stefano Džervazoni (Stefano Gervasoni), Nirmali Fena (Nirmali Fenn), Samanta Fernando (Samantha Fernando), Karloss Dukeijs, Elspeta Brūka (Elspeth Brooke) un Patriks Nans (Patrick Nan). Ksenija uzstājusies ar Latvijas Nacionālo simfonisko orķestri, “Sinfonietta Rīga”, sniegusi koncertus Londonas Karaliskajā Svētku zālē, Pērsela zālē (Southbank Centre), Bristoles Kolstona zālē, debitējusi Lucernas festivālā, Bergenas festivālā, Cēsu mākslas festivālā un citos festivālos Apvienotajā Karalistē, Francijā, Šveicē un Itālijā.

 

Džordžs Harliono (Georgi Harliono, Apvienotā Karaliste), klavieres

Jaunais britu pianists Džordžs Harliono savu pirmo solo koncertu sniedza jau deviņu gadu vecumā. Ievērojamais krievu pianists Deniss Macujevs (Denis Matsuev) par viņu teicis: “Džordžs ir ārkārtīgi talantīgs. Viņu gaida fenomenāla karjera!” Harliono koncertējis tādās prestižās koncertvietās kā Vigmora zālē un Karaliskajā Alberta zālē Londonā, Čikāgas simfoniskajā zālē un citur. Sadarbojies ar diriģentu Valēriju Gergijevu, Aleksandru Sladkovski (Alexander Sladkovsky), Frančesko Milioto (Francesco Milioto). Ar P. Čaikovska “Pirmo klavierkoncertu britu” pianistu saista īpašas attiecības. Gaismas spēka apliecinošo skaņdarbu, kas kļuvis par vienu no krievu klasiskās mūzikas ikonām, Dž. Harliono 2016. gadā atskaņoja slavenajā Maskavas konservatorijas zālē. Koncertu translēja tiešraidē Krievijas Nacionālajā televīzijā un prestižajā mūzikas kanālā Medici.tv.

 

Latvijas Nacionālais simfoniskais orķestris

 

Latvijas Nacionālais simfoniskais orķestris ir lielākais Latvijas simfoniskais orķestris, kas dibināts 1926. gadā. Pastāvēšanas laikā orķestris sadarbojies ar vairākiem pazīstamiem diriģentiem, kā arī uzstājies prestižās Eiropas un pasaules koncertzālēs. Galveno diriģentu vidū bijuši tādi vārdi kā Vasilijs Sinaisks, Olari Eltss, Pauls Megi, Karels Marks Šišons. Kopš 2013. gada oktobra LNSO galvenais diriģents ir Andris Poga. Orķestra uzmanības lokā ir galvenokārt 19. un 20. gadsimta pasaules simfoniskie šedevri, Latvijas komponistu radītās klasiskās vērtības un mūsdienās sacerēti jaundarbi, kā arī regulāri kādas operas vai mūzikla koncertatskaņojums. LNSO lielu uzmanību pievērš bērnu un jauniešu izglītības programmām, vairākus gadus sekmīgi īsteno kamermūzikas programmu sēriju un kopš 2015. gada svin vasaras izskaņu jauntapušā festivālā “LNSO vasarnīca”.

 

Diriģents Andrijs Jurkevičs (Andriy Yurkevych)

 Koncerts 2 daļās. 

 

 
Nav gaidāmo pasākumu