KRIEVU HAMLETS Borisa Eifmana Valsts akadēmiskā baleta teātra balets

Borisa Eifmana balets

ar L. Bēthovena un G. Mālera mūziku

Dmitrija Šostakoviča Sanktpēterburgas Filharmonijas akadēmiskā simfoniskā orķestra pavadījumā

Diriģents: Nikolajs Aleksejevs

Mākslinieks: Vjačeslavs Okuņevs

Par šo pirms 20 gadiem radīto un daudzkārt iestudēto Borisa Eifmana baletu sajūsminājušies daudzu valstu skatītāji. Taču tikai Rīgas viesizrādēs notiks neticamais – tradicionālās fonogrammas vietā publika varēs baudīt dzīvo skaņu celiņu, ko izpildīs viens no pasaulē labākajiem klasiskās mūzikas kolektīviem – Dmitrija Šostakoviča Sanktpēterburgas Filharmonijas akadēmiskais simfoniskais orķestris ar Nikolaju Aleksejevu pie diriģenta pults.

«Krievu Hamlets» pieredzējis vairākas reinkarnācijas. Baletu, kura galvenais varonis ir viens no visnoslēpumainākajiem un pretrunīgākajiem Krievijas vēstures personāžiem – imperators Pāvels I (precīzāk, jaunais caradēls Pāvels pirms kronēšanas), Boriss Eifmans radīja pēc Maskavas Lielā teātra pasūtījuma. Vairākus mēnešus pirms oficiālās pirmizrādes to nodejoja Varšavā – turklāt horeogrāfa Sanktpēterburgas trupas izpildījumā. Vēlāk Boriss Eifmans «Krievu Hamletu» uzveda uz dažādām skatuvēm – arī Vācijā, Somijā, Lietuvā –, un tomēr etalona versija pieder tieši Borisa Eifmana Sanktpēterburgas Valsts akadēmiskajam baleta teātrim. «The New York Times» par to rakstīja: «Nav jālasa baleta librets izrādes programmiņā, lai saprastu, kādas kaislības plosās uz skatuves. Eifmana radītie tēli un teātra fantāzijas ir elektrizētas enerģijas piesātinātas (tam par labu strādā arī Vjačeslava Okuņeva satriecošās dekorācijas) – ar tādām spējām nevar lepoties neviens cits horeogrāfs.»

Vjačeslavs Okuņevs atdzimušajam «Krievu Hamletam» radījis jaunus kostīmus, pilnveidojis arī simboliski jēgpilnās baleta dekorācijas. Taču nemainīgs ir palicis sižeta audekls, un galvenais – Eifmana daiļradei raksturīgais skaistums, filozofija un psiholoģiskums, par ko viņa iestudējumus mīl pat tie, kurus baleta māksla tās klasiskajā izpratnē neinteresē. 

Izrādes galvenajās lomās skatītāji redzēs Borisa Eifmana Baleta teātra trupas zvaigznes – starptautisko konkursu laureātus, balvu «Zelta Maska» un «Zelta Sofits» ieguvējus.

 
Nav gaidāmo pasākumu