KODO Japāņu taiko bungu grupas koncerts

Taiko – tradicionālas Japāņu bungas ar neierobežotām ritma iespējām. Muzikālās grupas “Kodo” misija ir izpētīt šīs iespējas un radīt jaunus rezonējošas mākslas veidus. Japāņu valodā vārdu “Kodo” iespējams tulkot divējādi. “Sirdspuksti”, visu ritmu pirmavots, kas atgādina mātes sirdsdarbību, ko mazulis izjūt pirms dzimšanas, un pēcāk šūpuļdziesma iemidzina to. Tomēr “Kodo” var tulkot arī kā “Bungu ritmu bērni”, kas atspoguļo grupas vēlmi spēlēt tik vienkārši, kā rotaļājoties ar maziem bērniem.

Kopš grupas debijas festivālā Berliner Festpiele 1981. gadā, “Kodo” uzstājušies vairāk nekā 6000 reižu 50 valstīs, 5 kontinentos. Šajā skaitā 3900 koncerti pavadīti zem apvienības One Earth (“Viena Zeme” tulk. no angļu val.) karoga, kas spilgti atklāj “Kodo” vēlmi šķērsot valodu un kultūru barjeras, saviem klausītājiem cenšoties atgādināt, lai no kurienes nākuši, mēs visi esam cilvēki, un tas ir vissvarīgākais, kas mūs vieno. Papildus ierasto koncertu grafikam “Kodo” patiesi gūst prieku strādājot ar bērniem Japānas skolās savas School Workshop performance (“Skolas darbnīcas uzvedums” tulk. no angļu val.) tūres ietvaros. Muzikālā apvienība piedalās vairākos projektos un pasākumos, kas sevī ietver starptautiskus festivālus, kinofilmu skaņu celiņu ierakstīšanu un sadarbību ar mūziķiem un citiem līderiem visdažādākajās mākslas jomās.

  1. gadā “Kodo” kļuva par pirmajiem japāņu māksliniekiem, kuri uzstājušies Nobela Miera prēmiju pasniegšanas koncertā Oslo, Norvēģijā. Jau nākamajā gadā grupa tiek iekļauta 2002. gada FIFA Pasaules kausa himnas izpildītāju sastāvā un tiešraidē uzstājas oficiālajos Pasaules kausa koncertos. Nākamo ievērojamo atpazīstamību “Kodo” ieguva 2003. gadā, kad mūziķi ierakstīja visā pasaulē atzītās ķīniešu kinofilmas Hero (“Varonis” tulk.no angļu val.) tituldziesmu. Savukārt 2006. gadā “Kodo” realizēja savu pirmo sadarbību uz skatuves ar Kabuki mākslas leģendu Tamasaburo Bando muzikālā deju izrādē Amaterasu (Japāņu mītu dievietes vārds). Šī izrāde nenoliedzami kalpoja kā katalizators “Kodo” tālākai darbībai, virzīdama māksliniekus pretī jauniem perkusiju izpausmes veidiem un bruģējot ceļu uzstāšanām uz arvien ietekmīgākām skatuvēm, ieskaitot Tokijas ikonisko “Kabukiza” teātri. Vairākus gadus vēlāk Tamasaburo Bando pieņēma grupas uzaicinājumu un kļuva par “Kodo” māksliniecisko vadītāju no 2012. līdz 2016.gadam.

“Kodo” mākslinieciskā darbība neaprobežojas tikai ar skatuviskiem priekšnesumiem. Kopš 1988. gada par tradīcīju kļuvusi ikgadējā “Kodo” starptautiskā mākslas festivāla Earth Celebration (“Zemes svētki” tulk.no angļu val.) rīkošana, kas norisinās krāšņajā Sado salā, Japānā. Veidojot festivālu sadarbībā ar Sado salas iedzīvotājiem, Earth Celebration ir alternatīvas globālās kultūras radīšanas notikums, ko veido muzikālas un citu mākslas žanru sadarbības ar māksliniekiem no visas pasaules. Šis ir visilgāk pastāvošais mūzikas festivāls valstī, un New York Times to raksturojis kā “Japānas vadošo mūzikas notikumu”. 2008. gadā Japānas Reģionālās attīstības centrs festivālam Earth Celebration pasniedza Furasato balvu, atzīstot festivāla centienus iepazīstināt tautu ar Sado salu. Savukārt 2009. gadā Earth Celebration rīkošanas komandai tikai pasniegta Tiffany fonda balva par Japānas tradicionālās mākslas un kultūras saglabāšanau mūsdienu sabiedrībā, atzīmējot organizācijas “Ievērojamo ieguldījumu Japānas tradicionālās kultūras veicināšanā un vietējās kopienas atdzīvināšanā”.

  1. gadā tika izveidots “Kodo” Kultūras fonds ar mērķi dalīties grupas pieredzē un pateikties sabiedrībai, izmantojot sociālās izglītības un vietējās attīstības programmas. Fonds aptver visai plašu aktivitāšu klāstu. Papildus radošo darbnīcu vadīšanai fonds organizē Earth Celebration “Kodo” ikgadējo mūzikas un skatuves mākslas festivālu. Fonds pārvalda arī “Kodo mācekļu centru”, kas skolo un atbalsta katru jauno “Kodo” paaudzi. Kā arī, atbalstot un veicinot tradicionālās kultūras un skatuves mākslas pētījumus, fonds vada Sado salas Taiko centru Tatakokan. Tāpēc 2012. gada 1. novembrī “Kodo” Kultūras fonds tika atzīts par Japānas Sabiedrisko interešu korporāciju.

Kodo izveidojis sadarbību ar Tokijas Bunkyo nodaļu un Bunkyo Akadēmijas fondu, kā arī ar Kashiwazaki Shimin Kaikan Alforet, Niigata (pilsēta Japānā) prefektūras kultūras zāli. Veicot virkni sadarbības projektu ar vairākām organizācijām, tai skaitā jau minētajām, “Kodo” turpina popularizēt skatuves mākslu un kultūru vietējā reģionā.

 
Nav gaidāmo pasākumu