KAUPĒN, MANS MĪĻAIS / koncertuzvedums

Ir pagājuši 20 gadi kopš leģendārās rokoperas "Kaupēn, mans mīļais" iestudējuma Liepājas teātrī, taču šis vēsturiskais stāsts par sabiedrības apjūsmoto laupītāju un slepkavu savu aktualitāti nav zaudējis arī šodien. Kas ir mūsu varoņi? Vai ar mediju palīdzību par tādu sabiedrības acīs var kļūt ikviens, neatkarīgi no viņa nodomiem un rīcības? 

Pirms gada „KAUPĒN, MANS MĪĻAIS” atdzima koncertversijā, lai vēlreiz rosinātu saklausīt Māras Zālītes dzejā un Jāņa Lūsēna mūzikā iekodētos vēstījumus, palūkoties uz tiem šodienas acīm un mēģināt rast atbildi - ko neticamais leģendārākā latviešu noziedznieka stāsts mums vēsta par cilvēku un viņa izdarītajām izvēlēm cauri laikiem?

Kā uzsver dzejniece Māra Zālīte, "mani vēl aizvien interesē tas fenomens, ka tauta glorificē šo slepkavnieku, laupītāju - nu, kā tas var būt, ka ažiotāža atgādina tiesas procesus no mūsdienām! Kur ir tas noslēpums, nobīde no elementārām morālām vērtībām? Kur paliek ticība un godaprāts? Tāpēc man bija vajadzīgs varonis, kurā iekodēju savu vērtību sistēmu – Dzejnieks – tautas sirdsapziņa, kurš sevī glabā tautas gara spēku  un sāpi par zudušajām garīgajām un ētiskajām vērtībām”.

Jauniestudējumā Dzejnieka lomā atkal redzam Zigfrīdu Muktupāvelu,  kurš šo sauc par savu mūža lomu, sakot ka tā viņa dzīvē ienāca brīdī, kad kā dziedātājs juties sava spēka un varēšanas ziņā visaugstākajā punktā, bet reālajā skatuves un savas varēšanas pielietojuma dzīvē – viszemākajā. „Šis darbs man deva jaudu un ticību saviem spēkiem, kā arī sajūtu, ka man vēl ir iespēja no skatuves teikt kaut ko ļoti svarīgu un paliekošu. Kā izrādījās -  arī skatītājiem šis darbs ir nozīmīgs un tā laika minējumi par publikas tieksmi tikai pēc lētas izklaides izrādījās nepatiesi. Vārdos neaprakstāmā trupas un skatītāju kopības sajūta ikkatrā no izrādēm man vēl joprojām liek ''skudriņām'' skriet pa muguru. Patiešām izcils Jāņa Lūsēna un Māras Zālītes kopdarbs”

Kaupēns ir jaunais un talantīgais Latvijas Nacionālā teātra aktieris Raimonds Celms, kura aktiermeistarība, skatuviskais šarms un dziedātāja talants zibensātrumā iekarojis skatītāju, jo īpaši  - daiļā dzimuma sirdis.

Kaupēna mīļoto meiteni Valliju koncertuzvedumā atveido Rīgas Doma kora skolas Mūziklu nodaļas absolvente Madara Gaile. Mātes lomā iejūtas dziedātāja Anmary, koncertuzvedumā piedalās arī Zigurds Neimanis, Mārtiņš Kagainis, Annija Putniņa, Inese Paberza, Elizabete Zagorska, Edvards Grieze, Toms Kalderauskis, Rīgas Doma kora skolas Mūziklu  nodaļas audzēkņi un absolventi, kā arī instrumentālā grupa Jāņa Lūsēna vadībā

 Kā uzsver koncertuzveduma režisore Paula Pļavniece, „necentāmies atjaunot to, kas jau bijis, bet gan dodam iespēju novērtēt aizgājušo un salīdzinājumam paraudzīties uz esošo, lai rastu atbildes uz pārlaicīgiem jautājumiem”.  Koncertuzveduma scenogrāfs - Uģis Bērziņš, kostīmu māksliniece - Elīna Milta, horeogrāfe - Egija Abaroviča.

 Savulaik Jāņa Lūsēna un Māras Zālītes rokopera „Kaupēn, mans mīļais” Liepājas teātrī piedzīvoja galvu reibinošus panākumus daudzu gadu garumā. Izrāde un tās veidotāji saņēmuši virkni teātra un mūzikas balvu, bet libreta un mūzikas autoru kopdarbs iekļauts Latvijas Kultūras kanonā.

 

 
Nav gaidāmo pasākumu