Rīgas festivāls. Concertgebouw džeza orķestris un Latvijas Radio bigbends

Latvijā līdz šim nebijis notikums – divi izcili džeza bigbendi uz vienas skatuves unikālā lielkoncertā! Latvijas Radio bigbends un Concertgebouw Džeza orķestris.

Concertgebouw Džeza orķestris piedāvā pats savu skatījumu uz Amerikas bigbendu tradīciju, un šis individuālais piegājiens ir svarīga daļa no orķestra identitātes, tāpat kā atvērts skatījums uz mūsdienu un nākotnes bigbendu džeza mūziku. Orķestris pulcē labākos Nīderlandes džeza mūziķus; katrs no viņiem ir izcils solists, improvizētājs, bet arī rūpīgs ansambļa mūziķis. Līdztekus aktīvai komponēšanai un aranžēšanai, lielākā daļa mūziķu lepojas ar solo karjerām gan nacionālā, gan starptautiskā līmenī.

Orķestris piedāvā aizraujošu mūziku, kas uzrunā plašu klausītāju loku. Paralēli koncertiem uz dažādu slavenu koncertnamu un festivālu skatuvēm, orķestris priecē arī mazākās, intīmākās uzstāšanās reizēs, šādi izaicinot tradicionāli pieņemtās bigbenda lomas un robežas. Šī daudzveidība padara Džeza orķestri par vienreizēju fenomenu gan Nīderlandē, gan ārpus tās.
Orķestra rezumē atrodamas uzstāšanās ar neskaitāmiem lieliskiem pasaules klases solistiem kā Kurts Elings (Kurt Elling), Hosē Džeimss (José James), Čiks Korea (Chick Corea), Brenfords Marsaliss (Branford Marsalis), Oleta Adamsa (Oleta Adams), Benijs Golsons (Benny Golson), Kristians Skots (Christian Scott), Rojs Hargrovs (Roy Hargrove), Patija Ostina (Patti Austin), Dr. Lonijs Smits (Dr. Lonnie Smith), Džordžijs Feims Georgie Fame, un arī lieliskiem Nīderlandiešu māksliniekiem – Karo Emeralda (Caro Emerald), Treintje Osterheiss (Trijntje Oosterhuis), Bergeta Luisa (Berget Lewis), Rubens Heins (Ruben Hein), Matilde Santinga (Mathilde Santing) u.c.

Pasaules turnejā 2010 gadā par pieturvietām tika izvēlētas Santjago, Buenosairesa, Riodežaneiro, Sanpaulu, Mehiko un Makao. Uzstāšanās bijušas arī Džakartā, Šanghajā, Šeņdžeņā, Guandžou, Budapeštā, Briselē, Keiptaunā, Vīnē, Klaipēdā, Tokijā, Mišimā un Beižingā, palīdzot nostiprināt orķestra globālo slavu.

1999. gadā Concertgebouw Džeza orķestris nominēts Edison Jazz&World balvai par albumu “Festival”, un šo pašu balvu saņēmis 2010 gadā par albumu “Blues for the Date”. Šo pašu albumu prestižais All About Jazz New York žurnāls nosaucis par vienu no labākajiem lielo kolektīvu albumiem 2010. gadā. Orķestra dibinātājs Henks Mētgērts 1999. gadā saņēmis North Sea Jazz festivāla balvu Bird Award. Viņš bija arī pirmais nīderlandietis, kas saņēmis Concertgebouw balvu (2016).

2016 gadā orķestris uzsācis turneju pa Nīderlandes popa skatuvēm. Leģendārā Hammond B3 mūziķa Dr. Lonija Smita uzstāšanās ar orķestri padarīja turneju tik pieprasītu, ka tas tagad iekļauts orķestra pamatrepertuārā. Orķestris arī apvieno džezu ar fanku, soulu un R&B reibinošos un pacilājošos šovos, kuru priekšgalā redzami tādi solisti kā Madlēna Bella (Madeline Bell), Bergeta Luisa, Širma Rouza (Shirma Rouse) un Pink Oculus.

Orķestri 1996. gadā dibināja Hanss Dekers (Hans Dekker), Franss van Gēsts (Frans van Geest) un Henks Mētgērts (Henk Meutgeert), sākotnēji kā New Concert Big Band.

 

 
Nav gaidāmo pasākumu