Eiropas Ziemassvētki. P.Čaikovska Gadalaiki džeza noskaņās

Ziemassvēku noskaņas un izbrauciens trijjūgā, dabas pilnbrieds un ražas novākšana, putnu dziesmas un medību ainas, zvaigžņu izgaismota pavasara nakts un pārsteigumiem pilns karnevāls...

Tās ir vien dažas no ainām, kādas ciklā “Gadalaiki” skaņās gleznojis krievu romantiķis Pēteris Čaikovskis. Šis daudzveidīgajiem tēliem un spilgtajiem kontrastiem cauraustais opuss labi pazīstams visiem jaunajiem pianistiem un laika gaitā piedzīvojis arī dažādus pārlikumus. Jaunus stilistiskus vaibstus džeziskās nokrāsās un savu skatījumu uz šo klaviermūzikas šedevru, kā arī dabas un noskaņu maiņām cauri gadalaikiem šajā koncertprogammā piedāvā Andrejs Puškarevs (vibrofons), Reinis Ozoliņš (kontrabass) un Kaspars Kurdeko (bungas) jeb apvienība Vibe Trio.

Latvijas mūzikas dzīvē šis trio sevi spilgti pieteica pagājušā gada nogalē ar koncertprogrammu “Mūsu mīļākās lietas” (Our Favourite Things), kas izskanēja Latvijas Radio 1. studijā un arī programmas “Klasika” tiešraidē. Grupas iniciators ir ukraiņu sitaminstrumentālists Andrejs Puškarevs - ilggadējs kamerorķestra Kremerata Baltica mūziķis, kurš Latvijas mūzikas vidē labi pazīstams arī kā komponists un lielisks aranžētājs. Ideju par klasisku džeza trio, kurā klavieru lomā būtu vibrofons viņš bija lolojis jau gadiem, aizsācis vēl Kijevā, bet pērn saspēlējies ar fantastiskajiem latviešu džeza mūziķiem. Čaikovska “Gadalaiki” iemirdzējās arī trio pirmajā koncertā, taču šājā koncertprogrammā pirmoreiz skan viss 12 daļās veidotais cikls, kas tapis pēc Sanktpēterburgas mūzikas žurnāla Nouvellist redaktora ierosinājuma vesela gada garumā ik mēnesi publicēt mājas muzicēšanai paredzētu skaņdarbu klavierēm. Pirmā no šīm miniatūrām tika publicēta izdevuma 1876. gada janvāra numurā, bet nosēdzošā – decembrī, tātad – pirms tieši 140 gadiem!

Mūziķi:
Andrejs Puškarevs, vibrofons
Reinis Ozoliņš, kontrabass
Kaspars Kurdenko, sitaminstrumenti

Programma:
Pētera Čaikovska cikls "Gadalaiki" Andreja Puškareva džeza aranžijā

 
Nav gaidāmo pasākumu