SAVIĻŅOJUMS

Ivans Viripajevs
KĀDAS SLAVENĪBAS STĀSTS
režisore – Māra Ķimele

Liepājas teātrī atgriezusies režisore Māra Ķimele, lai kopā ar aktieriem pabeigtu iesākto darbu pie Ivana Viripajeva lugas "Saviļņojums" iestudējuma. Izrādes pirmizrāde tika plānota pavasarī, kad arī notika pirmais mēģinājumu posms, darbs turpinājās arī jūlijā, un arī šobrīd mēģinājumi atsākti, lai jau 17. oktobrī varētu notikt pirmizrāde.

Ivans Viripajevs (1974) šobrīd ir viens no vadošajiem un izcilākajiem mūsdienu Krievijas dramaturgiem, teātra un kino režisoriem, kurš par saviem darbiem saņēmis vairākas balvas. Lugu "Saviļņojums" autors sarakstījis 2019. gadā, pats izrādi arī iestudējis Sanktpēterburgas Tovstonogova teātrī. Viņa daiļrade nav sveša arī Latvijā, bet luga "Saviļņojums" tiek iestudēta pirmo reizi.

Pie pasaulslavenas poļu izcelsmes amerikāņu rakstniece Uljas Rihtes – intravertas autores, kas intervijas sniedz ļoti reti – ierodas poļu žurnālists Kšištofs Zeliņskis. Neskatoties uz viņas meitas un aģenta daudzajiem aizliegumiem intervijas sakarā, tā izvēršas negaidītiem pavērsieniem bagāta – savijoties patiesiem dzīves faktiem un rakstnieces radošās fantāzijas radītiem mītiem.

"Mani ieinteresēja lugas tēma – jautājums par radošās brīvības iespējamību vai neiespējamību, par mākslinieka neatkarību vai atkarību no citu cilvēku ietekmēm, vajadzībām un konjunktūras, nacionalitātes un politisko uzskatu loma radošas personības liktenī," par darba izvēli saka Mara Ķimele, kurai šis būs pirmais iestudējumus Liepājas teātrī pēc 20 gadu pārtraukuma.

Lugā, kura ir poētismu un zemtekstu pilna, kura runā gan par mīlestību, gan dzīves jēgu, gan mākslu un radīšanu, par mākslinieku neatkarību vai atkarību, galvenā loma uzticēta aktrisei Inesei Kučinskai.

Lomās:
Inese Kučinska
Viktors Ellers
Ilze Trukšāne
Sandis Pēcis
Edgars Ozoliņš
Rolands Beķeris

Kopā ar režisori strādā scenogrāfs Mārtiņš Vilkārsis, kostīmu māksliniece Ilze Vītoliņa un gaismu mākslinieks Mārtiņš Feldmanis. Lugu no krievu valodas tulkojis Ingus Liniņš.

Pirmizrāde – 2020. gada 17. oktobrī

 
No upcoming events