ŠEHEREZĀDE UN VIŅAS STĀSTI. Latvijas Nacionālā baleta viesizrāde

Latvijas Nacionālā baleta viesizrāde Latgales vēstniecībā GORS - baleta izrāde "Šeherezāde un viņas stāsti".

Austrumu sultānu Šahrijāru pievīlusi neuzticīgā sieva, tāpēc ik nakti viņš apprec nevainīgu jaunavu un ik rītu liek to nogalināt. Tā turpinās, līdz viņš sastop sava vezīra vecāko meitu Šeherezādi, kurai ar pasakām un mītiem izdodas iekarot valdnieka nocietināto sirdi... Šī leģenda apbūrusi arī dejotāju, horeogrāfu un pedagogu Leo Mujicu, kas sadarbojies ar pazīstamām baleta trupām un teātriem Vācijā, Austrijā, ASV, Ungārijā, Horvātijā, Sanremo un Austrālijā. Rīgā viņš (sadarbībā ar Valentīnu Turku) iestudējis S. Prokofjeva baletu Romeo un Džuljeta.

Horeogrāfs Leo Mujics

Muzikālais vadītājs un diriģents Mārtiņš Ozoliņš 

Scenogrāfe Dinka Jeričeviča

Kostīmu māksliniece Manuela Paladina Šabanoviča

Gaismu mākslinieks Aleksandars Čavleks

SATURS

I CĒLIENS

Senās Persijas sultāna Šahrijāra sirdi nocietinājusi piedzīvotā nodevība – viņa mīļākās sievas Zubaidas dēka ar Vergu. Mīļākie tiek nežēlīgi sodīti ar nāvi, bet Šahrijārs, kuru joprojām vajā atmiņas par Zubaidu un neremdināmas alkas pēc atriebes, ik nakti pieprasa no sava Vezīra Džaafara kā sievu nevainīgu jaunavu, kuru nākamajā rītā liek sodīt ar nāvi. Nelaimīgo sieviešu bende ir sultāna jaunākais brālis armijas vadītājs Šāhzamāns, kurš reiz bija atmaskojis Zubaidas sānsoļus.

Vezīru Džaafaru māc izmisums: asinis turpina līt, līdz viņa mīļotā meita Šeherezāde apņemas kļūt par Šahrijāra sievu, lai glābtu citas sultanāta sievietes. Pretēji tēva gribai, Šeherezāde pievienojas sultāna harēmam, līdzi atvedot jaunāko māsu Dunjāzādu. Nogalinātā Verga gars seko Šeherezādei kā glābjošs sargeņģelis; arī Zubaida ir turpat Harēmā, spēlējoties ar Šahrijāra prātu kā negaistošs sieviešu neuzticamības apliecinājums.

Tuksnesī tiek uzcelta telts. Un Šeherezāde sāk stāstīt par loku un bultu, Sindbada jūras braucieniem, sauli un mēnesi, Bagdādes kalifu, Aladīnu un Burvju lampu...

II CĒLIENS

Šahrijārs zaudējis jebkādu interesi par citām sava harēma sievietēm, viņš nonācis pilnīgā Šeherezādes un viņas stāstu varā. Viņu plosa pretrunas starp vēlmi atzīt sievas gudrību un alkām pēc atriebības. Šeherezāde uzsāk savu beidzamo stāstu par mīlestību starp princesi Badūru un princi Kamar az-Zamānu...

Sultāna sirdi ir iekarojis Šeherezādes prāts, domas un vārdi. Ar spalvu viņa ir uzvarējusi zobenu. Viņas māsa Dunjāzāda apprecas ar sultāna brāli Šāhzamānu, taču Šeherezādei lemts cits liktenis. Viņas spēki ir izsmelti; viņai izdevies izdzīvot, taču ne bez sekām. Vēsturē viņa iegājusi kā stāstītāja, taču vienlaikus viņa bija arī sieviete, kas tikai meklēja iespēju izdzīvot skarbajā pasaulē, kuras noteikumus radījuši vīrieši.

 LOMĀS

Šeherezāde: Ieva Rācene, Alise Prudāne

Šahrijārs : Raimonds Martinovs, Ringolds Žigis

Dunjāzāda : Baiba Kokina, Sabīne Strokša, Viktorija Jansone

Šāhzamāns : Ringolds Žigis, Andris Pudāns

Zubaida : Viktorija Jansone, Laine Paiķe, Iļana Puhova

Vergs: Aleksandrs Osadčijs, Arturs Sokolovs, Sergejs Neikšins

Vezīrs Džaafars : Sergejs Neikšins, Viktors Seiko

Princese Badūra : Elza Leimane, Jolanta Lubēja

Princis Kamar az-Zamāns : Viktors Seiko, Zigmārs Kirilko

Aladīns : Andris Pudāns, Māris Spriņģis

Džins: Alise Prudāne, Ieva Rācene

Sindbads : Antons Freimans, Kristaps Jaunžeikars, Aleksandrs Kaļivods

Bagdādes Kalifs: Aleksandrs Osadčijs, Germans Ševčenko, Gonzalo Preciado Azanza

Saule: Annija Kopštāle, Paula Lieldidža-Kolbina

Mēness: Laine Paiķe, Sabīne Strokša, Alise Tomkoviča

Indijas sultāns : Arturs Skuteļskis, Zigmārs Kirilko

Princis Alī : Kristaps Jaunžeikars, Aleksandrs Kaļivods

Princis Hasans : Aleksandrs Jurāns, Aleksandrs Latišonoks

Princis Ahmeds : Mihails Cveks, Andžejs Signarskis

Indijas princese: Jūlija Brauere, Marta Ozoliņa

GORS Kultūras vēstnieku programmas dalībniekiem biļetes ar 10% atlaidi, veicot pirkumu kasēs vai Latgales vēstniecības GORS biļešu sistēmas klienta profilā. Kasēs lūgums uzrādīt karti pirms pirkuma veikšanas.

Bērni līdz 7 gadu vecumam pasākumā var netikt ielaisti. Pusstundu pirms pasākuma sākuma sāk darboties bērnu istaba, kas pieejama bērniem vecumā no trīs līdz septiņiem gadiem. Bērnu istabas apmeklējums ir bez maksas. Pirms tam lūgums pieteikties, zvanot +371 64633303.

Informējam, ka pasākuma laikā ilustratīvi mākslinieciskiem mērķiem un nolūkā informēt sabiedrību par notikušo pasākumu var tikt veikta fotografēšana, video un/vai audio ieraksta veikšana. Minētās darbības tiek veiktas atbilstoši datu apstrādes prasībām, neidentificējot konkrētas personas. Iegūtie materiāli var tikt publicēti un/vai translēti plašsaziņas līdzekļos, kā arī sociālajos tīklos internetā u.tml.

Ja Jūs nevēlaties tikt fotografēts vai filmēts, Jums ir tiesības pieprasīt, lai šādas darbības attiecībā uz Jums netiek veiktas. Jums ir tiesības lūgt neizmantot vai dzēst Jūsu personas datus – fotoattēlu, video vai audio ierakstu, kurā jūs esat fiksēts, sazinoties ar personas datu apstrādes pārzini – SIA “Austrumlatvijas koncertzāle” administrāciju klātienē, Rēzeknē, Pils ielā 4; zvanot 646 33303 vai rakstot [email protected].  

 
No upcoming events