EMĪLS DĀRZIŅŠ. Tenors Juris Vizbulis. Solokoncerts /Rezignācija/

EMĪLS DĀRZIŅŠ. Tenors Juris Vizbulis. Solokoncerts /Rezignācija/ Pianists Rūdolfs Vanks.

Tenora Jura Vizbuļa solokoncerts Latvijas simtgadē veltīts vienam no izcilākajiem latviešu komponistiem - Emīlam Dārziņam un viņa īpašajām pērlēm Latvijas mūzikā - solodziesmām.

 Koncertā izskanēs Emīla Dārziņa solodziesmu izlase, kurās atspoguļojas komponista dvēsele un dziļā jūtu pasaule. Solodziesmas, kuras caurstrāvo komponista personība, pārdzīvojumi dzīvē un mākslā, viņa dedzīgā mīlestība, ilgas, sāpes, ciešanas, cerības un  sapņi.

Pāri visam skan kvēla mīlestība uz dzīvi un Latviju!

Tenors Juris Vizbulis Emīla Dārziņa solodziemas izvēlējies savai soloprogrammai, jo tās mūziķim ir emocionāli ļoti tuvas . Emīla Dārziņa personība,  viņa dzīves un daiļrades stāsts vienmēr ir ļoti saistījis un aizkustinājis mākslinieku. Pirmo reizi mākslinieks iepazinies ar Emīla Dārziņa solodziesmām  jau 15 gadu vecumā, kad viņu īpaši aizkustinājusi  dziesma “Pazudusī laimīte”.  Katrai Emīla Dārziņa solodziesmai  tenors Juris Vizbulis pieskaras ar  mīlestību un lielu cieņu,  uzsverot,  ka katra dziesma ir kā liela atklāsme par komponista dvēseles pārdzīvojumiem, nebeidzamajām ilgām mīlēt un būt mīlētam.

 “Rezignācija- ilgoties,  dzīvot, mīlēt, baudīt un ciest.” Tā tenors Juris Vizbulis raksturo solokoncerta ideju, izvēloties nosaukumam  dramatiskās  Emīla Dārziņa solodziemas nosaukumu - “Rezignācija”.

Koncertā izskanēs arī Emīla Dārziņu laikabiedru Jāņa Poruka un Raiņa dzeja Jaunā Rīgas teātra aktiera Ivara Krasta lasījumā, kura sasauksies ar mūzikā atpsoguļotajām jūtām un pārdzīvojumiem.

Juris Vizbulis ir viens no Latvijas spilgtākajiem jaunajiem tenoriem, kurš ar savu balsi un šarmu sajūsminājis klausītājus gan Latvijā, gan ārzemēs. Dziedātajs piedalās operās, operetēs, sniedz solokoncertus,  aktīvi koncertē gan Latvijā , gan ārvalstīs galvenokārt Itālijā, Anglijā, Austrijā un Francijā,  veidojot garīgās mūzikas programmas balsij un ērģelēm, piedaloties dažādos mūzikas projektos un kamermūzikas koncertos. 
Īpaši cieša sadarbība izveidojusies Francijā, kur dziedātājs viesojas jau trešo gadu pēc kārtas ar saviem solokoncertiem, sadarbojoties ar franču ērģelniekiem, koncertējot baznīcās.
Juris Vizbulis dziedājis V.A.Mocarta operā “Bastiens un Bastienna”atveidojis Bastiena lomu, Herolda lomu kameroperā“Līsistrate” Šveices un Latvijas kopprojektā.
Tenors Juris Vizbulis šobrīd piedalās arī Latvijas Nacionālās operas un baleta iestudējumos V. A. Mocarta “Mazā burvju flauta” , P. Čaikovska operā“Jevgeņijs Oņegins”, J. Štrausa operetē “Sikspārnis”. 
Kā solists piedalījies arī tādu lielo formu skaņdarbu atskaņojumos kā M.A.Charpentier “Te Deum”, K.Sen-Sanss “Ziemassvētku oratorija”, R.Dubra “Ziemassvētku kantāte” .

Koncertā piedalīsies pianists Rūdolfs Vanks . Pianists koncertējis Vācijā, Dānijā, Šveicē, Nīderlandē, Somijā, Francijā, Singapūrā, Malaizijā un Armēnijā u.c. Paralēli aktīvai solista darbībai, īpašu lomu pianista dzīvē ieņem kamermūzika, kur mūziķim ir īpaši sasniegumi sadarbojoties ar dažādiem mūziķiem.
Piedalījies vairāk nekā piecpadsmit starptautiskajos konkursos, to skaitā iegūta II vieta Torneo Internazionale di Musica Itālijā, Veronā un I vieta Montrond les Bains konkursā Francijā kā arī I vieta Jeunesses Musicales konkursā Bukarestē, Rumānijā u.c. Piedalījies Holland Music Sessions rīkotajos koncertos Nīderlandē, Pimu klaviermūzikas festivālā Helsinkos, Kabardjesas pianistu festivālā Francijā, Summerwinds mūzikas festivālā Minsterē, Šlezvigas Holšteinas mūzikas festivālā Vācijā, Riva del Garda mūzikas festivālā Itālijā, Kopenhāgenas kamermūzikas festivālā un La Schubertiade koncertos Šveicē. 

Koncerta programmā izvēlētas gan visu iemīļotās , gan retāk atskaņotās Emīla Dārziņa solodziesmas. Jāatzīmē, ka klausītāju iemīļoto solodziesmu ar A. Puškina vārdiem “Spāniešu romance” Juris Vizbulis izpildīs īpašā Emīla Dārziņa dzīves laika 1905. gada redakcijā.

 

 
No upcoming events