TAS VĀRDS. DAUGAVA. Latvijas Radio koris. Jānis Lūsēns un Mārtiņš Brauns

Programma "Tas vārds" ir turpinājums latviešu autoru dzejas cikla tradīcijai. Aspazijas dzejoļu izlase, kurā apkopotas rindas no atšķirīgiem dzejoļu krājumiem, komponista J. Lūsēna rokās nonākusi nejauši. Viņas dzeja nāk no izsapņotiem ideāliem, kas brīnumainā veidā iedzīvina dabu, pāriet steigā, nemierā un nepastāvībā, kas aizrautīgi tiecas pasauli pārkārtot un pārveidot, esot neapmierinātībā ar tagadnes realitāti, tā klejo un maldās no vienas galējības otrā, ārpus laika un telpas robežas, neparastā veidā savienojot sapņainību un trauksmainību. Iedvesmojoties no dzejnieces galējību amplitūdas, 2012.  gadā J. Lūsēns komponē dziesmu ciklu balsij un instrumentālam pavadījumam.

Mārtiņa Brauna leģendārā mūzika Raiņa “Daugavai” koncertā salīs kopā ar Jāņa Lūsēna dziesmām ar Aspazijas vārdiem. Abu komponistu klātbūtne vēl lielākā mērā piešķir izpildījumam gan dramatismu, gan emocionālo spriedzi.

Uzveduma režiju kārtojusi jaunā māksliniece Paula Pļavniece, bet abu literatūras dižgaru dzejas nianses līdz ar Radio kori skaņās iezīmēs solisti Ieva Parša un Jānis Kurševs. Un vidū, starp abām šīm pasaulēm jau esam mēs paši, cilvēki – kaislību plosīti, dvēseles šaubu mākti, tomēr ar senču sirdsbalsi un gudrību katrā šūnā. Muzikālā iestudējuma idejas autors un vadītājs, diriģents Sigvards Kļava sarūpējis arī kādu skaniski ambientu pārsteigumu, kas pavisam nedaudz iegaismos kosmosa skaņu pasaules neizzinātās dzīles.


solisti

Ieva PARŠA/ mecosoprāns

Jānis KURŠEVS/ tenors

LATVIJAS RADIO KORIS

Instrumentālā grupa:
Mārtiņš BRAUNS/ taustiņinstrumenti
Jānis LŪSĒNS/ taustiņinstrumenti
Jānis LŪSĒNS, juniors/ basģitāra
Jekaterina SUVOROVA/ arfa
Kristaps KARPS/ sitaminstrumenti


režija – Paula PĻAVNIECE
gaismu režija un video – Jānis SNIĶERS
tērpi – Kristīne JURJĀNE un Baiba GRĪNA
skaņu režija – Normunds SLAVA
mākslinieciskā un muzikālā vadība – Sigvards KĻAVA

 
No upcoming events