Koncertcikls MA. Tatu Rönkkö / vakcinētiem, pārslimojušiem

Uz šo koncertu koncertzāles "Latvija" Lielajā zālē biļetes pārdošanā vakcinētiem vai Covid-19 pārslimojušiem skatītājiem, pie ieejas spējot uzrādīt atbilstošu digitālo sertifikātu!

* * *

25. septembrī Ventspilī, koncertzālē “Latvija” pēc ilgāka pārtraukuma atkal notiks laikmetīgās autormūzikas cikla “Ma” koncerts, kurā uzstāsies perkusiju virtuozs un skaņu mākslinieks Tatu Renke (Tatu Rönkkö) no Somijas.

Tatu Renki daudzi uzskata par vienu no intriģējošākajiem un neparastākajiem perkusionistiem-skaņražiem. Vismaz starp tiem, kuri pārstāv trīsdesmitgadnieku paaudzi un cēlušies no Skandināvijas valstīm. Vēl daļa klausītāju viņu atpazīst kā galveno iemeslu tam, kāpēc dāņu grupas “Efterklang” dalībnieki pirms vairākiem gadiem spēra sānsoli sapņainās, aizvadītā gadsimta 80. gadu popmūzikas virzienā, kopīgi nodibinot apvienību “Liima”. Citiem Tatu Renke palicis atmiņā pateicoties desmit gadus seniem notikumiem, kad nez no kurienes Kūpio dzimušais soms uzradās Berlīnē un citviet, sniedzot improvizētus, iepriekš neplānotus koncertus cilvēku virtuvēs. Projektā “I play your kitchen” mūziķis savās enerģijas pārlādētajās performancēs par instrumentiem izmantoja visu un jebko, kas pa rokai. Šī ekspromtā balstītā ideja laika gaitā attīstījās, un 2018. gadā Tatu Renke kā solo mākslinieks izdeva savu pirmo albumu “Spheres” – līdz neticamai detalizētības pakāpei noslīpētu sešu kompozīciju plati, kuras ierakstā izmantoti pārsvarā paša izgatavoti sitaminstrumenti un atrasti, ikdienišķi priekšmeti. Uzmanīgākie klausītāji teic Renkes mūzikā saklausām 90. gadu jungle un ambient skaņu rakstus, kas caurvij mākslinieka vērojumus elektro-akustiskajā mūzikā. “Par viņu pašu konkrētāks “Aphex Twin”, kurš Somijas mežos muzicē kopā ar “Konono No. 1”,” tā, runājot par Renki, salīdzinājis kāds asprātis.

Nav pārsteigums, ka Tatu Renkes personība, savdabīgā pieeja kompozīcijai un perkusiju izmantojums mūzikā ir ieintriģējis daudzus mūziķus. Gadu gaitā viņam veidojusies mākslinieciska sadarbība gan ar pianistu Nilu Frāmu (Nils Frahm), jau pieminēto dāņu kolektīvu “Efterklang”, amerikāņu vokālistu Deividu Mosu (David Moss), gan tautiešiem Islaju, Džimiju Tenoru (Jimi Tenor), Verneri Pohjolu (Verneri Pohjola) un daudziem citiem.

Nupat, pirms dažām dienām, klajā nācis Tatu Renkes otrais albums “Dream”, kas ir pilnīgs pretstats ierakstam “Spheres”, izņemot to, ka mūziķis joprojām un šoreiz jau pilnībā palicis uzticīgs atrasto priekšmetu lietojumam sitaminstrumentu vietā. Daudzi būs pārsteigti uzzināt, ka vairākos radošos ceļojumos, kā arī mākslinieku rezidencēs Somijā un Norvēģijā tapušajā ierakstā dzirdama ar putekļu sūcēja cauruli, metāla bļodiņām, pudelēm, plastmasas atkritumu tvertnēm radīta mūzika, kas brīžiem ieaijā, brīžiem aizved kinematogrāfiskos un meditatīvos ceļojumos.

Koncerta ievadā kā īpašais viesis uzstāsies dzejnieks, mākslinieks un tekstgrupas “Orbīta” līdzdibinātājs Semjons Haņins. Savai jaunajai performancei viņš izveidojis instrumentu, nosaucot to par hafonu (khaphone). Šī ierīce izveidota kā ķermeņa turpinājums ar perkusijām, kas skan teksta lasīšanas ritmā. Teksti atrod atskaņas disharmoniskā un tajā pašā laikā ritmiskā hafona skanējumā. Ideja par instrumentu, kas it kā ir ķermeņa perkusijas turpinājums, Semjonam Haņinam radās vairāk nekā pirms desmit gadiem un dzima pārdomās par dzejas plastisko dabu. Ideja bija sekojoša – kustība izteikto vārdu ritmā tieši ietekmē uz ķermeņa uzstādītās perkusijas. “Tukšajā” 2020. gadā parādījās laiks šīs idejas īstenošanai. Instrumenta izveidē piedalījās mūziķis Aleksandrs Aleksandrovs (“NIKTO”), scenogrāfs Rūdolfs Bekičs un dizaineris Rolands Peterkops (“MAREUNROL'S”).

<<< Pirmās 30 biļetes pieejamas par īpašu cenu – 8.00 EUR! >>>

“Ma” ir laikmetīgās autormūzikas cikls, kura ietvaros Ventspilī viesojas dažādu žanru ārvalstu un latviešu mūziķi un komponisti. Līdz šim koncertus snieguši čehu vijolniece Iva Bitova (Iva Bittová), austrāliešu perkusionists Džims Vaits (Jim White), grieķu lautas meistars Jorgoss Ksiluris (George Xylouris) jeb duets “Xylouris White”, pianists un komponists Lūks Hovards (Luke Howard) no Austrālijas, pianists Niks Berčs (Nik Baertsch), čelliste Klarisa Džensena (Clarice Jensen) un pūšaminstrumentāliste Lia Bertuči (Lea Bertucci) no ASV, Daniels Brands (Daniel Brandt) ar apvienību “Eternal Something” no Vācijas, čellists un skaņu mākslinieks Olivers Koutss (Oliver Coates) no Lielbritānijas, perkusionists un skaņu mākslinieks, ņujorkietis Ilajs Kešlers (Eli Keszler), kā arī arī vācu čelliste Anne Millere (Anne Müller).

 
No upcoming events