A. OSOKINS AICINA / Petrs Višņausks un Aleksandra Žvirblīte

31. oktobrī un 1. novembrī Zeit Lielajā zālē

Aizsākam tradīciju un koncertu ciklu - Andrejs Osokins un Zeit aicina.
Kopā ar A.Osokinu ielūgsim izcilus Latvijas un Pasaules māksliniekus, lai jūs pārsteigtu un iepriecinātu.

Andrejs Osokins aicina.

Izcili Lietuvas mūziķi
Petrs Višņausks (Petras Vyšniauskas) – saksofons
Aleksandra Žvirblīte (Aleksandra Žvirblytė) – klavieres

Koncertprogramma
“Kosmiskais Čurļonis”

Programmā: Mikaloja Konstantīna Čurļoņa, Aleksandra Skrjabina, Friderika Šopēna, Kloda Debisī, Sergeja Prokofjeva un Filipa Glāsa skaņdarbi.

Abi mūziķi ir lieliski improvizatori, kuri rotaļīgi un provocējoši atskaņo plaši zināmu komponistu skaņdarbus, katrā koncertā radot unikālu, negaidīti organisku un pārsteidzošu mūziku.

Petrs Višņausks: “Es neesmu putns, bet es varu lidot. Es neesmu klasiķis, bet esmu to atradis. Es neesmu redzējis neko brīvāku un jaukāku. Es to sajutu. Laiks skrien, es vēlos atkal pacelties.”

Aleksandra Žvirblīte: “Spēlēt mūziku, kas ir ļoti labi pazīstama, bet tajā pat laikā nezināt, kur fantāzija aizvedīs. Ļauties provokācijai un provocēt un šādā veidā nonākt pie domas brīvības. Šis ir īsts māksliniecisks transs.”

“Petra Višņauska un pianistes Aleksandras Žvirblītes koncerts bija apburošs. Ideja bija vienkārši neticama... Efekts bija elpu aizraujošs ne tikai Petra izpildījuma riskantuma dēļ, bet arī tāpēc, ka mūzika bija tik smalka un intensīva, ka man acīs sariesās asaras... Neaizmirstams koncerts...”
Emmanuel de Gouvello, Francija

“Aleksandra Žvirblīte ir mūziķe ar perfektām tehniskām spējām. Viņa rada jūtīgu mūzikas ainu tieši uz skatuves. Viņas sniegums ir ne tikai tehniski nevainojams, bet emocionāli un garīgi iedvesmots. Viņas izcilā tehnika ir tikai līdzeklis, lai izteiktu atskaņotās mūzikas oriģinālo uztveri.”
Steen Sogaard, “Morgenavisen Jyllandspoeten”, Dānija

Aleksandra Žvirblīte ir starptautisku pianistu konkursu laureāte, ar koncertiem uzstājusies neskaitāmās pasaulē zināmās koncertzālēs Eiropā, ASV un citviet. Koncertējusi kopā ar plaši pazīstamiem orķestriem, sadarbojoties ar izciliem diriģentiem. Aleksandra Žvirblīte ir arī meistarīga kamermūziķe, regulāri kā pianiste, žūrijas priekšsēdētāja vai žūrijas pārstāve piedalās prestižos starptautiskos mūzikas festivālos Lietuvā, Francijā, Dānijā Vācijā, Itālijā, Grieķijā, Polijā, Krievijā, Baltkrievijā, Kostarikā un citur, kā arī iesaistās oriģinālos starpdisciplināros projektos, to skaitā – mūzika un deja, “mūzikas instalācijas”. Aleksandra Žvirblīte ir starptautiskā M.K. Čurļona Mūzikas festivāla dibinātāja un direktore. Lietuvas Radio ir vairāk kā 100 pianistes ierakstu, mūziķe izdevusi mūzikas albumu, kurā iekļauti gan skaņdarbi klavierēm solo, gan kamermūzika. Aleksandra Žvirblīte ir daudzu lietuviešu komponistu jaundarbu pirmatskaņotāja. Pianiste regulāri vada meistarklases ne tikai Eiropā, bet arī Kostarikā un organizē starptautiskus festivālus, konkursus un izglītojošus projektus Lietuvā un ārpus tās.

Aleksandra Žvirblīte ir ne tikai koncertpianiste, bet arī Lietuvas Mūzikas akadēmijas Klavieru nodaļas profesore un pasniedzēja-eksperte Nacionālajā M.K. Čurļoņa Mākslas skolā. Viņas audzēkņi ir ieguvuši godalgotas vietas vairāk nekā 70 starptautiskos pianistu konkursos dažādās pasaules valstīs, kā arī ir plaši pazīstami un augstu novērtēti mūziķi un pasniedzēji.

Profesors Petrs Višņausks

Saksofonists, Lietuvas Mūzikas un teātra akadēmijas profesors Petrs Višņausks ir viens no Lietuvas profesionālās saksofonu skolas dibinātājiem. Viņa uzvarām bagātā mūziķa karjera ilgusi jau vairāk nekā trīs gadu desmitus. Petrs Višņausks gadu gaitā saņēmis neskaitāmus apbalvojumus, to skaitā Lietuvas Nacionālās kultūras un mākslas balva, Lietuvas Dižkunigaiša Ģedimina ordenis, Baltijas asamblejas balva mākslā un Pasaules Intelektuālā īpašuma organizācijas Zelta medaļa.

Višņausks ir ārkārtīgi daudzpusīgs mūziķis. Viņš lieliski izpilda ne tikai dažādus džeza stilus, bet arī akadēmisko mūziku – sākot no baroka kompozīcijām līdz viņam veltītiem mūsdienu opusiem. Komponējis mūziku daudzām teātra izrādēm un spēlfilmām. Sadarbojies ar dažādiem plaši pazīstamiem klasiskās, folkloras un džeza mūzikas izpildītājiem, tostarp Ņujorkas Sv. Lūkas orķestris, Prāgas Filharmonijas orķestris, Lietuvas Nacionālais simfoniskais orķestris, Parīzes Radio un Ņujorkas Metropolitēna operas kori, Lietuvas un Sv. Kristofera stīgu kamerorķestri, džeza ģitārists Freds Frits, pianisti Bobo Stensons un profesors Karls Heincs Bergers, saksofonists Stīvs Leisijs, saksofona leģenda Čārlijs Mariano un neskaitāmi citi.

Petrs Višņausks ar dažādiem kolektīviem piedalījies starptautiskos festivālos Eiropā, ASV, Austrālijā, Šveicē, Japānā, Izraelā, Krievijā un citviet, kā arī sešu pasaules izstāžu EXPO mūzikas programmās Hannoverē (Vācija), Aiči (Japāna), Saragosā (Spānija), Šanhajā (Ķīna), Jeosu (Dienvidkoreja) un Milānā (Itālija). Kā profesors vadījis meistarklases neskaitāmās valstīs visā pasaulē. Višņauska studenti pārstāv mūsdienu saksofonistu paaudzes eliti. Pagājušajā gadā viņa dzimtā pilsēta Pluņģe uzsāka Petra Višņauska Nacionālo saksofonu festivālu-konkursu.

Ieejas maksa 10eur
Biļetes: bilesuparadize.lv vai Zeit Cafe, Gaujas 4, Līgatne

Uz tikšanos!

 
No upcoming events