Jūrmalas Festivāls. Atklāšanas koncerts. 3 Osokini.

Piedalās: Georgijs Osokins, Andrejs Osokins un Sergejs Osokins (klavieres)

Programmā: Frederika Šopēna, Roberta Šūmaņa, Aleksandra Skrjabina, Frensisa Pulenka, Morisa Ravēla skaņdarbi. 

Muzikālais baudījums Sergeja Osokina un abu dēlu – Andreja un Georgija sniegumā ir kļuvis par gadskārtēju tradīciju, kurai rūpīgi gatavojas gan lieliskie klavierspēles meistari, gan apmeklētāji. Programmā iekļauts Morisa Ravēla “Bolero” Sergeja Osokina versijā trīs klavierēm – pasaulē zināmākie balerīnas pirkstgalu piesitieni sešrocīgā skanējumā klausītāju aizvedīs tikai viņam zināmā jutekliskuma ceļojumā. Ritmisko kaisli veldzēs Ludviga van Bēthovena poētiski traģiskā “Mēnesnīcas sonāte” un Friderika Šopēna melodiskie mirkļi. Osokinu izpildījumā skanēs arī Aleksandra Skrjabina izsmalcinātie klavieru meistardarbi un, protams, Emīla Dārziņa “Melanholiskais valsis”

“Esmu ļoti gandarīts, ka mūsu mīļajiem klausītājiem beidzot varam solīt īstu klātienes tikšanos. Ar nepacietību gaidām mūsu atkalredzēšanos Dzintaros, kas kļuvusi pat simbolisku vasaras rituālu.” izsludinātos “Trīs Osokinu” koncertus komentē pianists Andrejs Osokins.

Tēvs, profesors Sergejs Osokins, un dēli, daudzu starptautisku konkursu laureāti un spilgti mūzikas interpreti, Andrejs un Georgijs Osokini – trīs izcili pianisti no vienas dinastijas, kuri pasaules mūzikas telpā ienākuši ar savu unikālo klavieru skanējumu. Trīs Osokinus vieno dziļa, radoša un virtuoza muzikālo kompozīciju atklāsme. Katrs pieskāriens klavieru taustiņiem ir pārdomāts, izjusts un pārvērsts netveramās skaņu vibrācijās, kas aizskar klausītājus un atklāj mūzikas niansēto skanējumu. Osokini snieguši koncertus Latvijas Nacionālajā operā, koncertzālē “Lielais dzintars” Liepājā, Dzintaru koncertzālē Jūrmalā un teātra namā “Jūras vārti” Ventspilī. Koncertu programmās tiek ietvertas dažādu laikmetu un personību skaņu gleznas, kurām īpašu skanējumu piešķir Yamaha koncertflīģeļi, kurus pianisti ļoti iecienījuši. Īpaša pateicība koncertu programmas tapšanā arī Jāzepa Vītola Latvijas Mūzikas akadēmijai.

Ņemot vērā spēkā esošos pulcēšanās ierobežojumus, Dzintaru koncertzāles sēdvietu izkārtojums ir mainīts un katru koncertu klātienē varēs apmeklēt līdz 500 klausītāju. Tomēr, lai sniegtu iespēju baudīt koncertus daudz plašākai auditorijai, Dzintaru koncertzāle kopā ar mūziķi Jāni Šipkēvicu piedāvā skatīties koncertus attālināti ar interneta tiešraides starpniecību visā pasaulē. Jānis Šipkēvics interneta tiešraides vadīs no īpaši iekārtotas koncertstudijas, kurā viesosies dažādi mūziķi un sabiedrībā zināmi cilvēki. Biļetes uz interneta tiešraidēm būs iespējams iegādāties www.bilesuparadize.lv, un tiešraides koncertus varēs skatīties vēl mēnesi pēc pasākuma. 

PAR MĀKSLINIEKIEM:

Mākslas zinātņu doktors, profesors Sergejs Osokins ir viens no šībrīža Latvijas pianisma galvenajiem stūrakmeņiem. Pianists aktīvi koncertē un pasniedz meistarklases Latvijā, Dānijā, Vācijā, Norvēģijā, Polijā, Zviedrijā un Baltkrievijā. Sergejs Osokins ir Latvijas Republikas augstākā apbalvojuma – Triju Zvaigžņu ordeņa kavalieris. Pianista repertuārā ir visdažādāko stilu un laikmetu skaņdarbi, bet īpaši tuva viņam ir Johana Sebastiāna Baha, Ludviga van Bēthovena, Roberta Šūmaņa, Aleksandra Skrjabina un Alfrēda Šnitkes mūzika. Kritiķu vērtējumā viņa interpretācijas ir neparasti dziļas, krāsainas un izsmalcinātas. Par Johanesa Brāmsa Otrā klavierkoncerta atskaņojumu Sergejs Osokins ieguvis Latvijas Lielo Mūzikas Balvu. Sergejs Osokins ir ne tikai izcils pianists, bet arī ļoti talantīgs pedagogs, kurš ir izskolojis šībrīža veiksmīgākos un pazīstamākos jaunos latviešu pianistus – Elīnu Bērtiņu, Andreju Osokinu, Vestardu Šimkus, Georgiju Osokinu, Aurēliju Šimkus, Katrīnu Gupalo, Artu Arnicāni un Rihardu Plešanovu.

Andrejs Osokins ir pasaules nozīmīgāko starptautisko pianistu konkursu – Artura Rubinšteina konkursa Telavivā, Margaritas Longas un Žaka Tibo konkursa Parīzē, Līdsas konkursa, Karalienes Elizabetes konkursa Briselē un Starptautiskā Pianisma Foruma laureāts. Londonas laikraksta ”The Independent” kritiķu vērtējumā pianistam piemīt “hipnotizējoša personības pievilcība, plaša un ekspresīva skaņu krāsu palete, kā arī neparasti pārliecinoša dažādu mūzikas stilu izjūta”. Andrejs regulāri uzstājas leģendārās Eiropas koncertzālēs, piemēram, Berlīnes Filharmonijā, Konzerthaus Berlin, Frankfurtes Alte Oper koncertzālē, Milānas La Verdi zālē, Dublinas Nacionālajā koncertzālē Īrijā, Vigmora zālē, Royal Festival Hall, St Martin in the Fields un Kings Place koncertzālēs Londonā, Gasteig koncertzālē Minhenē, La Monnaie koncertzālē Briselē, Opera Comique zālē Parīzē un Birmingemas Simfoniskajā zālē. Sadarbojies ar Beļģijas Nacionālo simfonisko orķestri, Francijas Radio filharmonijas orķestri, orķestri Kremerata Baltica, Mančestras Hallé orķestri, Dublinas Nacionālo simfonisko orķestri un Latvijas Nacionālo simfonisko orķestri, diriģentiem – seru Marku Elderu, Vladimiru Fedosejevu, Marinu Alsop, Juriju Simonovu, Bojanu Videnofu, Pablo Mieglo, Andri Pogu, Aināru Rubiķi, Džeimsu Džadsu, kā arī operdīvu Marinu Rebeku. 2018. gadā Andrejam Osokinam piešķirts Asociētā biedra statuss (ARAM) Londonas Karaliskajā mūzikas akadēmijā.

Georgijs Osokins koncertējis Tokijas Metropolitēna teātra zālē, Katovices Polijas Radio simfoniskā orķestra koncertzālē, Tēlotājmākslas teātrī Vankūverā, aizstājot pasaulslaveno pianistu Nelsonu Freiru, Konzerthaus Berlin, Zaryadye koncertzālē Maskavā, Sanktpēterburgas filharmonijā, Birmingemas Town Hall un Elbas filharmonijā Hamburgā. Sadarbojies ar Amadeus kamerorķestri, Taivānas Filharmonisko orķestri, Tokijas New City orķestri un Sinfonietta Cracovia. Pēc fināla Starptautiskajā Friderika Šopēna pianistu konkursā Varšavā 2015. gadā Georgijs kļuva par sensāciju, no kritiķiem izpelnoties epitetus “izcils, neparedzams un revolucionārs». “Viņam piemīt rets F. Šopēna mūzikas interpreta talants,” par Georgiju Osokinu teicis slavenais pianists un pedagogs Sergejs Babajans (Sergei Babayan). 2019. gada maijā Gidons Krēmers paziņoja, ka Georgijs kļuvis par pastāvīgo orķestra Kremerata Baltica rezidējošo viesmākslinieku – kopā ar Likā Debargu viņš ir pirmais, kam orķestris piešķīra šo titulu savā 22 gadu pastāvēšanas vēsturē. Georgijs regulāri uzstājās kopā ar Gidonu Krēmeru Latvijā, Lielbritānijā, Krievijā, Polijā, Japāna, Dienvidkorejā, Vācijā un ASV.

Koncerts vienā daļā.

 
No upcoming events