SAPNIS PAR AMERIKU. Saksofonu kvartets ATOMOS

Viens no profesionālākajiem un radoši ziņkārīgākajiem Latvijas saksofonistiem Arvīds Kazlausks ir sapulcinājis kopā uz saspēli dažus daudzsološus jaunās paaudzes saksofonistus: Aigaru Raumani, Jāni Puķīti un Eduardu Lāci. Visi kvarteta dalībnieki ir vairāku profesionālās izpildītājmākslas konkursu laureāti, kā arī aktīvi koncertējoši mūziķi. Saksofonu kvarteta nosaukums ir izraudzīts no sengrieķu valodas krājuma. Tajā ar vārdu atomos (άτομος) apzīmēja tādas kvalitātes kā individualitāte un nedalamība. Tās mūziķi vēlas iedzīvināt arī sava ansambļa idejiskajā būtībā. “Atomos” interesējas gan par klasiskām vērtībām, gan gluži jaunām vēsmām, labprāt eksperimentē un ir atvērts radošiem izaicinājumiem kā mūzikā, tā arī starpžanros.

2016. gadā dibinātā saksofonu kvarteta “Atomos” dibinātājs ir Arvīds Kazlausks – izcils toņu un pustoņu, krāsu un nokrāsu, un izsmalcinātu gaismēnu meistars, kurš kategorijā “Gada mūziķis” par sniegumu 2017. gadā tika nominēts arī Lielajai Mūzikas balvai. Savukārt viens no saksofonu kvarteta dalībniekiem – Aigars Raumanis –, šogad saņēma Lielo Mūzikas balvu kā “Gada jaunais mākslinieks”.

Saksofonu kvarteta “Atomos”

Arvīds Kazlausks (soprānsaksofons);
Aigars Raumanis (altsaksofons);
Jānis Puķītis (tenorsaksofons);
Eduards Lācis (baritonsaksofons);

 

Programma “Sapnis par Ameriku”

Spožas lielpilsētas, sastrēgumi un signāltauru kori, trauksmains dzīvesveids un ātrās ēdināšanas iestādes, tuksnešaini plašumi un bezgalīgi kanjoni, indiāņu ciltis un imigrantu pūļi, un sapnis par diženumu, brīvību un cerību. Amerika. Te dzimst džeza kultūra, minimālisma meistardarbi, un tieši šeit saksofons iekaro savu vietu pasaulē.

Par Ameriku sapņojuši daudzi, to skaitā arī Eiropas komponisti. Strādājot Ņujorkas konservatorijā, Antonīns Dvoržāks (Antonín Dvořák) rada Devīto simfoniju No jaunās pasaules. Tās II daļā Largo čehu komponists ietvēris valdzinošu afroamerikāņu un indiāņu mūzikas iedvesmotu melodiju. Dvoržāka Divpadsmitais stīgu kvartets, dēvēts par Amerikāņu kvartetu, nu jau iekļuvis arī saksofonu kvartetu zelta repertuārā, lai gan Latvijā šādā aranžējumā izskanēs pirmo reizi.

Koncertprogrammā hipnotizējošas minimālisma mūzikas lappuses vijas ar mūsdienu amerikāņu komponistu retāk dzirdētiem opusiem. Filipa Glāsa (Philip Glass) Saksofonu kvartetu Atomos jau spēlējuši saullēkta laikā meža malā Sansusī festivālā, taču mierīgo un relaksējošo noskaņu spēs uzburt arī iekštelpās; ar šo rāmo idilli kontrastēs Maikla Torkes (Michael Torke) vasarīgais un dinamiskais skaņdarbs Jūlijs. Saksofona tehniskās un tembrālās iespējas atklās šajā gadsimtā tapušie Deivida Maslankas (David Maslanka) un Krisa Evana Hasa (Chris Evan Hass) darbi.

Amerikas mūziku grūti iedomāties bez džeza, tāpēc koncertu atklās pazīstamākās tēmas no pasaulslavenās operas Porgijs un Besa, kuras autors ir Džordžs Gēršvins (George Gershwin) – komponists, kurš savos darbos sakausē Eiropas klasiskās un populārās mūzikas elementus, tādējādi veidojot neatkārtojamu un neaizmirstamu skanējumu. Koncerta noslēgumā džezs atgriezīsies ar jaunu spēku, disonējošām harmonijām, Latīņamerikas ritmiem un improvizācijām Čika Koreas (Chick Corea), Rebekas Mauleonas (Rebeca Mauleon) un Dizija Gilespija (Dizzie Gillespie) kompozīcijās.

GORS Kultūras vēstnieku programmas dalībniekiem biļetes ar 10% atlaidi, veicot pirkumu kasēs vai Latgales vēstniecības GORS biļešu sistēmas klienta profilā. Kasēs lūgums uzrādīt karti pirms pirkuma veikšanas.
 
Bērni līdz 7 gadu vecumam pasākumā var netikt ielaisti. 
Pusstundu pirms pasākuma sākuma sāk darboties bērnu istaba, kas pieejama bērniem vecumā no trīs līdz septiņiem gadiem. Bērnu istabas apmeklējums ir bez maksas. Pirms tam lūgums pieteikties, zvanot +371 64633303.
 
Informējam, ka pasākuma laikā ilustratīvi mākslinieciskiem mērķiem un nolūkā informēt sabiedrību par notikušo pasākumu var tikt veikta fotografēšana, video un/vai audio ieraksta veikšana.
 Minētās darbības tiek veiktas atbilstoši datu apstrādes prasībām, neidentificējot konkrētas personas. Iegūtie materiāli var tikt publicēti un/vai translēti plašsaziņas līdzekļos, kā arī sociālajos tīklos internetā u.tml.
 
Ja Jūs nevēlaties tikt fotografēts vai filmēts, Jums ir tiesības pieprasīt, lai šādas darbības attiecībā uz Jums netiek veiktas. Jums ir tiesības lūgt neizmantot vai dzēst Jūsu personas datus – fotoattēlu, video vai audio ierakstu, kurā jūs esat fiksēts, sazinoties ar personas datu apstrādes pārzini – SIA “Austrumlatvijas koncertzāle” administrāciju klātienē, Rēzeknē, Pils ielā 4; zvanot 646 33303 vai rakstot [email protected].

 
No upcoming events