Aizmirstais patriots - Alda Drēģera piemiņai

Pieminot ALDI DRĒĢERI, īsi pirms Latvijas neatkarības svētkiem 2022.gada 14.novembrī VEF kultūras pilī , kopā sanāks Alda cīņu laika biedri, draugi, paziņas un ģimenes locekļi, kas ar sirsnību un pateicību vēlas dot godu viņa drosmei un mīlestībai pret Latviju. Piemiņas koncertā būs apvienojušies Alda muzikālās grupas ''Poļu nams'' muzikanti ar Ivaru Auzānu un Uldi Godaini priekšgalā, mūziķi Normunds Jakušonoks un Daiga Petkēviča, Andris Skuja, Valdis Rēbuks (grupa Klaidonis) un Ēriks Smaļķis, kā arī paša Alda dēls Jānis Drēģeris ar grupu. 

Par savu auditoriju dziesminieks Aldis Drēģeris uzskatīja parastus Latvijas ļaudis, savos priekšnesumos netiecās pēc izsmalcinātības, toties centās panākt, lai publika atraisītos un dziedātu līdzi. Vienkāršība un demokrātisms izpildījumā un repertuārā raksturo šo tautā iemīļoto muzikantu, kas atskaņoja visplašāko repertuāru – no latvju karavīru dziesmām līdz tradicionālām ziņģēm, kā arī paša komponētiem skaņdarbiem.

Aldis Drēģeris ir rīdzinieks, dzimis 1966. gada 10. augustā. Pirmreizi pie klavierēm zēns apsēdies trīs gadu vecumā vecāsmātes draudzenes – mācītājkundzes – uzraudzībā. Apguvis akordeona spēli pie pasniedzēja tieši VEF kultūras pils mūzikas instrumentu pulciņā. Nopietnāk Aldis ar mūziku aizrāvās Padomju armijā – Afganistānā, spēlēja ansamblī un sacerēja dziesmas. Tur dziesminieks iemācījās spēlēt akordeonu, tad iegādājās sintezatoru, kura pavadībā dziedāja mājās. Sekoja pirmie uzaicinājumi spēlēt dejas kāzās un citās viesībās. Par pagrieziena punktu kļuva priekšnesums kāda no Amerikas iebraukuša radinieka jubilejā. Viņam Alda dziesmas iepatikās un onkulis lūdza tās ieskaņot kasetē, lai varētu aizvest tās pāri okeānam. Draugi izkārtoja ierakstu Latvijas radio.

1988. gadā tapa pirmā Alda Drēģera kasete ar latvju brīvības cīņu dziesmām, un sākās aktīva koncertdarbība. Vispirms Drēģeris uzstājās Rīgas kafejnīcā Turaida, par viņa aktīvākajiem muzicēšanas partneriem kļuva Ivars Auzāns un Uldis Godainis. Drīz vien koncertu ģeogrāfija paplašinājās, un leģionāru dziesmas Aldis dziedāja, pie sintezatora piespraudis Latvijas karodziņu.

Līdz pat sava neilgā mūža beigām Drēģeris bija ļoti pieprasīts mūziķis. Viņa repertuārā bija karavīru dziesmas, ziņģes, paša sacerētas dziesmas ar Aleksandra Čaka un citu latviešu autoru vārdiem. Kaut gan, Drēģeris dziedāja arī nerātnas dziesmas, tostarp par alkoholu un sievietēm, viņš ieskaņojis Līgo un Ziemassvētku dziesmu albumus, latviešu tautasdziesmu apdares.

Ar koncertiem Aldis Drēģeris bija apceļojis Latviju vairākas reizes, lielajai noslodzei līdzi nāca veselības problēmas. Mūziķa mūžs noslēdzās 2005. gada 20.janvārī Rīgas 1.slimnīcā ar akūtu apendicītu.

        Visi Alda Drēģera daiļrades cienītāji ir laipni aicināti uz šo sirsnīgo pasākumu lai atcerētos un dotu godu vienam no tautas  ''aizmirstajiem patriotiem''!

 
No upcoming events