VĒLS ATKUSNIS. Ģitārists Gints Smukais

"Atkusnis ir tad, kad daba aizskalo visu lieko, lai atdzimtu jaunās krāsās. Atkusnis ir arī tad, kad pārplūst mūsu iekšējais trauks ar ikdienas raizēm, lai ievilktu spēcinošu elpu jaunā kvalitātē,” aicinot uz jauno koncertprogrammu, saka ģitārists Gints Smukais.

Pasaulē atzītais un godalgotais latviešu ģitārists Gints Smukais aicina uz koncertu siltā gaisotnē, ieskandinot jaunas kompozīcijas no sava otrā albuma “Atkusnis”, kā arī aranžijas no pazīstamām Latviešu un ārzemju komponistu melodijām. Koncertā skanēs Zigmara Liepiņa “Ķiršu lietus”, Imanta Kalniņa “Apvij rokas”, Andeja Jurjāna “Pūt, vējiņi” Ginta Smukā apdarēs. Tāpat programmu caurvīs atpazīstamas un ļoti mīlētas citzemju autoru melodijas – Andy McKee “For My Father”, Harold Arlen “Somewhere over The Rainbow” u. c. Koncerta apmeklētājiem mākslinieks savu īpašo stāstu stāstīs arī caur oriģināldarbiem, tādiem kā “Turning Pages”, “Thaw”, “Dot”, “Blue Secrets”, “My Shadow Work” u. c. 


Pirmā saskarsme ar ģitāru Gintam bija 2008. gada beigās. No 2011. gada sācis pētīt kompozīciju un perkusiju pirkstu stilā, kopš tā laika regulāri uzstājies koncertos, gan viens pats ar savu mūziku, gan sadarbojoties ar Latvijā zināmiem mūziķiem (Jānis Aišpurs (The Sound Poets), Jānis Stībelis, MUSIQQ, Annija Putniņa, “Latvian Voices”, Kristīne Prauliņa, Olga Rajecka, Jānis Ozols – koris “MASKA” u. c.), kā akadēmiskās, tā arī populārās mūzikas vidē. Gints ir kāpis arī uz starptautiskāmm skatuvēm, gūstot panākumus arī vairākos konkursos:

2019 Walnut Valley International Fingerstyle Guitar Championship (ASV): 3. vieta
2019 Fingerstyle Collective Intl` Fingerstyle Guitar Contest (ASV): 3. vieta
2017 Canadian Intl` Guitar Festival Fingerstyle Contest 2017 (Kanāda): 2. vieta.

Ar savu solo priekšnesumu Gints ir uzstājies pasaules lielākajā mūzikas industrijas eksporta izstādē “NAMMshow2018”, kas norisinājās 2018. gada janvārī Kalifornijā (ASV). Savukārt Latvijā gūti panākumi 2014. gadā, kad Gints kļuva par uzvarētāju televīzijas RīgaTV24 rīkotajā talantu konkursā “Rādi, ko vari”.

Jolanta Gulbe-Paškeviča, vērtējot ģitārista priekšnesumu, atzina, ka negadās bieži redzēt mākslinieku, kurš ir tik ļoti vienots ar savu instrumentu. Savukārt ģitārists Kaspars Zemītis, raksturojot mūziķi, teicis: “Gints Smukais noteikti ir viens no spilgtākajiem jaunajiem ģitāristiem, kas darbojas akustiskās ģitāras lauciņā.  Albums “Flourish” būs saldais ēdiens augstvērtīgas perkusīvās ģitārspēles cienītājiem. Šo talantīgo mūziķi raksturo lieliska instrumenta pārvaldīšana un laba skaņa”.

2018. gadā publicētais ģitārista oriģinālmūzikas albums “Flourish” kļuva par vienu no mūzikas ierakstu gada balvas “Zelta Mikrofons 2019” nominantiem kategorijā “Gada debija”.

 
No upcoming events